Cursisten brouwen eigen bier bij BRAUW

Ga naar alle opleidingen

Joris Mentens is naast professioneel brouwer, docent in de opleiding Microbrouwer en Zytholoog - bierkenner. Zijn passies voor bier en lesgeven komen samen in zijn eigen stadsbrouwerij BRAUW in Genk. Hier mogen cursisten proeven van het échte werk en gaan ze samen met docent Joris zelf aan het brouwen. Het resultaat is een bier op basis van een uniek recept dat de cursisten samen als groep ontwikkeld hebben.

Ga naar alle opleidingen

“Als je hier aan de toiletten gaat kijken, zal je zien dat er een hoop bierkaartjes ophangen. Deze verzamelde ik als twaalfjarige jongen, want ja bier zelf mocht ik nog niet drinken, maar de passie was er al wel.” Die passie staat centraal in de verschillende bieropleidingen bij SyntraPXL. Cursisten krijgen natuurlijk eerst een stevige basiskennis mee maar gaan dan vooral zelf aan de slag. Docent Joris vindt een goede basiskennis essentieel “Je moet weten hoe je correct moet brouwen en hoe je bepaalde problemen moet oplossen. Ik ga ervanuit dat de cursisten van niets weten. Ik start van nul en zo bouwen we geleidelijk aan op.”

Cursisten vertrekken met hun eigen bier

Met zijn eigen stadsbrouwerij BRAUW biedt Joris de cursisten van SyntraPXL een unieke kans in deze cursus. “Er wordt 3 keer gebrouwen op SyntraPXL zelf en de 4de brouwdag is hier bij mij in Genk, op een grotere installatie. Als laatste practicum komen ze hier een eigen recept brouwen dat ze in groep hebben gemaakt. Dat bier wordt dan hier en in de kantine van Hasselt geschonken. Ik denk wel dat dat echt magnifiek is, uw eigen bier geschonken zien worden”. Op die manier stuurt Joris de cursisten de opleiding uit met een geweldige praktijkervaring én een eerste zelfgebrouwen bier.

Meer dan alleen een mooi geb(r)ouw

BRAUW is voor Joris meer dan alleen zijn eigen stadsbrouwerij: “Ik brouw wel bier voor mijzelf, maar het concept van BRAUW is dat andere brouwers naar hier kunnen komen en hun bier kunnen brouwen, al dan niet met mijn hulp.” En dat is ook wat heel wat ex-cursisten ondertussen al doen. Doordat zij bij BRAUW eerst in kleine oplages kunnen brouwen, is de drempel naar een eigen brouwerij veel kleiner. Daarnaast biedt de stadsbrouwerij een netwerk van andere gepassioneerden en professionals. Joris beschrijft het als volgt: “BRAUW is een ideaal uithangbord voor microbrouwers die hun eigen bier willen schenken en verkopen.”

Het is proeven, niet drinken!

Enkele mythes ontkracht

Wie denkt aan een opleiding bier brouwen of zytholoog, hoopt misschien zelf heel wat biertjes te kunnen drinken. Er wordt inderdaad geproefd maar wel in berperkte mate bevestigt Joris: “Het laatste jaar hou ik regelmatig een proefsessie, dit om de theorie wat te breken en eens andere zintuigen te prikkelen. Zo gaan we dan smaken proberen herkennen en uiteindelijk is het ook een leuk groepsmoment. En nee, dat loopt zeker niet uit de hand, want we spreken hier over maximaal een half glas in totaal. Het is proeven, niet drinken!”

Op de vraag of hij als liefhebber van het betere gerstenat dan zelf veel bier drinkt, is het antwoord ook verassend: "Toch niet hoor. Ik ben begeesterd door brouwen en ben veel bezig met bier maar eigenlijk drink ik niet veel bier. Ik ‘proef’ wel vaak bier. En als de bierkaart in een brasserie mij niet aanstaat dan bestel ik liever een lekkere thee.”

PS wie dorst heeft gekregen van al dat lezen, kan natuurlijk altijd een pintje komen drinken in Genk bij BRAUW.

Brouw binnenkort je eigen bier

Ben jij zelf gepassioneerd door bier? Check dan zeker onze opleiding 'Microbrouwer - craftbrewer'. Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces en brouwtechnologie, kom je in dit traject alles te weten over de praktische organisatie in de brouwerij. En dat allemaal onder het toeziend oog van Joris. 

Microbrouwer - craftbrewer