Maak het waar als makelaar
Met het programma huizenjagers heeft Vlaanderen kennis mogen maken met de charmes van de vastgoedmakelaar. Altijd goedgezind en vastberaden op zoek naar de perfecte woning die aan alle wensen van de klant voldoet. De vastgoedsector is niet alleen heel boeiend en contactrijk, maar ook erg veelzijdig en voortdurend in beweging. Ben jij vlot in de omgang en kan je correct samenwerken, zowel met klanten als met collega's? En heb je bovendien een specifieke interesse in de vastgoedwereld? Dan zijn deze opleidingen, zoals die van vastgoedmakelaar en vastgoedexpert, zeker iets voor jou.

Ga naar alle opleidingen

Vastgoedmakelaar

Het succes van diverse TV-programma's bewijst het: vastgoed zit nog steeds in de lift. Het is en blijft een actuele sector. Prijzen van woningen, appartementen en bouwgronden gaan nog altijd de hoogte in. De wetgeving daarentegen wordt alsmaar ingewikkelder, zodat een potentiële verkoper steeds vaker een beroep doet op professionele begeleiding.

Een vastgoedmakelaar-bemiddelaar treedt op als tussenpersoon bij de verkoop, aankoop, verhuur, huur, beheer of overdracht van onroerende residentiële en niet-residentiële goederen. Hij/zij brengt dus vraag en aanbod samen in de koop- en huurmarkt. Hij/zij begeleidt vastgoedtransacties en zorgt voor de juiste documenten en contracten. Daarnaast is syndicus intussen een knelpuntberoep en is werkzekerheid dus gegarandeerd.

Het KB van 30 augustus 2013 bepaalt dat je een bachelor-, master- of een SyntraPXL vastgoedmakelaar-diploma nodig hebt om je in te schrijven op de lijst van stagiairs-vastgoedmakelaar bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (B.I.V.). Zo start je de procedure op tot erkenning als zelfstandig vastgoedmakelaar en kan je aan je stage beginnen.

Het traject Vastgoedmakelaar is volledig herwerkt. De vroegere eenduidige vakken hebben plaats geruimd voor thematische modules, die je vakoverschrijdende kennis aanreiken. Je krijgt dus een stevige mix van recht, bouwkunde, boekhouden, fiscale wetgeving, ruimtelijke ordening, digitale geletterdheid, waardebepaling en meer voor de kiezen. De studiedruk thuis mag je dan ook zeker niet onderschatten.

Na een gemeenschappelijk basistraject krijg je voor het eerst ook de afstudeerkeuze tussen vastgoedbemiddelaar of syndicus.

De opleiding wordt afgerond met de verdediging van een eindwerk, waarna je klaar bent om deel te nemen aan de competentietesten van het B.I.V. en je als zelfstandig vastgoedmakelaar je verplichte B.I.V. stage kan aanvatten. 

Zie je het zelfstandig statuut niet direct zitten, dan kan je uiteraard als commercieel medewerker aan de slag in een makelaarskantoor. Vastgoedbeheer en meer bepaald bediende of syndicus zelf staan trouwens op de Knelpuntberoepenlijst 2022 van de VDAB.

 

De vastgoedsector is breed. De waaier aan vastgoedopleidingen is dat ook. Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand weet waar je interesse precies ligt. De bekendste opleiding is die van vastgoedmakelaar. Ideaal voor wie een erkend vastgoedbemiddelaar of syndicus wil worden, maar geen bachelor- of masterdiploma heeft.

Als verkopen en verhuren je minder aanspreken, maar je wel iets voelt voor het opmaken van schattingen en plaatsbeschrijvingen, voor rentmeesterschap of schaderegeling, dan is de opleiding vastgoedexpert je waarschijnlijk meer op het lijf geschreven.

De vastgoedsector is breed. De waaier aan vastgoedopleidingen is dat ook. Het is dan ook belangrijk dat je op voorhand weet waar je interesse precies ligt.

Wil je je eigen vastgoedproject op poten zetten, dan biedt de opleiding projectontwikkelaar de nodige body. Aan de hand van een concrete case doorloop je het hele proces van een bouwproject: van grondprospectie tot de nacalculatie. Op het eind heeft projectontwikkeling geen geheimen meer voor je. 

