Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

1 year 6 months geleden

SyntraPXL in Genk ontpopt zich zo langzamerhand steeds overtuigender als voortrekker, als het nieuwe technologieën aankomt. “Cursisten uit het hele land vinden al geruime tijd hun weg naar Genk, als ze zich op dit vlak willen bekwamen”, zegt Jos Cielen, Business Developer IT en Multimedia bij SyntraPXL. “In 2009 zijn we als eerste in Vlaanderen gestart met meerdere éénjarige opleidingen rond gaming, animatie en 3D.” Dit jaar starten docent Mark Duisters en zijn tweelingbroer Bart Duisters (31), bekend als de technologietweeling van SyntraPXL met een unieke XR-opleiding in Vlaanderen.

XR

De docenten van SyntraPXL hebben sindsdien een enorm kapitaal aan ervaring opgebouwd. Hun opleidingen evolueren jaarlijks, net als de toegepaste technologie waarover ze het hebben. Hoe snel dat gaat bleek afgelopen week nog in America’s Got Talent. Oud-leering Chris Umé sloeg de hele wereld met verstomming aan de hand van een act, tot stand gebracht met deepfake-technologie, waarin het leek dat de juryleden zelf het operanummer Nessun Dorma brachten. “De beste act die ik ooit gezien heb”, zei Simon Cowell achteraf.

Aan het bord: de technologietweeling Mark en Bart Duisters (31). Ze maken bij de lessen gebruik van de software die ze al ontwikkelden voor de gaming-opleidingen. In de opleiding XR-development worden cursisten wegwijs gemaakt doorheen de Metaverse. “Ze worden ondergedompeld in Extended Reality, de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (MR)”, vertelt docent Mark Duisters. “Daarbij is een VR-bril nodig, maar ook met smartphone en tablet raken we al ver met de nieuwste toepassingen.”

Toekomstkansen

“Virtual en Augmented Reality worden in de industrie steeds vaker ingezet. Werknemers kunnen een machine in VR leren bedienen, zonder dat het echte apparaat op de fabrieksvloer moet stilgelegd worden voor de opleiding. Ze kunnen kan het zelfs vanop afstand leren. In de chemische industrie, waar strenge veiligheidsprotocollen gelden, kan een virtueel model dienen om nieuwe werknemers wegwijs te maken, om procedures te testen. Wij steken die opleiding in een gameconcept. Een ideaal huwelijk, denken we.”

Vanuit de bedrijfswereld klinkt de roep naar XR-ontwikkelaars jaar na naar luider. “Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de grotere toekomstkansen dankzij de Metaverse”, zegt Jos Cielen. “Vanaf 1 januari gaat bovendien de taxshelter voor de game-industrie van kracht. Dat geeft Vlaanderen de kans een belangrijke draaischijf in game-ontwikkeling te worden. Ook daar zijn dus vele, creatieve ontwikkelaars nodig.”

Zelf interesse in de opleiding XR-developer?

XR of Extended Reality de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (MR). Extended Reality toepassingen worden steeds meer mainstream - ik kijk naar jou, metaverse. Je hebt niet altijd een VR-bril nodig, ook met je smartphone en tablet kan je al sterke AR/MR-toepassingen maken, waar 3D-modellen overgaan in realiteit. Wil je er alles van weten? Zet met deze innovatieve dagopleiding een flinke stap in een nieuw werkveld. Unity developers: unite!

Bekijk hier de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas

Artikel

Peltenaar Robert-Jan ‘RJ’ Kortooms is VTM-presentator voor het WK Counterstrike

Robert Jan Kortooms (22) uit Pelt, beter bekend onder zijn pseudoniem RJ Casts, is één van de eerste Vlaamse beroepscommentatoren in de gameswereld. Eerder dit jaar was hij te zien op VTM toen hij het WK Counter-Strike mocht becommentariëren.

Nieuws

SYNTRA Limburg start met eigen gamestudio

Op 5 oktober startte SYNTRA Limburg met een splinternieuw concept op de T2-campus in Genk: de SYNTRA-gamestudio. Één jaar lang werken 3D-artists, game developers, concept artists  en animatoren samen aan een reëel project voor Belgisch agentschap en productiehuis EVERSTORY. Iris Delafortry, bekend van filmproducent en animatiestudio Cyborn, neemt samen met vakdocenten de leiding over het team. Op het einde van de rit leveren ze een afgewerkt product en zetten zo de eerste stap in de echte bedrijfswereld.

Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Event

Virtual Reality show @ Kinepolis

Virtual Reality show @ Kinepolis 15, 17 en 19 september

Heb jij een passie voor games, animatiefilms en special effects? 

Is virtual reality nog onbekend terrein voor jou?

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes