Wijnbouwer - wijnmaker

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Wijnbouwer - wijnmaker

De wijnbouw zit reeds enkele jaren in de lift. Voor sommigen kan wijnbouw een interessante professionele nevenactiviteit of een volledig nieuwe uitdaging zijn, maar wijnbouw is niet zo vanzelfsprekend. Je moet je eerst bekwamen in de teelt, het productieproces leren én de praktijk in de wijngaard ondervinden. Een goede opleiding is dus onontbeerlijk! 

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Docent Geurt Van Rennes leert je alles over de wijnbouw en de mogelijkheden ervan in Vlaanderen of Nederland. Meer info vind je ook via deze link: http://www.youtube.com/watch?v=UwPySNFkVVw of via http://www.tvl.be/nl/2011-09-09/masterclass-wijnsymposium/http://www.tvl.be/videolink/programmas/LimburgAtWork/110924_repo.mp4. De docent Geurt kan je hier aan het woord horen.

Praktijklessen krijg je van Pedro Coenen van 'Den Grauwenberg', een docent met jarenlange ervaring en een diepgewortelde passie voor wijnbouw. bekijk zijn website hier.

De opleiding Wijnbouwer-wijnmaker richt zich tot iedereen die gepassioneerd met wijnen en vooral de productie van wijnen bezig is en de kennis wil uitdiepen.
Je bent bereid om op bepaalde zaterdagen gespreid over 2 jaren praktijklessen te volgen, er kunnen ook praktijklessen tijdens het zomerseizoen vallen. 

 

Onder voorbehoud van wijzigingen in het lessenrooster:

Jaar 1:

Technisch wijn leren proeven (24u)

 

Ziekten en plagen in de wijngaard (24u) 

Wijngaardwerk basis (52u) 

 

Fytolicentie P2 (64u) 

 

Wijngaardpraktijk: van voorsnoei tot zomer (24u)* 

 

Jaar 2:

Vinificatie: chemie basis (24u)

Vinificatie algemeen (35u)

Vinificatie: chemie praktijk (24u)

 

Speciale vinificatietechnieken (20u)

Wijngaardpraktijk: van zomer tot en met oogst (20u)*

Uitbater van een wijndomein (28u)

 

Eindproef Wijnbouwer-wijnmaker


*Let op: aangezien we voor de praktijkplanning afhankelijk zijn van de seizoenen en de weersomstandigheden worden deze lessen maar kort vooraf aangekondigd. Deze lessen gaan bijna uitsluitend op zaterdag door en kunnen ook tijdens de zomermaanden vallen. We streven ernaar om het traject in 2 jaar af te ronden, maar het is ook mogelijk dat enkele lessen in een 3de jaar zullen plaatsvinden.

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar vanaf september tot 250 euro (*) bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

  • ODB-nummer: ODB-Z00617
  • Officiële opleidingsnaam : Wijnbouwer-wijnmaker
  • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Alle meest gestelde vragen Contacteer onze klantendienst

Ik heb reeds de opleiding tot Sommelier gevolgd. Heb ik recht op vrijstellingen?
Voor de opleiding wijnbouwer-wijnmaker is er enkel een vrijstelling mogelijk voor onderstaande modules - Technisch wijn leren proeven: WSET diploma level 4 of getuigschrift wijnhandelaar-sommelier Er kan wel een vrijstellingsproef georganiseerd worden maar hierbij moet je rekening houden dat bij de praktische proef de nadruk ligt op productiefouten. Net hier zit het verschil tov de module wijn leren proeven binnen de opleiding sommelier. We raden het daarom ten zeerste aan om de module alsnog te volgen. - Fytolicentie P2: kwalificatiebewijs Fytolicentie P2

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.