Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

5 months geleden

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!

Ben Moors

“Offset drukken is echt een ambacht. Toen ik achttien jaar geleden in die sector mijn carrière begon, lagen er voor mij veel interessante uitdagingen in. Ik kreeg het drukken steeds beter in de vingers en deed het met enorm veel plezier. Maar hoe langer ik het deed, hoe kleiner ook de uitdagingen werden. Tot ik op een punt kwam dat die uitdaging helemaal wegviel. Ik begon me te vervelen”, vertelt Ben.

Hij besloot de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL te gaan volgen. Drie jaar lang bezocht hij één avond per week de innovatieve T2-campus in Genk.

“Vanaf de allereerste les wist ik: deze kant wil ik uit. Ik heb dan ook elke opdracht heel serieus genomen en ben altijd een stapje verder gegaan. Docent Dries Vandecruys wist mij enorm te inspireren. Aan hem kon ik altijd extra info vragen. Hij vertelde me welke boeken ik het best kon lezen of welke podcasts interessant en bruikbaar waren. De opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik mijn plan kon trekken met bepaalde tekenprogramma’s en inzicht kreeg in de productieprocessen, maar ik denk dat ik er pas echt ben geraakt door me ook buiten de opleiding voor dit nieuwe vak in te zetten – steeds met die carrièreswitch in het achterhoofd.”

“Vanaf de allereerste les 3D print productdesigner wist ik: deze kant wil ik uit.”

En die carrièreswitch kwam er, want één jaar na zijn opleiding kon Ben als 3D-tekenaar aan de slag in een orthopedisch bedrijf. Daar tekent hij nu steunzolen en supplementen voor orthopedische schoenen.

Ook in zijn vrije tijd is Ben met 3D-printen bezig. Zo ontwierp hij voor een designwedstrijd van een Scandinavisch label een paraplu-plantenbak, maakte hij op basis van een 3D-print een wallpiece voor kunstenaar Ben Peeters en printte hij in opdracht van kunstenaarscollectief Haute Cuisine miniatuurversies van sculpturen uit het Amsterdams lichtfestival.

Dat Ben intussen helemaal thuis is in de wereld van 3D-printen, bewijst ook zijn tijdelijke rol als docent bij SyntraPXL. Toen Dries Vandecruys vorig jaar op vaderschapsverlof ging, heeft Ben hem zes weken vervangen.

“Een hele eer en een fijne uitdaging”, vervolgt Ben. “Ik vond het superleuk om te doen. Dries is een heel intelligent persoon, dus ik had grote schoenen te vullen. Maar het was een geweldige ervaring! Dries en ik horen elkaar nog regelmatig en ik kan met mijn vragen of projecten steeds bij hem terecht. Ik kan echt stellen dat ik mede dankzij hem aan dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven ben kunnen beginnen.”

Bens 3D-projecten

ben moors sonde

Als eindwerk ontwierp Ben een oplossing voor de toevoer van sondevoeding bij mobiele kinderen. Zij dragen hun sondevoeding mee in een rugzakje, waarbij de toevoer vaak verstopt raakt.

ben moors ben peeters

De wallpiece op basis van een 3D-print voor kunstenaar Ben Peeters.

paraplu plantenbak ben moors

De paraplu-plantenbak die Ben ontwierp voor een designwedstrijd van een Scandinavisch label.

ben moors haute cuisine

In opdracht van kunstenaarscollectief Haute Cuisine 3D-printte Ben miniatuurversies van sculpturen uit het Amsterdams lichtfestival.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.