Als stripauteur al meteen opdracht rond 75 jaar Albertkanaal

Ga naar alle opleidingen
Mercedes Benjaminse (23) uit Kanne
Stripauteur

RIEMST - Tekenen zit Mercedes Benjaminse (23) uit Kanne (Riemst) van kindsbeen af in het bloed. De opleiding stripauteur bij SYNTRA Hasselt is haar dan ook op het creatieve lijf geschreven. En na deze opleiding heeft ze ook al meteen een opdracht in de wacht gesleept. “Een creatie naar aanleiding van de viering van 75 jaar Albertkanaal.”

Ga naar alle opleidingen
Mercedes Benjaminse

“Het was niet echt een klassieke strip. De taak bestond erin dat ik prenten moest maken over de vier belangrijke fasen in de geschiedenis van het Albertkanaal. De eerste is die van het uitgraven van het kanaal dat de gemeente Kanne overigens middendoor heeft gespleten. De tweede valt bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het feesten om de afwerking was nog bezig, toen bruggen en andere constructies werden opgeblazen om zo de opmars van de Duitsers te helpen stoppen. De huidige grote renovatieperiode tot 2017 vormt de derde fase en de laatste fase is de toekomst.”

De ervaren docenten helpen je een voet tussen de deur te krijgen bij uitgeverijen

Mercedes was als kind al geïnteresseerd in tekenen, toen ze op een boot woonde. “Het was een uitdaging de altijd veranderende landschappen langs het water op papier te zetten. Zo kreeg ik het tekenen in de vingers.” Mercedes sloeg in het hoger onderwijs een artistieke richting in, maar die opleiding stond haar toch een beetje te ver van de realiteit. De opleiding ‘stripauteur’ bij SYNTRA Hasselt was het geknipte alternatief. Het gaat om twee avonden in de week met als lesgever twee ervaren stripauteurs met elk wel hun aparte invalshoek. “Op woensdag ging bij Wim Swerts alle aandacht naar de techniek van het tekenen. Wim Swerts is de tekenaar van de strip Vertongen & co naar Marcske Vertongen in de populaire TV-serie FC De Kampioenen. Zijn collega van de maandag, Geert Desutter, concentreerde zich meer op het uitwerken van verhalen en het opbouwen van scenario’s. Het tekenen zat me al goed in de vingers, maar met het opbouwen van een goed verhaal had ik heel veel moeite. Een begin en een einde van een verhaal bedenken, daar had ik geen moeite mee, maar de spanning met sleutelmomenten en -gebeurtenissen naar het slot opbouwen lukte me veel minder vlot. Van de tips en suggesties van de lesgever stak ik heel veel op."

"Leren striptekenen doe je natuurlijk niet alleen in de les. Opdrachten voor thuis vormden een gepaste aanvulling. Het grote voordeel van die ervaren stripauteurs als lesgevers is ook dat zij je op weg kunnen helpen om bij een uitgeverij een voet tussen de deur te krijgen. Ik ga nu een portfolio samenstellen met eigen kleine beeldverhaaltjes - pakweg 10 bladzijden - om daarmee naar beurzen en uitgevers te stappen om mijn werk zo voor te stellen.”

Wil je net zoals Mercedes je eigen strips maken? Bekijk dan zeker de opleiding stripauteur!