Bart en Geertje openen seniorenresidentie met 75 kamers

Ga naar alle opleidingen
Bart Houbregs en Geertje Vandevenne
Beheerder woonzorgcentrum

Op 1 december openen Bart Houbregs en echtgenote Geertje Vandevenne de nieuwe seniorenresidentie. De Vierde Wand. Dat komt pal tegenover de SYNTRA – campus in Genk. Bart volgde in Hasselt de opleiding beheerder woon- en zorgcentra, nu komt zijn levensdroom uit. “Mijn vrouw en ik hadden het hier twintig jaar geleden al over.

Ga naar alle opleidingen

Voor de uitleg achter de naam van Vierde Wand moet niet ver gezocht worden. “Het was nog de enige open plein. De andere drie plaatsen waren al bezet”, zegt Bart, die namen met Geertje in 2006 en 2007 de avondopleiding volgde. “Zonder de opleiding was het moeilijk geweest om met het woon- en zorgcentrum te beginnen.” “We maakte kennis met alle regelgevingen maar kwam ook in contact met andere mensen en breidde ons netwerk uit. Die contracten komen vandaag nog heel goed van pas . Het was een theoretische opleiding, maar ik vond de leerstof heel boeiend. De onderwerpen waren gevarieerd, we brachten werkbezoeken aan rusthuizen en sprekers uit de sector brachten hun verhaal.”

Zonder de opleiding was het moeilijk geweest om met het woon- en zorgcentrum te beginnen.

Sluimeren

“Het was een bewuste keuze om de opleiding te volgen”, stelt Bart, die voorlopig nog in het Ziekenhuis Oost – Limburg werkt. Geertje is zelfstandige verpleegkundige. “Twintig jaar geleden bekeken mijn vrouw en ik dit initiatief op advies van mijn schoonvader, maar uiteindelijk deden we het niet. Het idee bleef sluimeren en we zijn er uiteindelijk vol voor gegaan.”

Dat het woon- en zorgcentrum tegenover een campus van SYNTRA komt, vindt Bart een groot voordeel. “We hebben al contracten gelegd en hopen samen leuke dingen te doen. Zo zijn er de opleidingen haartooi en voetverzorging. Het is een optie dat cursisten bewoners komen halen en hen verzorgen. Op die manier heeft er wat aan.”

Kruissnelheid

“De uitwerking van het centrum was een werk van lange adem. We zijn er ondertussen 4,5 jaar mee bezig. Er komen 75 kamers, die plaats bieden aan 84 bewoners. Op de werf mochten nog werken gebeuren, maar we zijn met goede firma’s in zee gegaan. De bouw komt in orde. Als alles op kruissnelheid loopt, zijn er ongeveer 50 mensen aan het werk.”

“We kregen al 130 spontane kandidaturen voor diverse functies, maar organiseren op 8 september nog een sollicitatiedag met de VDAB Verpleeg- en zorgkundigen zijn welkom en we zoeken ook nog logistieke ondersteuning. Uiteraard zullen bepaalde zaken nieuw zijn in de aanvangsperiode, maar we hebben ons goed omkaderd met verpleegkundigen met jarenlange ervaring. Bovendien is er een consultancybureau om eventuele problemen te counteren. Op die manier is een vlotte werking gegarandeerd.”