• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

5 months 2 weeks geleden

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn. Ze kunnen juist kansen zijn voor groei en verbinding – als je weet hoe je ze aanpakt. Hier zijn drie snelle tips van Karen om je lontje wat langer te maken:

Karen van Den Broeck en Annick Jehaes

 1. Normaliseer conflicten

Botsingen horen bij het leven en ontstaan bijna vanzelf wanneer we samenwerken of samenleven. We zijn nu eenmaal verschillend, en dat zorgt voor frictie. Door conflicten als normaal te zien, kun je de emotionele lading er wat afhalen en de situatie rationeler benaderen. Het ligt niet altijd aan jou of de ander, vaak hoort het er gewoon bij.

2. Pas je conflictstijl aan de situatie aan

Vaak hebben we de neiging om telkens op dezelfde manier met conflicten om te gaan, zonder de situatie echt te bekijken. Wat in het ene conflict werkt, werkt echter niet altijd in het andere. Probeer dus bij elk conflict bewust te kiezen hoe je wilt reageren en wat passend is in die context. Lukt je gebruikelijke aanpak niet? Dan is het vaak nuttig om eens een andere stijl of benadering te proberen.

3. Zie het grotere geheel

Vaak raakt een conflict ons diep, niet per se vanwege het onderwerp, maar omdat de relatie belangrijk voor ons is. Emoties zoals frustratie of boosheid worden versterkt als de persoon ons iets betekent. Door in een ruzie bewust naar dit grotere plaatje te kijken, krijg je eerder rust, en kun je focussen op verbinding en het gesprek in plaats van de strijd.

Over Kort lontje

"Kort lontje - Waarom conflicten vermijden niet altijd de beste keuze is" is een toegankelijk boek voor iedereen die af en toe met spanningen te maken heeft – van verkeersfrustraties tot meningsverschillen op het werk. Het boek bevat herkenbare voorbeelden en handige tools om met conflicten om te gaan, zonder dat je een expert hoeft te zijn.

Docente Karen Van den Broeck heeft samen met Annick Jehaes een boek geschreven dat vol staat met inzichten om conflicten niet langer te vermijden, maar te transformeren tot kansen om te verbinden.

Wil je zelf leren hoe je van conflict een kans maakt? Karen deelt haar inzichten ook in opleidingen bij SyntraPXL, zoals de Basisopleiding Coaching en Teamcoach. Laat je lontje dus niet te snel opbranden – een conflict kan meer verbinding brengen dan je denkt!

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

lenteschoonmaak 8 tips
Artikel

Lenteschoonmaak? Deze opleidingen pakken het grondig aan!

De zon laat zich wat vaker zien, de paasvakantie geeft ademruimte en plots krijg je zin om de boel aan te pakken. Dat is het lenteschoonmaakgevoel: opruimen, afstoffen en herbeginnen. Niet alleen in huis, maar ook in je tuin, je auto, je mailbox of je hoofd.

Bij SyntraPXL vind je 8 opleidingen die je daarbij helpen. Praktisch, verfrissend én net op tijd voor een energieke start richting de zomer.

Nieuws

Ai, mijn knie! De 3 meest voorkomende voetbalblessures

Voetbal. De geur van vers gemaaid gras, de adrenaline van een perfecte pass, de roep van de coach aan de zijlijn … Maar ook: “kràk!”, een misstap, een rare draai, en daar lig je. Blessures horen erbij, zeggen ze. Maar wat als we daar nét iets slimmer mee omgaan?

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.