Steeds meer starters in Limburg: “Iets meer dan de helft zet idee ook om in onderneming”

2 years 2 months geleden

Uit een analyse van Voka Limburg in januari van dit jaar blijkt dat de Limburgse starters blijven groeien. Met 9.491 nieuwe bedrijven in 2021 doet Limburg het een procentje beter dan in 2020. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van maar liefst 47%. Starteradviseurs Nico Dewil en Kevin Vermijl van SyntraPXL zien de mensen achter de cijfers. Samen begeleiden Nico en Kevin jaarlijks meer dan 200 Limburgse kandidaat-ondernemers. “Iets meer dan de helft start ook effectief op, de andere helft haakt af. Zeer vaak omwille van fiscale en sociale regelgeving. Hier en daar blijken de plannen ook niet helemaal realistisch.”

Voka Limburg baseerde haar onderzoek op basis van acht jaar aan data, verzameld door onderzoekbureau Bel-first. De cijfers bevestigen dat het aantal Limburgse starters ook in 2021 verder toenam. Met 9.491 nieuwe bedrijven doet Limburg het een procentje beter dan in 2020. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van maar liefst 47%. “Wij zien de mensen achter de cijfers”, zegt de Zonhovense starteradviseur Kevin Vermijl (38). “De meest uiteenlopende ondernemersideeën zijn al aan onze tafel gepasseerd. Gaande van jonge tot iets oudere kandidaten in de meest uiteenlopende sectoren, van horeca tot dienstensector, bouwsector, creatieve sector. Noem maar op. Het zijn veelal mensen die momenteel werkzoekend zijn en met een ondernemersidee zitten dat ze willen uitwerken in hoofdberoep. Deelnemers dienen een businessplan te maken tijdens de looptijd van hun traject. Zij krijgen hiervoor een budget van 500 euro ter beschikking om hen hierin te begeleiden. Aanvullend helpen we hen met de opstart van de vereiste formaliteiten en spijkeren we hen bij omtrent de te volgen wetgeving. Zo zijn ze gewapend voor hun eerste maanden na de opstart. We proberen hen ook de basistermen van hun boekhouding bij te brengen en de juiste ondernemersskills aan te scherpen.”

Carrièreswitch van profvoetballer Timothy Durwael

“We zijn best fier op heel wat Limburgse start-ups waar wij mee aan de basis liggen”, gaat Vermijl verder. “Ik denk bijvoorbeeld aan de carrièreswitch van Hasselaar Timothy Durwael. Tien jaar geleden werd die nog landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Maar hij hing zijn voetbalschoenen aan de haak, stapte naar Syntra PXL en richtte Xtreme Clean op. Een schoonmaakbedrijf dat, zoals de naam doet vermoeden, gespecialiseerd is in het schoonmaken van extreme situaties. Of de Zonhovense Noura Khenfi die nadat ze jarenlang in het onderwijs had gestaan, haar horecazaak ‘In ‘t Grün’ startte, waar ze voortaan de Hasselaar én passant met haar plantaardige bak- en kookkunsten in de watten legt.”

Verhuurder van sexpoppen

“Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Helaas komt het best vaak voor dat een plan niet helemaal realistisch is”, waarschuwt Kevins collega, Truienaar Nico Dewil (40). “Wij proberen bij te sturen waar mogelijk, maar doorgaans hebben we een opstartpercentage van 52 procent. Sommige kandidaten moeten we toch wat uit hun droom helpen. Zo wilde iemand een Tesla-garage in de Hasseltse Demerstraat openen. Ik denk ook aan die man die opblaasbaar speelgoed voor volwassenen wou verhuren. Ook de kandidaat die een vleesverwerkend bedrijf met 2 personen personeel uit de grond wou stampen, hebben we moeten temperen. Hij zag het te groots en had na jaar één de ambitie had om 7 miljoen euro nettowinst te vergaren en dit allemaal zonder enige mogelijkheid van opstartkapitaal.”

Sociale en fiscale wetgeving doen struikelen

“De grootste struikelblokken voor een aspirant-ondernemer? Sociale wetgeving”, zegt Dewil beslist. “Als zelfstandige moet je immers zelf voor jouw sociale zekerheid zorgen, maar daar heeft niet iedereen evenveel kaas van gegeten. Ook merken we vaak een afstand tot fiscale regelgeving. En heel belangrijk, wanneer de motivatie enkel op geldgewin is gebaseerd, loopt het vaak mis. Het is immers niet zo dat iedere zelfstandige een rijke ondernemer wordt en daarop proberen we toch de nadruk te leggen. Want het is vooral de passie voor het ondernemen wat een succesverhaal maakt. Jouw boterham verdienen met wat je graag doet en daarbij je eigen baas zijn. Geef toe, dat is toch het mooiste wat er is”

Bron: HLN

Heb je zelf een ondernemersidee?

Ontdek dan het project Jumpstarters en wie weet word jij binnenkort wel begeleid door Kevin of Nico.

Start jouw onderneming hier

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL