Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas

1 year 6 months geleden

Een team van Limburgers blies dit jaar jury en publiek omver tijdens America's Got Talent in de VS. Met hun deepfakes van onder andere Simon Cowell en Elvis presley, toonden zij de ware kracht van AI aan heel de wereld.

deepfake

“Beringenaar Chris was een beloftevolle cursist Visual Effects Artist bij SyntraPXL”, zegt Jos Cielen, Business Developer IT en Multimedia bij SyntraPXL op de T2-campus. “We zijn hier te bescheiden, maar we lopen al een tijd voorop in Limburg. Cursisten uit het hele land weten dat en vinden hun weg naar Genk. In 2009 zijn we bij Syntra-Limburg als eerste gestart met meerdere éénjarige opleidingen rond gaming, animatie en 3D - en dus ook VR. Chris specialiseert zich sinds enkele jaren in het maken van hyperrealistische synthetische media. Met zijn deepfakevideo’s van Tom Cruise veroverde hij in februari 2021 het internet.  De videoreeks veroorzaakte een wervelwind aan media-aandacht en betekende daarmee ook de start van het bedrijf ‘Metaphysic’; waar drie voormalig SyntraPXL-studenten samenwerken.”

Cryptomiljardair en Winklevoss-tweeling

Chris Umé richtte samen met zijn broer Kevin Metaphysic op in 2021 tijdens de pandemie, nadat hij in contact kwam met cryptomiljardair Thomas Graham. Enkele maanden later deed ook Bert Dirkx zijn intrede bij Metaphysic, vers van de schoolbanken van de Genkse T2-campus. “We ontmoetten Thomas Graham tijdens onze samenwerking om DeepTomCruise te creëren. Ons doel was om de toekomstmogelijkheden op het snijvlak tussen technologie en contentcreatie te laten zien. We werkten virtueel samen in 2021 en ontmoetten elkaar voor het eerst persoonlijk 2 dagen voor ons eerste AGT-optreden.” Binnen een jaar tijd groeide het bedrijf in recordtempo uit tot wereldleider in deepfaketechnologie. Van de Rode Duivels tot de grootste filmstudio’s in Hollywood: de expertise van Chris en zijn team veroverde de wereld.  Begin 2022 verzamelde de start-up bovendien ruim 7,5 miljoen dollar aan investeringskapitaal. Ook bekende investeerders zoals de Winklevoss-tweeling die je in de film The Social Network ziet en YouTuber Logan Paul zetten hun schouders onder het project.

AI-technologie

“Deelname aan AGT heeft ons in staat gesteld het publiek bewust te maken van hoe geavanceerd hyperrealistische AI-inhoud aan het worden is”, gaat Umé verder. “Het heeft de entertainmentindustrie grote bekendheid gegeven over de mogelijkheden van de technologie. Naast televisie heeft Metaphysic een aantal spannende partnerschappen op til staan, waaronder films, live concerten en meer. We hebben onlangs ook Every Anyone  gelanceerd, een platform voor consumenten, waarmee mensen de geavanceerde AI-technologie van Metaphysic kunnen ervaren, een hyperreële synthetische avatar van zichzelf kunnen maken en hun biometrische gegevens kunnen bezitten in de Web3-contenteconomie.”

Ethiek

Is heel dat deepfake verhaal niet ronduit gevaarlijk? “De missie van Metaphysic wil individuen empoweren door hen centraal te stellen in de immersieve inhoudseconomieën die bepalen hoe we het internet gebruiken en de toekomst van hyperrealistische AI-mediatechnologieën positief vormgeven. Wij bouwen aan een ethische Web3-economie waar elke internetgebruiker toegang heeft tot het grenzeloze potentieel van de hyperreële metaverse. Elk gebied van Metaphysic's activiteiten wordt ondersteund door toestemming, en gebruikers zijn zowel eigenaar van als controle over hun biometrische gegevens, die fungeren als een vorm van ID-verificatie en voortdurende controle voor platforms die hyperreële inhoud creëren met echte mensen in de web3 inhoudseconomie.”

Wil je zelf in de virtuele wereld duiken?

De gaming- en animatieafdeling van SyntraPXL is zéér uitgebreid. Denk maar aan 3D artist, soundproducer of XR developer. Je krijgt er les van echte professionals uit de sector die jou naar de top kunnen helpen. Je komt terecht in op de hoogtechnologische T2-campus waar je dankzij de open sfeer in contact komt met cursisten van de andere gaming- en animatie-opleidingen. Zo bouw jij meteen een waardevol netwerk op. 

Ontdek hier de opleidingen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

Nieuws

SYNTRA Limburg start met eigen gamestudio

Op 5 oktober startte SYNTRA Limburg met een splinternieuw concept op de T2-campus in Genk: de SYNTRA-gamestudio. Één jaar lang werken 3D-artists, game developers, concept artists  en animatoren samen aan een reëel project voor Belgisch agentschap en productiehuis EVERSTORY. Iris Delafortry, bekend van filmproducent en animatiestudio Cyborn, neemt samen met vakdocenten de leiding over het team. Op het einde van de rit leveren ze een afgewerkt product en zetten zo de eerste stap in de echte bedrijfswereld.

Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Event

Virtual Reality show @ Kinepolis

Virtual Reality show @ Kinepolis 15, 17 en 19 september

Heb jij een passie voor games, animatiefilms en special effects? 

Is virtual reality nog onbekend terrein voor jou?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes