Ontwerper van therapeutisch groen

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Ontwerper van therapeutisch groen

'Groen en Gezondheid’ is hip in Vlaanderen, zodanig zelfs dat onze woordenschat op korte tijd verrijkt is met woorden als bosbaden, wandel coaching, natuurkuur, therapeutisch groen...

Wie 'therapie' hoort, denkt aan kale spreekkamertjes en witte doktersjassen. Toch zien we zowel in Vlaanderen als daarbuiten een nieuwe, positieve tendens: ontwerpen van therapeutisch groen.

Deze unieke opleiding is een co-creatie van vzw Terra Therapeutica, departement PXL-Healthcare, departement PXL-Green&Tech en SyntraPXL

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Zo saai als de titel klinkt ‘Tuintherapeut ’ en ‘Ontwerper van Therapeutische Groen ’, zo boeiend is de wereld die hierachter schuilt.
De tuintherapeut heeft een groot hart voor de natuur maar nog meer voor mensen met een zorgnood. 
Hoe groen aanwenden voor het welzijn en de gezondheid van kwetsbare personen, dat is de taak waarvoor een Tuintherapeut en Ontwerper van Therapeutisch Groen staat. Stapsgewijs leer je hoe ‘groen’ in al haar dimensies aan te wenden voor de gezondheid en het welzijn van kwetsbare personen. 
De ‘Tuintherapeut’ weet het bestaand zorgtraject van de organisatie te verruimen door het aanbieden van gepaste groenactiviteiten op maat van de bewoner of patiënt. 
De ‘Ontwerper van Therapeutisch Groen’ analyseert de (zorg)organisatie en maakt een groenscan van de locatie. In functie van deze analyse en de behoeften van de organisatie toon je de mogelijkheden van therapeutisch groen: zowel binnen (kamerplanten, plantenwanden …), in de tussenruimten (balkons, gevelgroen …) als het ‘participatief’ ontwerpen van een buitenomgeving (therapeutische tuin, helend landschap …).
Twee werelden ontmoeten mekaar doorheen deze opleiding: de zorg- en de groensector. Beide werelden vullen mekaar aan en leren doorheen de opleiding hoe ze mekaar kunnen versterken vanuit een gedeelde interesse: hoe groen zo goed mogelijk aanwenden voor de gezondheid en het welzijn van kwetsbare personen. 
Doorheen de ganse opleiding werken de Tuintherapeut en Ontwerper van Therapeutisch Groen nauw samen. Therapeutisch groen komt pas tot leven doorheen de activiteiten die er zich ontplooien. 
‘Tuintherapeut’ en ‘Ontwerper van Therapeutisch Groen’ vormen een volledig nieuwe discipline binnen het Vlaamse zorglandschap.

De kostprijs voor de aanschaf van gereedschappen, planten … voor de praktijkoefeningen bedraagt ongeveer 150 euro voor de ganse opleiding. 

Hou er rekening mee dat de opleiding ontwerper van therapeutisch groen een intensieve opleiding is waar thuiswerk en opdrachten bij horen.

In deze opleiding komen twee werelden samen: de zorg- en sociale sector en de groensector. 

Opvoeders, begeleiders, ergotherapeuten, orthopedagogen, sociaal werkers … gaan op pad met tuinontwerpers, tuinaannemers, groenmanagers ….

Ben je begeleider, ergotherapeut, orthopedagoog of sociaal werker? Schrijf je dan in via deze link (= tuintherapeut)

Aantoonbare ervaring/in opleiding in tuinaanleg/groenbeheer, groenmanagement, landschaps- en tuinarchitecten

Het programma omvat drie onderdelen: een oriëntatie, basis en verdieping.
Gelieve er rekening mee te houden dat er een aantal lessen op een andere avond en zaterdagvoormiddag zullen doorgaan. 

De oriëntatie module is een kennismaking met de wereld van ‘Tuintherapie’ en ‘Ontwerper van Therapeutisch Groen’.

  • Tuintherapie en therapeutische tuinen

In de basismodules worden de grondslagen gelegd voor zowel therapeutische- als groenkennis:

  • Beginselen van therapeutische kennis
  • Beginselen van groenkennis
  • Beginselen van moestuinieren

De verdiepingsmodules leren de methodieken en technieken om aan de slag te gaan als ‘Tuintherapeut’ en ‘Ontwerper van Therapeutisch Groen’. 

  • Groen en therapie
  • Tuintherapie
  • Therapeutisch groen
  • Tuintherapie en therapeutisch groen vandaag
  • Interprofessionele samenwerking

Via praktische opdrachten leer je de aangeleerde technieken en methodieken toepassen binnen de zorg/sociale sector. 

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.