“De passie die ik als kind had, is nu mijn beroep”

Ga naar alle opleidingen
Nicky Van Hoof
BIM bouwkundig tekenaar

Bij SyntraPXL zijn we altijd op zoek naar leuke succesverhalen. Cursiste Nicky Van Hoof was na tien jaar in de transportsector toe aan een nieuwe uitdaging. De voltijdse dagopleiding BIM bouwkundig tekenaar bleek een schot in de roos. Tijdens haar stage wist Nicky zo’n goede indruk te maken dat ze meteen een job kreeg aangeboden. “De passie die ik als kind had, is nu mijn beroep”, vertelt ze enthousiast.

Ga naar alle opleidingen
Nicky Van Hoof

Nicky: “Ik was al langere tijd ongelukkig in mijn job. Na tien jaar als international forwarder in de transportsector besefte ik dat ik een andere richting uit wilde. Alleen wist ik niet goed wélke richting. Bij geen enkel beroep voelde ik echt het enthousiasme waar ik naar op zoek was en waarvoor ik bereid was om tien jaar ervaring weg te gooien.”

Het was heel toevallig dat Nicky bij het beroep van BIM-tekenaar uitkwam. Hoewel …

“Naast mijn vorige werkplek lag een bedrijf waarvan ik me al langer afvroeg wat zij precies deden. Toen ik ontdekte dat ze in bouwkundig tekenen waren gespecialiseerd, besefte ik: dit is me op het lijf geschreven.

Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in architectuur. Mijn grootvader had zijn eigen bouwfirma, die mijn vader later heeft verdergezet. Hij wees mij altijd op architecturale pareltjes, ook toen ik nog heel klein was. Ik ben trouwens opgegroeid in de generatie van het computerspel Sims. Ik speelde het uren achter elkaar. Daarbij bouwde ik vooral huizen, met de personages zelf deed ik niet veel. Uiteraard is de software waar ik nu mee werk een heel stuk gecompliceerder, maar het blijft toch lichtjes nostalgisch.”

“Vroeger bouwde ik met Sims urenlang huizen, nu is bouwkundig tekenen mijn beroep”

Nicky schreef zich in voor de voltijdse dagopleiding BIM bouwkundig tekenaar bij SyntraPXL. Die eindigt met een stage van vier weken, iets waar Nicky erg naar uitkeek.

“Ik kwam voor mijn stage terecht bij Groep Infrabo, een bedrijf dat technische ondersteuning geeft aan onder meer architecten, projectontwikkelaars en aannemers. Ik werd er vanaf dag één supergoed begeleid. Al in de eerste week kreeg ik signalen van mijn stagebegeleidster dat zij geïnteresseerd was om mij nadien in dienst te nemen en ook van collega’s kreeg ik zeer positieve feedback. De maand vloog voorbij en tegen de laatste dag had ik het loonvoorstel toegezegd!” 

Stagebegeleidster Brenda Gorremans van Groep Infrabo kan dat bevestigen.

Brenda: “Mijn eerste indruk van Nicky was meteen heel goed. Ze kwam erg matuur en proactief over, wat haar stage ook bevestigde. Nicky communiceerde met veel zelfvertrouwen maar toch voldoende bescheiden. Ze is heel aangenaam om mee samen te werken en pikt snel dingen op. Het leek ons heel fijn om Nicky bij ons team te mogen rekenen, en we zijn blij dat ze het voorstel heeft aanvaard.”

Nicky werkt intussen met veel plezier bij Groep Infrabo en leert er een heel ander aspect van het BIM-tekenen kennen.

Nicky: “In de opleiding ging het puur over de bouwconstructie zelf. Daarvoor dien je de instructies van architecten of andere opdrachtgevers nauwgezet op te volgen. Nu teken ik voornamelijk technieken zoals HVAC, sanitair en elektriciteit. Dat houdt in dat ik zelf actief moet nadenken over de instructies die ik krijg en die zelfstandig moet vertalen in een zowel theoretisch als praktisch zo goed mogelijke oplossing. Dat zorgt voor extra uitdaging en een intense, leuke samenwerking met collega’s.”

Weer een succesvolle carrièreswitch dankzij SyntraPXL! 🤩

Ook zin om je te verdiepen in BIM bouwkundig tekenen?

In deze voltijdse dagopleiding leer je een bouw- en uitvoeringsplan volledig digitaal in 2D en 3D uittekenen. Je verwerkt tekeningen die handmatig geschetst en berekend worden door onder meer architecten en studiebureaus. De opleiding omvat ook een stageperiode, zodat je na dit jaar helemaal klaar bent voor de arbeidsmarkt.

Schrijf je snel in!