Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

1 year 6 months geleden

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

esports

SyntraPXL startte eind september 2021 met de allereerste door de overheid erkende opleiding als esports 'caster' of commentator. “Vergelijk het met een voetbalcommentator, maar dan voor wedstrijden tussen gamers”, legt Robert Jan Kortooms (22). Elke week kijken 200.000 Vlamingen naar live-uitzendingen van online gamecompetities. Net als bij voetbalwedstrijden zorgt een commentator daarbij voor sfeer en uitleg bij de wedstrijd. Robert Jan Kortooms (22) probeert de Syntra-cursisten naar een professionele carrière te loodsen.

Wat behelst dat WK Counterstrike precies?

“Een WK Counter-Strike (CS:GO) in eigen land, dat is best uniek. CS:GO is zowat het populairste schietspel ter wereld, met kampioenschappen die enorm succesvol zijn. En dus in de maand mei ook in ons land, met kijkcijfers die oplopen tot 150 miljoen. 24 topteams van over de hele wereld zullen in mei strijden voor de PGL Antwerp Major-titel en een prijzenpot van 1 miljoen dollar. Meer dan 50.000 fans genieten dagenlang in een kolkend Sportpaleis van de esports crème de la crème, maar ook zullen miljoenen esportsfans via livestream alle actie kunnen meevolgen voor het hoogtepunt van het CS:GO-jaar.”

Hoe word je presentator op VTM van Counterstrike? Is de kans groot dat we je meer op het scherm gaan zien?

In dit geval ben ik ervoor gecontacteerd - ze hebben mij gevonden via iemand die al actief was voor VTM hun sportprogramma's, hij had me aangeraden als tweede commentator. Ik kan alleen maar hopen dat ik meer op het scherm mag verschijnen! Dat zou zeker leuk zijn, een kans om meer mensen esports aan te brengen en het ook te hebben over deze spannende sector.”

Zenuwen als je moet presenteren?

Ik ben niet iemand die echt zenuwen heeft. Voor mij ga ik in een soort van modus eenmaal ik voor de camera sta en doe ik lekker mijn ding. Het is niet de eerste keer voor de TV, als ik voor Proximus werk wordt het namelijk ook op TV uitgezonden.”

Wat zien we precies?

Als kijker zie je de spelers die het tegen elkaar opnemen, in een vijf versus vijf spel van terrorists tegen counter-terrorists. De terrorists moeten een bom planten of alle counter-terrorists neerschieten. De counter-terrorists moeten dat voorkomen of alle terrorists neerschieten. Dat is het spel zeer simpel uitgelegd. In het huidige stadium werden de halve finales en de uiteindelijke 'grand final' uitgezonden op VTM.”

Zelf interesse in een opleiding als esports caster?

Met de professionalisering van esports/gaming en met de steile groei aan volgers dienen zich nieuwe jobopportuniteiten aan. België is één van de koplopers in die professionalisering in de Benelux. Ben je bezeten van games, vlot van taal en zie je een loopbaan in esports verslaggeving zitten? Wil je het esports werkveld ontdekken van binnenuit, onder leiding van professionele shoutcasters RJ Kortooms en ex-cursist en-nu-professional Julio Sanchez-Tirado? Kan je 1 avond per week het beste van jezelf geven gedurende een klein jaar?

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

Artikel

Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas

Een team van Limburgers blies dit jaar jury en publiek omver tijdens America's Got Talent in de VS. Met hun deepfakes van onder andere Simon Cowell en Elvis presley, toonden zij de ware kracht van AI aan heel de wereld.

Nieuws

SYNTRA Limburg start met eigen gamestudio

Op 5 oktober startte SYNTRA Limburg met een splinternieuw concept op de T2-campus in Genk: de SYNTRA-gamestudio. Één jaar lang werken 3D-artists, game developers, concept artists  en animatoren samen aan een reëel project voor Belgisch agentschap en productiehuis EVERSTORY. Iris Delafortry, bekend van filmproducent en animatiestudio Cyborn, neemt samen met vakdocenten de leiding over het team. Op het einde van de rit leveren ze een afgewerkt product en zetten zo de eerste stap in de echte bedrijfswereld.

Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Event

Virtual Reality show @ Kinepolis

Virtual Reality show @ Kinepolis 15, 17 en 19 september

Heb jij een passie voor games, animatiefilms en special effects? 

Is virtual reality nog onbekend terrein voor jou?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes