Docent en cursist schrijven samen boek over assertiviteit

4 years 5 months geleden

Grenzen stellen: het is niet altijd makkelijk. Veel mensen hebben moeite om grenzen te stellen en laten zomaar over zich heen lopen. Het vergt een bepaalde mate van assertiviteit om voor jezelf op te komen en je grenzen openlijk te delen. In het kader van de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden van SYNTRA Limburg schreven Tine Meus en Karen van den Broeck een boek over grenzen stellen. In ‘Een hek voor de buren. Met succes grenzen stellen’ beschrijven de auteurs veertien herkenbare situaties over grenzen stellen en voorzien ze de lezer met tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tine en Karen stellen hun boek officieel voor op 24 oktober om 19 uur in Thor Park Genk. Inschrijven voor de boekvoorstelling kan via info@anasta.be. SYNTRA Limburg ondersteunt dit initiatief dat ontstaan is in de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden.

Boek - Een hek voor de buren

We durven vaak geen neen zeggen om anderen niet te ontgoochelen of te kwetsen.

Ja knikken is makkelijker dan neen zeggen. Zo hoef je niemand teleur te stellen of te verantwoorden waarom je iets niet ziet zitten. Op lange termijn ben je je al te vaak in bochten aan het wringen en energie aan het steken in dingen die je niet wil. Eén van de krachtigste tips uit de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden bestaat uit feedback te leren formuleren bij je nee’s én je ja’s. Ja met een motivatie is een grote stap gewonnen ten opzichte van altijd onmiddellijk ja te zeggen. “Ja, ik kan je nu helpen met die mail, want vandaag heb ik geen vergadering.” Dit laat de mogelijkheid om volgende keer wel nee te zeggen wanneer de context anders is. Zo stap je stilletjes aan af van altijd ja knikken. Als je je eigen ‘waaroms’ goed op een rijtje hebt, is afwisselend ja en nee zeggen makkelijker dan je denkt. Zo blijf je zelf de baas van je kostbare tijd en bouw je aan evenwichtige, eerlijke relaties.

Als je op de juiste manier grenzen stelt, kwets je niemand en bouw je aan evenwichtige, eerlijke relaties.

Een hek voor de buren

‘Een hek voor de buren. Met succes grenzen stellen’ vertelt het verhaal van Frank en zijn nieuwe buren. Na zijn echtscheiding verhuist Frank naar een nieuwe buurt en wil het liefst met rust gelaten worden. Zijn enthousiaste buren zien dit anders en gaan te pas en te onpas bij hem langs. Frank wil het liefst een muur rond zich bouwen. Elke buur worstelt op zijn beurt met grenzen stellen, op het werk of privé. Dit leidt tot heel wat misverstanden en herkenbare toestanden. Het boek bestaat uit veertien kortverhalen en geeft de lezers concrete tips die hen helpen om zelf beter grenzen te stellen.

Voordelen van grenzen stellen

Succesvol grenzen stellen geeft tal van voordelen. Wanneer je grenzen duidelijk communiceert, kunnen anderen er rekening mee houden. Als je dit op de juiste manier aanpakt, zullen grenzen ook minder snel overschreden worden. Daarnaast is grenzen stellen een effectieve manier om respect te krijgen. Mensen die duidelijk aangeven waar ze voor staan, komen zelfzeker over en worden hier doorgaans voor gewaardeerd.

Je eigen grenzen afbakenen schept duidelijkheid. Je zal versteld staan hoe anderen die duidelijkheid appreciëren.

Auteurs

Het boek is geschreven door Tine Meus en Karen van den Broeck. Tine werkt op de communicatiedienst van de stad Bree en droomde al langer om een boek te schrijven. Tijdens de opleiding ontstond het idee om het thema ‘grenzen stellen’ in een metafoor te gieten over buren en een tuinhek. Karen Van den Broeck doceert al meer dan 10 jaar Assertiviteit en Sociale Vaardigheden bij SYNTRA Limburg. In dit boek deelt ze na elk hoofdstuk enkele tips waar de lezers mee aan de slag kunnen.

Boekvoorstelling

Tine en Karen stellen hun boek officieel voor op 24 oktober om 19 uur in Thor Park Genk. Inschrijven voor de boekvoorstelling kan via info@anasta.be. SYNTRA Limburg ondersteunt dit initiatief dat ontstaan is in de opleiding Assertiviteit en Sociale Vaardigheden.

 

PROGRAMMA BOEKVOORSTELLING

Moderator: Davy Nelissen, docent en cursist SYNTRA Limburg

19u00

  • Ontvangst

19u30

  • Welkomstwoord door SYNTRA Limburg  

19u45 

  • Boekvoorstelling door Tine Meus en Karen Van den Broeck
  • The making off door Karen
  • Over grenzen stellen en grenzen verleggen 
  • Tine leest voor
  • Boekreview door Annick Jehaes, auteur en coach

20u15

  • Dankwoord

20u30

  • Netwerkmoment en receptie aangeboden door SYNTRA Limburg  

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
HR factory
Nieuws

Hogeschool PXL, SyntraPXL en PXL-NeXT lanceren samen het unieke #HRFactory concept

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Artikel

4 opleidingen om je communicatief te versterken

Een volledige groep aandachtig aan het luisteren krijgen, jezelf verkopen in elk gesprek, medewerkers overtuigen van jouw innovatieve ideeën en nieuwe contacten leggen via je sociale capaciteiten. Allemaal communicatieve vaardigheden waarmee we willen uitpakken in onze professionele carrière maar dit is zeker niet evident.

Om communicatief sterker te worden, biedt SYNTRA Limburg onder meer deze vier bijscholingen aan. Deze opleidingen brengen je sociale vaardigheden naar een hoger niveau.

Artikel

8 opleidingen om creatief rijk mee te worden

Onlangs gaf Jobat een lijst vrij van 8 creatieve beroepen waarmee je veel geld kan verdienen. Voor elk van deze beroepen biedt SYNTRA Limburg de opleidingsoplossing aan om je tot dit beroep te vormen. Start je creatieve carrière dus met een financiële boost en volg één van onderstaande opleidingen.

Nieuws

Cursisten marketing- en eventmanager spelen het generatiespel Terug naar het nieuws