“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

4 weeks 1 day geleden

Nina Pieri volgde de bachelor journalistiek aan Hogeschool PXL, maar besloot daarna ook nog een voltijdse dagopleiding fotografie bij SyntraPXL te volgen. Een mooi voorbeeld van hoe beide onderwijsinstellingen elkaar perfect kunnen aanvullen en van jou een krak in je vak maken.

vrouw neemt foto

Nina: “In september 2020 ben ik begonnen aan een bacheloropleiding journalistiek aan Hogeschool PXL. Die opleiding heb ik in een ‘normaal’ traject afgerond. Na drie jaar heb ik dus mijn diploma behaald. Ik vond vooral beeldreportages maken heel leuk. Ik heb in mijn bachelor veel kansen gekregen om voor kranten en magazines te schrijven, waaronder Flair, Libelle en HBVL. Door de samenwerking met het Mediahuis heb ik ook enkele reportages mogen filmen voor TVL. Op het We R Young-festival in Hasselt mocht ik bijvoorbeeld interviews afnemen bij Cristian D en Camille. Dat vond ik supercool!

In september 2023 ben ik begonnen aan een voltijdse dagopleiding fotografie aan SyntraPXL op de T2-campus in Genk. Daar ben ik normaal gezien in juni mee klaar.”

Wat bracht je ertoe om na de bachelor journalistiek ook nog de opleiding fotografie te gaan volgen?

“Ik ben iemand die niet stil kan zitten. Ik vond niet onmiddellijk een job in de journalistieke wereld, en dus ben ik gaan rondkijken bij de opleidingen van SyntraPXL. Mijn oorspronkelijk plan was een job zoeken en een avondopleiding fotografie volgen om me verder te specialiseren. Dat heb ik dus omgegooid naar nog een jaartje extra voltijds studeren door fotografie als dagopleiding te volgen. Ik zou graag een (bij)beroep uitoefenen waarbij fotografie en video komen kijken.”

“Mensen hun verhaal neerpennen met een sterke foto erbij: dat is wat ik graag doe.”

Op welke manier versterken de twee opleidingen elkaar?

“Ik heb journalistiek gestudeerd omdat ik graag aan storytelling doe. Mensen en culturen leren kennen is een hobby van mij. Ik vind het fijn om de 'gewone mens' in beeld te brengen en zijn verhaal te laten doen. Daarnaast is het een sterke meerwaarde om als journalist mooie foto’s te kunnen maken en ontwikkelen voor bij je artikel.”

Bevalt de opleiding fotografie je goed?

“Absoluut. Ik leer veel bij van mijn docenten. Vooral het vak sociale fotografie ligt me erg. Daar kan ik mijn journalistieke skills op toepassen, en omgekeerd. Ook communieshoots en dergelijke vallen onder deze tak. Waar ik zeker nog in zou willen groeien, is portretfotografie. Mensen en dieren in de studio fotograferen doe ik heel graag, maar hierin ben ik nog aan het zoeken en oefenen.

Het gaat me bij deze opleiding overigens niet zozeer om het diploma, maar om het versterken van mijn eigen kwaliteiten. In vergelijking met Hogeschool PXL is deze opleiding bij SyntraPXL meer praktijkgericht. Eigenlijk ben je altijd bezig met het vak. Omdat mijn ‘klas’ nu zeer klein is, kunnen de docenten ook 1-op-1 met je werken.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik hoop in de toekomst een job te hebben waarbij ik op een leuke manier mijn twee opleidingen kan combineren. Je moet bij beide jobs een talent of ‘gave’ hebben om spontaan een sociale band te creëren met de mensen die voor je micro of camera staan. De persoon tegenover je moet zich op zijn gemak voelen en daardoor geneigd zijn om vrijuit te vertellen. Ik denk wel dat ik heel goed laagdrempelig en familiair met anderen kan omgaan. Mensen hun verhaal neerpennen met een sterke foto erbij: dat lijkt me een echte droomjob. En als het even kan, zou ik daarnaast graag fotograaf in bijberoep worden."

 

 

 

 

 

--> Een paar indrukwekkende foto's uit het portfolio van Nina. Tijdens de opleiding fotografie komen er verschillende onderdelen aan bod, gaande van portret- en productfotografie tot reportage- en eventfotografie. De lessen vinden plaats in de bijzonder goed uitgeruste fotostudio op de T2-campus. Daarnaast ga je als student ook regelmatig op locatie foto's maken.

Ook zin om professioneel fotograaf te worden?

In onze grote en goed uitgeruste fotostudio op de T2-campus leren we je de knepen van dit boeiende vak. Je volgt een volledige ontdekkingstocht naar de technische en creatieve aspecten van het professioneel fotograferen en het ontwikkelen van een eigen stijl. Een persoonlijke stijl die het uiteindelijk mogelijk maakt je fotografie te onderscheiden van anderen en klanten te winnen.

Schrijf je hier in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.

examenstress
Artikel

Examenstress en black-outs: zo ga je ermee om

De maand juni staat voor alle scholieren en studenten gelijk aan de examenperiode. Voor de ene een uitdagende kans om zichzelf te bewijzen, voor de andere een bron van wekenlange stress en paniek. Soms is de druk zelfs zo groot dat al die stress tijdens het examen uitmondt in een black-out. Waar komt zo’n black-out vandaan en hoe kan je stress effectief verminderen? Je leest het hier!

Jill Lenaerts
Artikel

“Goudskool is mijn grote trots”

De dertigjarige Jill Lenaerts uit Genk heeft het goed voor elkaar: in de tuin van haar huis in Diepenbeek staat haar eigen atelier Goudskool, waar ze met veel liefde juwelen smeedt. De weg hiernaartoe was er een vol passie, lef en doorzettingsvermogen.