Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger

2 jaar 3 maanden geleden

Met de opening van de horeca en de warme temperaturen, komen de glazen wijn weer vlot op tafel. Die wijn komt niet enkel uit verre landen, maar alsmaar vaker uit Limburg. Zelf wijn leren maken is meer dan ooit in trek bij de Limburgers. Met een volle klas en een wachtlijst tot volgend jaar, is de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij SyntraPXL één van de populairste titels in het aanbod. Met een groep van 40 enthousiastelingen beginnen ze in september op de campus in Hasselt aan een intensief parcours onder begeleiding van wijnbouwdeskundige Geurt Van Rennes.   

Wijnbouwer

Het is net alsof je op bepaalde plaatsen in Limburg door de wijnstreek Bourgogne rijdt. Landschappen vol wijngaarden en verschillende wijnhandelaars op de route. Het is dan ook niet gek dat wijncursussen elk jaar opnieuw populair zijn, maar de huidige toestroom van cursisten is buitengewoon. Davy De Wreede, business developer horeca bij SyntraPXL, ziet zijn sector boomen: “Met de corona-toestand vreesde ik voor de interesse in horeca-opleidingen. Gelukkig merken we het tegendeel en scoort alles over voeding en drank juist zeer goed. Maar wat we bij ‘Wijnbouwer-wijnmaker’ zien, dat is uitzonderlijk. Daar werken we al sinds een maand met een lange wachtlijst voor volgend jaar.”

Geen opleiding voor groentjes

Wie denkt de lessen te volgen om alleen wijn te komen proeven, kan zich weleens stevig vergissen. Er wordt gewerkt rond wijnchemie, insecten, wijnstijlen, houtsoorten, druivenrassen, intelligente bemesting en nog veel meer. Geurt Van Rennes, docent en wijnbouwkundige, geeft alvast raad voor wie eraan wil beginnen: “Veel mensen romantiseren het verhaal van wijn maken, maar wijnbouw vraagt ontzettend veel passie, geduld en tijd. Eigenlijk combineer je als wijnbouwer verschillende jobs. Je bent landbouwer, drankenproducent, handelaar en vaak ook toeristisch gids. En wie topwijn wil maken, moet vooral veel commitment tonen. Ik zeg vaak tegen mijn cursisten: je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.”

Je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.

De bourgondische Limburger

Naast de belangstelling voor de wijncursussen, vallen ook andere opleidingen over voeding en drank enorm in de smaak. Denk aan chocolatier, kok, ijsbereider en zelfs zytholoog (bierkenner). De bourgondische levensstijl wordt in Limburg goed in stand gehouden, en dat op professioneel niveau. “We zien dat mensen niet alleen graag lekker eten en drinken, maar dat ze ook meer en meer kiezen om er zelf professioneel mee aan de slag te gaan. Veel cursisten volgen bij ons een horeca-opleiding vanuit een passie om er dan hun beroep van te maken. Zo zijn er ondertussen al ontelbaar veel restaurants, wijnhandelaars en topchefs die ooit bij SyntraPXL gestart zijn.”, vertelt Davy De Wreede. Ontdek alle horeca-opleidingen bij SyntraPXL

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
nieuwe cursisten
Artikel

Ready for take off! Deze cursisten vliegen het nieuwe opleidingsjaar in

Artikel

3 straffe bierkenners: deel 1

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Artikel

Niet ditchen, wel switchen! Van Hogeschool PXL naar SyntraPXL … en terug

Een opleiding bij SyntraPXL kan een perfect alternatief zijn voor een studie aan de hogeschool, bewijst Kean Bernaerts. Hij ruilde zijn eerste jaar ergotherapie aan Hogeschool PXL in voor de opleiding sales- en accountmanager bij SyntraPXL om zich daarna nog verder te specialiseren bij … Hogeschool PXL!

Artikel

Expert aan het woord: docente permanente make-up Esther Vernhout

Wie zich inschrijft voor een opleiding permanente make-up bij SyntraPXL krijgt les van niemand minder dan Esther Vernhout, een bijzonder gedreven docente met internationale ervaring en een groot hart voor haar beroep.

Artikel

In goede handen

Rina Gubanski zet zich via haar vzw ’n witte Roos dagelijks in voor kankerpatiënten. Ze biedt hun kosteloos een herbalanceringsmassage aan, die zowel mentaal als fysiek enorm heilzaam kan zijn. Daarnaast brengt ze als docente binnen SyntraPXL zo veel mogelijk mensen de techniek van deze massage bij. Een gesprek!

programmeren
Artikel

Programmeren kan je leren