Culinary Food Innovation

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Culinary Food Innovation

Koken is wetenschap! Kom alles te weten over de chemie en geschiedenis van voedsel, experimenteer in ons food-lab en word een betere keukenchef. 

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

We kunnen niet stil blijven staan en moeten blijven innoveren! Als je het grote gastronomische landschap bekijkt dan hebben de beste restaurants van de wereld één ding gemeen, ze maken gebruik van een food-lab. Een keuken omgebouwd tot een laboratorium waar er continu geëxperimenteerd wordt met de nieuwste kooktechnieken en grondstoffen. Zo blijven ze innoveren en komen ze telkens met de nieuwste verrassende gerechten waarmee ze hun gasten dat WOW-gevoel geven.

Tot nu toe bleven alle koksopleidingen vergelijkbaar aan elkaar, een kok wordt opgeleid op basis van recepturen en grondstofkennis. Voedingsleer komt wel aan bod, maar de focus blijft telkens op die basisrecepten liggen. Wat als we nu eens dieper op die voedselwetenschap ingaan? Hoe reageert een ei bijvoorbeeld op verschillende temperaturen of wat gebeurt er met eiwit als het in contact komt met een zuur? Waarom krijgt vlees die lelijke grijze kleur als je het kookt? Hoe reageert het spierweefsel van vlees als je het traag gaart of snel bakt? Waarom reageert vis anders op hoge temperaturen dan vlees? Hoe is een cel in de stengel van een plant opgebouwd en wat heeft daar allemaal invloed op?

We kunnen je nog wel een tijdje blijven bestoken met zulke vragen. Feit is dat als je een antwoord weet op al die vragen, je dan kan beginnen experimenteren en fantastische dingen ontdekt. Je gaat "koken" op een andere manier bekijken en een heel nieuwe wereld zal voor je opengaan!

Deze 2-jarige opleiding bestaat uit verschillende modules. We starten met een korte herhaling voedingsleer en gaan in de module "wetenschap in de keuken" zeer diep in op de chemie van het koken en de moleculaire samenstelling van voedsel. Na deze intensieve module ben je klaar om aan de slag te gaan in het food-lab. In de module "Project food lab" zal je zelfstandig aan het werk gaan. De docent zal meer een coachende rol opnemen en je bijstaan met de experimenten die je wilt uitvoeren. Je kiest zelf een project en gaat daarmee aan de slag.

Keukenchefs en keukenmedewerkers. 

Opgelet toelatingsvoorwaarde: Indien je niet in het bezit bent van een getuigschrift of diploma kok kan je deelnemen aan een toelatingsproef. Pas na het slagen op deze toelatingsproef zal je inschrijving worden goedgekeurd.

In het bezit zijn van een getuigschrift of diploma kok of slagen voor de toelatingsproef.

Jaar 1:

Food Science (36u)

Food Lab Techniques - basics (44u)

Plant based food innovation (52u)

Animal based food innovation (42u)

 

Jaar 2:

Food additives and ingrediënts (24u)

Advanced food lab techniques (44u)

Future of food (28u)

Eindproef Culinary food innovation

 

 

 

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.