Al deze vastgoedprofessionals vallen voor hun dagelijkse werking terug op de administratieve en logistieke ondersteuning van de vastgoedbediende: het eerste aanspreekpunt voor de klanten, de duivel-doet-al in het kantoor. Verkoop- of verhuurdossiers zijn een kolfje naar je hand en de vastgoedondernemer laat de dagelijkse organisatie met een gerust hart aan jou over.

VIDEO: vastgoed en notarieel medewerker

In de opleiding vastgoed en notarieel medewerker krijg je les van de meest ervaren docenten. Zij nemen hun kennis mee vanuit het werkveld zodat de theorie in de lessen ook onmiddellijk in praktijk wordt omgezet. In deze innovatieve en gevarieerde opleiding krijg je als cursist kennis uit 4 pijlers mee: administratief, commercieel, juridisch en fiscaal. Met deze 4 topics op zak, kan je met een gerust hart solliciteren bij een notaris of vastgoedkantoor als vastgoed of notarieel medewerker.

BEKIJK DE VIDEO

DOCENT AAN HET WOORD: Astrid Clabots

We stellen je voor: onze docente wetgeving in de opleiding vastgoedexpert Astrid Clabots! Deze ervaren en gedreven docente focust samen met jou in de opleiding tot vastgoedexpert op de wetgeving in de vastgoedsector. Complexe materie die docente Clabots in behapbare lessen uitlegt. Het curriculum is breed: in de lessen behandel je topics zoals appartementverhuur, verzekeringen en de bouwsector.

BEKIJK DE VIDEO

Beroeps instituut voor vastgoedmakelaars (BIV) punten systeem

In de vastgoedsector stappen, staat ook gelijk aan levenslang bijleren. Elke vastgoedmakelaar krijgt van het Beroepsinstituut Voor Vastgoedmakelaars (B.I.V.) een vormingsplicht opgelegd. Die plicht om jaarlijks je kennis bij te schaven, garandeert dat je steeds met kennis van zaken je cliënten verder helpt. In een steeds veranderend landschap is dat een absolute noodzaak. Het B.I.V. werkt met een urensysteem: jaarlijks dien je 10 uur verplichte vorming te volgen. Bij SyntraPXL bieden we ook enkele B.I.V. erkende vormingen aan. Bijscholingen die van jou een betere vastgoedmakelaar maken!

BIV ERKENDE OPLEIDINGEN 

OPLEIDING IN DE KIJKER: vastgoedexpert

De opleiding tot vastgoedexpert valt uiteen in 3 grote blokken: de vastgoedexpert-taxateur, die waardebepalingen, plaatsbeschrijvingen en schaderegelingen op basis van professionele maatstaven en motiveringen maakt. De vastgoedexpert-syndicus, die als deskundige fungeert inzake het administratief, bouwkundig en technisch beheer van onroerende goederen. En als derde heb je de vastgoedexpert-rentmeester, die zich bezig houdt met het beheer van private onroerende goederen. Voor elk van deze blokken, krijg je de nodige kennis en expertise mee.

BEKIJK DE OPLEIDING

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotograaf
Artikel

Dé 10 opleidingen die jou in zomerstemming brengen

Artikel

10 opleidingen waarmee jij in 2023 zeker bent van een job

Elk jaar stelt de VDAB een lijst samen van zogenaamde knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen waarvoor werkgevers maar moeilijk kandidaten vinden. Je denkt nu misschien dat het om fysiek zware jobs of jobs met veel overuren gaat, maar dat is zeker niet altijd het geval. Volg een van deze tien boeiende opleidingen en jij bent binnen no time aan de slag!

Artikel

Welkom bij B-Sportunity!

Elk jaar organiseren de cursisten van de opleiding sport- en eventmanager als eindproject een event: B-Sportunity. Met namen als Lawrence Visser en Carl Berteele was de talkshow ook dit jaar een groot succes!

Nieuws

Hogeschool PXL, SyntraPXL en PXL-NeXT lanceren samen het unieke #HRFactory concept

Ben jij geïnteresseerd in HR en op zoek naar manieren om je te specialiseren of je carrière te starten in dit vakgebied? Kijk dan eens naar #HRFactory!

Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Jumpstarters, het begeleidingstraject van Stebo en Syntra PXL voor kandidaat ondernemers, heeft 1.400 nieuwe ondernemers opgeleverd in twee jaar tijd. Dat werd woensdag 21 september bekendgemaakt tijdens de uitreiking van Jumpstarters Awards.

Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus