Ergotherapeute Anke schoolt zich om tot interieurinrichter: “Mijn Panton chair verkocht ik op Stukken van Mensen”

2 years geleden

De Truiense Anke Gregoir (28) was nog klein wanneer haar opa Guillaume nog maar eens thuiskwam met een gammele stoel van de rommelmarkt. Haar opa, was niet alleen een bekend Zeppers dorpsfiguur maar ook een fervente hobby-antiquair. Toch werd Anke ergotherapeute en ging ze werken met mensen met dementie. Tot ze een aantal jaren geleden die roze vega-zetel van Jasper Morrison tegenkwam. Een opleiding als interieurinrichter bij SyntraPXL later maakt ze haar opwachting in Stukken van Mensen.

De 28-jarige Anke Grégoir is afkomstig uit het Truiense Zepperen maar verhuisde onlangs naar Mechelen. “Wat niet maakt, dat ik niet nog steeds een echte Limburgse blijf (lacht). Ik ben van opleiding ergotherapeut en heb mij later verdiept in ouderenzorg en dementie aan de Hogeschool PXL. Jarenlang werkte ik als referentiepersoon dementie binnen Triamant Haspengouw. Maar af en toe sta je stil over hoe je leven loopt en komt jouw bucketlist boven. Op die lijst stond bovenaan iets waardoor ik besloot het roer om te gooien.”

Opa Guillaume

“Van kleins af aan ging ik vaak naar mijn grootouders in Zepperen”, gaat Gregoir verder. “Mijn opa Guillaume Billen, een bekende dorpsfiguur in Zepperen was een fervente hobby-antiquair. Ik herinner mij nog goed, hoe oma hals over kop haar huis moest omgooien om plaats te maken voor een meubelstuk waar opa weeral mee thuiskwam. Dat vond ik als kind al razend interessant. Later heb ik via mijn toenmalige vriend kennis gemaakt met design. Hij was een ware kenner en liefhebber van high-end design. Hij nam mij mee naar internationale beurzen en kennissen in deze wereld. Al snel begon ik mijn eerste topstukken te kopen, waardoor ik nu wel een heel huis vol heb.”

Roze vega-zetel

“Een aantal jaren geleden, kocht ik mijn eerste stuk. Dit was een roze vega zetel van Jasper Morrison voor Artifort. Tijdens mijn verhuis naar Mechelen heb ik veel stukken verkocht. Vandaar ook mijn verkoop in Stukken van Mensen. Maar, mijn eerste Artifort heb ik niet kunnen loslaten. Intussen is de collectie terug goed aangevuld. Mijn verlangen om steeds topstukken op de kop te tikken is onuitputbaar. Vintage- en design stukken zoals een Eddie Harlis, Thonet chair s664 uit 1954 of een Phillipe Starck, costes chairs, uit 1984. Ik word er verliefd op. Opnieuw en opnieuw.”

Het programma ‘Stukken van Mensen’ kende ik niet. Toen iemand me ermee in contact bracht was ik wel onmiddellijk verkocht! Ik ben meteen alle vorige afleveringen gaan inhalen.

Stukken van Mensen

“Het programma ‘Stukken van Mensen’ kende ik niet. Toen iemand me ermee in contact bracht was ik wel onmiddellijk verkocht! Ik ben meteen alle vorige afleveringen gaan inhalen via Goplay. Het design dat er passeert, het scherpe onderhandelen over de prijs spraken me erg aan. Wanneer ik op zoek ga naar stoelen op allerlei plekken moet er uiteraard ook vaak onderhandeld worden over de prijs. Stiekem vind ik dat altijd heel erg leuk. Of ik er ook goed in ben laat ik over aan de kijker van Stukken van Mensen (lach). De opnames waren in september vorig jaar op een zonnige zomerse dag en ik had mijn zeldzaam stuk van de Deense ontwerper Verner Panton meegenomen: de Panton chair. Het is het laatste ontwerp van de bekende designer. De stoel dateert van 1997 en is een uit kunststof gevormd object. Kunststof stoelen zijn iets waar Panton voor bekend staat. De panton-chair is waarschijnlijk zijn bekendste ontwerp. Die zie je vaak terugkomen bij design interieurs en hebben ook al vaak deel uitgemaakt van mijn eigen collectie. Die laatste stoel is zeldzamer en minder bekend maar minstens even interessant. Wat ik ervoor kreeg, daarvoor moet je vanavond naar ‘Stukken van Mensen’ kijken.”

Wil je zelf interieurinrichter worden?

Van de woonkamer tot de keuken, in de opleiding 'Interieurinrichter' leer je alle ruimtes van de prachtigste designs voorzien. Iets voor jou? Neem dan snel een kijkje via de onderstaande knop.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Rechter Ellen hangt haar toga aan de haak voor een job als meubelstoffeerder

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Event

Kleur en trends - het interieur van de toekomst

De juiste kleuren doen verkopen! Maar welke kleuren zijn in de toekomst populair?

De nieuwe opleiding “Kleur en trends, het interieur van de toekomst” geeft je alle kennis om een optimale kleurkeuze te maken.

Je leert de tips en tricks van Color Marketingbureau Box3 uit Wilrijk. Hun specialiteit is het voorspellen en combineren van kleuren.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?