Rechter Ellen hangt haar toga aan de haak voor een job als meubelstoffeerder

1 year 6 months geleden

Na een herseninfarct moest de Nederlands-Limburgse rechter Ellen Driessen (54) drie jaar geleden haar toga opbergen. Ze schoolde zich om en is vandaag aan de slag als meubelstoffeerder bij een bekend designmeubelmerk in Pelt.

rechter

We spoelen even terug naar 2019. “Ik was op de rechtbank en voelde me plots duizelig. En toen viel ik gewoon neer”, vertelt Ellen Driessen, toen een leidinggevende rechter bij Rechtbank Limburg in Maastricht en Roermond. “Toen ik ook nog verlammingsverschijnselen in mijn gezicht kreeg, zat ik voor ik het wist in de ambulance richting ziekenhuis. Het bleek een mild infarct. Dat was toch even schrikken, maar na een paar dagen was ik weer halftijds aan het werk. Maar naarmate de tijd vorderde, liep ik tegen steeds meer dingen aan die niet meer lekker liepen. Na drie maanden aanmodderen, viel ik volledig uit. Na overleg met de neuroloog startte ik alsnog een intensief revalidatietraject.”

Doodmoe

“De gevolgen van mijn herseninfarct zijn onzichtbaar”, gaat Driessen verder. “Je ziet dus niets abnormaals aan me. Het gaat om een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In mijn geval bevindt het letsel zich precies in dat deel van mijn hersenen dat ik hard nodig heb om mijn werk als rechter goed te kunnen uitoefenen. Het lezen, het verwerken en het analyseren van teksten kostte me plots zeer veel moeite, ik kon me veel moeilijker concentreren, was snel overprikkeld en kwam moeilijk uit mijn woorden. Daardoor deed ik niet alleen langer over het voorbereiden van zittingen en het schrijven van vonnissen, maar was ik na een paar uur werken ook doodmoe. Ik ben nooit meer fit, mijn energieniveau is nog maar een fractie van wat het ooit was. Ik probeerde nog naar de rechtbank terug te keren, maar ik werd uiteindelijk volledig en duurzaam arbeidsongeschikt verklaard. Ik moest noodgedwongen en met veel pijn in het hart mijn toga aan de wilgen hangen.”

Heerlijk om met mijn handen te werken.

Meubels maken

“Ik deed mijn werk ontzettend graag en plots zat ik thuis met niks om handen. Ik hield me wel bezig met fietsen, wandelen en bakken, maar daar komt ook een einde aan. En toen dacht ik weer aan die cursus meubelstofferen die er door m’n drukke rechtbankagenda maar nooit van kwam. Nu had ik die tijd wel. Ik ging op zoek en kwam uit op de opleiding tot meubelstoffeerder bij SyntraPXL in Genk. In Nederland zijn er amper opleidingen tot meubelstoffeerder. Al sinds mijn studententijd koop ik tweedehands designmeubels en laat die dan opknappen. Het is natuurlijk veel leuker om dat zelf te doen. Het voelt goed om bruikbare meubels te recyclen en te hergebruiken. Heerlijk om met mijn handen te werken.”

Eigen atelier

“En het lot stond deze keer wat aan mijn kant. In samenwerking met SyntraPXL startte het bekende designmeubelmerk Artifort een tweede kleinschalig stoffeeratelier op de campus in Pelt, in ‘mijn’ cursuslokaal. Ik ben een paar keer na de cursus blijven hangen en beginnen helpen met het stofferen van hun Shark-stoeltjes. Van het één kwam het ander en inmiddels heb ik een arbeidscontract voor een paar uurtjes per week op zak. We stofferen inmiddels meerdere modellen. Misschien, als het allemaal meezit, begin ik ooit nog eens een eigen stoffeeratelier.”

Zelf interesse om meubels te stofferen?

Ecodesign is de laatste jaren hot en de ecologische voetafdruk moet dringend verkleinen. Het recycleren of hergebruiken van meubels is daarbij een belangrijke stap. In deze praktische opleiding leer je alle kneepjes van het stofferen van je (zit)meubelen. Vertrekkende vanuit het (beschadigde) karkas leer je een stoel stofferen via verschillende technieken en afwerkingen.

Bekijk hier de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
syntrapxl-interieur-inrichter-anke-gregoir
Artikel

Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Event

Kleur en trends - het interieur van de toekomst

De juiste kleuren doen verkopen! Maar welke kleuren zijn in de toekomst populair?

De nieuwe opleiding “Kleur en trends, het interieur van de toekomst” geeft je alle kennis om een optimale kleurkeuze te maken.

Je leert de tips en tricks van Color Marketingbureau Box3 uit Wilrijk. Hun specialiteit is het voorspellen en combineren van kleuren.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?