• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

"Het is zalig om dit elke dag te mogen doen"

1 week 3 days geleden

Chocolatier en patissier Ellen Jacobs maakt de lekkerste (bruids)taarten, brownies, bokkenpootjes, cupcakes, koekjes en ga zo maar door. "Het is heel speciaal wanneer een koppel jou kiest om de taart te maken voor hun speciale dag", vertelt ze. Met haar foodtruck trekt ze bovendien langs markten en evenementen en bouwt ze gestaag aan haar droom: een eigen koffiebar. 

 

Ellen's sweet bakery

Een aantal jaar geleden maakte ze de keuze om te stoppen met haar studies voor laborante. "Ik wilde iets doen waar ik écht van hou", aldus Ellen. De opleiding Chocolatier bleek een goede keuze te zijn: "Alles wordt super goed uitgelegd. Het is oké om fouten te maken en vragen te stellen. De trucjes die ze je leren zijn zo waardevol."

"Maar ook bijvoorbeeld pralinevullingen maken en een nette werkwijze hanteren zijn dingen die nu in mijn routine zitten", gaat ze verder. "Ik wist eigenlijk ook helemaal niets over ondernemen. Dankzij het vak Bedrijfsbeheer begrijp ik nu hoe ik mijn zaak op een gezonde manier kan opbouwen. Dat heeft echt een verschil gemaakt.”

Met haar diploma op zak besloot Ellen om haar eigen zaakje op te starten, Ellen's sweet bakery. En de klanten, die vinden hun weg vooral via mond-tot-mondreclame en sociale media: “Via Instagram en Facebook deel ik foto’s van mijn creaties. Mensen delen die content door en zo komen er steeds nieuwe klanten bij."

Een van Ellen's sterktes is haar creatieve aanpak. “Ik haal inspiratie van Instagram en Pinterest, maar bak altijd volgens mijn eigen stijl. Het moet écht bij mij passen.” Ze blijft ook experimenteren en vernieuwen. "De suikerwafels in mijn foodtruck zijn nieuw sinds deze winter en vallen zéker in de smaak", lacht ze. 

Stiekem droomt Ellen van haar eigen koffiebar: “Momenteel doe ik dit super graag, maar mijn doel is om ooit een gezellige koffiebar te openen. De foodtruck kwam eigenlijk een beetje impulsief op mijn pad, maar ik zie het nu als de perfecte springplank voor mijn grote droom. Koffie is naast gebak echt mijn passie, dus ik zou het zalig vinden om een koffiebar te openen waar ik dan ook mijn gebakjes kan serveren. Het is een plan voor in de verre toekomst, maar ik ga er alles aan doen om het waar te maken", geeft ze ons nog mee. 

Foto's: © Kyra Jacobs Photography. 

 

 

Smelt jij voor een job als chocolatier?

In de intensieve opleiding chocolatier vertrek je van grond- en hulpstoffen (zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en eventueel melk) en leer je verschillende vormen van chocoladeproducten maken. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Op het einde van de opleiding kan jij starten als chocolatier. 

Opleiding bekijken

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Slotenmaker docent Nico Bosmans
Artikel

Politieman in hoofdberoep, slotenmaker in hart en nieren: maak kennis met Nico Bosmans

Wat hebben een python in bed, een deur die maar niet meer opengaat en een oud vrouwtje dat gered moet worden gemeen? Voor Nico Bosmans zijn het situaties die zijn twee passies samenbrengen: zijn werk als teamchef bij de politie én zijn beroep als slotenmaker.

apotheekassistent
Artikel

Achter de toog bij de apotheek: meer dan medicatie

Bij SyntraPXL leiden we apotheekassistenten op die stevig in hun schoenen staan: met kennis van zaken, een warm hart voor patiënten en een scherp oog voor correcte zorg. Maar wat betekent dat precies, werken als apotheekassistent? Wat gebeurt er achter de toog, naast het schap met medicatie?

hervorming volwassenenonderwijs
Nieuws

Hervorming in het volwassenenonderwijs? Niet bij SyntraPXL

De beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir om de tarieven in het volwassenenonderwijs te hervormen, zorgde de afgelopen dagen voor heel wat media-aandacht én vragen. Vanaf 1 september 2025 zullen de inschrijvingsgelden in de CVO’s (Centrum voor VolwassenenOnderwijs) sterk variëren, afhankelijk van het type opleiding.