Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

5 years 5 months geleden

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Game developer

De game-industrie in Limburg is nog volop in ontwikkeling. Firewolf Studios in Hasselt en LuGus Studios in Genk zijn de twee meest bekende namen in de nog jonge industrie. Maar de verwachtingen zijn nog hoger gespannen nu er enkele weken geleden binnen de commissie Financiën een wetsvoorstel is goedgekeurd dat de zogenaamde tax shelter uitbreidt van de Belgische film- en tv-industrie naar de game-industrie. Eerder werd het voordeel al uitgebreid naar theater-, musical- en dansproducties. Straks komt ook de game-industrie erbij. Wie investeert in games die in België worden geproduceerd, zal straks minstens een deel van zijn investering kunnen aftrekken van de belastingen. Onder meer de successfilm Girl genoot van de tax shelter voor filmproducties.

“Onze beste studenten moeten nu vaak in het buitenland aan de slag” Ludo Guisson, business developer Syntra Limburg

Bij Syntra Limburg, meer bepaald in de nagelnieuwe T2-campus op Thor Park in Genk, worden nu al verschillende dagopleidingen aangeboden die inzetbaar zijn voor de gamesector. In totaal telt SYNTRA Limburg er een 70-tal studenten die een professionele opleiding in deze richting volgen. “Want een game is veel meer dan een spelletje”, zegt business developer Ludo Guisson van de afdeling informatica, grafische en audiovisuele technieken van SYNTRA. “Bij het ontwikkelen en produceren van een game komen er verschillende competenties samen: development, design, grafische vormgeving, software, soundproducing, virtual reality, 3D-art, enzovoort.

De studenten die wij afleveren leren de stiel van professionals uit de sector zelf. Nog vooraleer ze afstuderen vullen ze eigenlijk een knelpuntberoep in”, zegt Guisson. “Als de tax shelter dezelfde boost gaat geven aan de Belgische game-industrie als aan de film- en tv-wereld, dan mogen we onze borst natmaken”, stelt hij. “Er zullen meer gameproducenten ontstaan, en zich meer grote gamebedrijven in ons land gaan vestigen, waar onze studenten aan de slag zullen kunnen. Nu moeten wij met lede ogen aanzien hoe onze beste studenten vaak naar het buitenland moeten trekken.”

 

Met de tax shelter verwachten we een boost voor de gamingsector. Grijp dus dit jaar jouw kans nog en schrijf in voor een van onze game-opleidingen!

 

bron: HBVL

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

SyntraPXL in Genk ontpopt zich zo langzamerhand steeds overtuigender als voortrekker, als het nieuwe technologieën aankomt. “Cursisten uit het hele land vinden al geruime tijd hun weg naar Genk, als ze zich op dit vlak willen bekwamen”, zegt Jos Cielen, Business Developer IT en Multimedia bij SyntraPXL.

Artikel

Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas

Een team van Limburgers blies dit jaar jury en publiek omver tijdens America's Got Talent in de VS. Met hun deepfakes van onder andere Simon Cowell en Elvis presley, toonden zij de ware kracht van AI aan heel de wereld.