Samen met je kind naar de les

2 years 1 month geleden

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Een kind mag geen belemmering zijn

Al vele jaren ervaart men in Noord-Limburg een gebrek aan betaalbare, flexibele en occasionele kinderopvang. “Zeker voor alleenstaande ouders die instromen in een traject naar opleiding en werk is dit een enorme drempel”, zegt Kristien Kerkhofs, directeur van Welzijnsregio. “Al jarenlang signaleren onze OCMW’s en dienst Werk en Maatschappelijke Integratie dit probleem, maar ook vanuit de netwerk- en opleidingspartners komt hetzelfde signaal.” Kinderopvang ’t Vliegertje neemt deze drempel weg en wil een krachtige hefboom zijn die eenoudergezinnen uit de armoede helpt geraken. Deze opvangplek focust zich specifiek op kansengroepen, maar uiteraard is iedereen welkom. Het lijkt erop dat dit initiatief een schot in de roos is, want op de eerste dag is het al meteen ‘full house’ in de opvang.

Eerste stap

Met steun van het Kinderarmoedefonds zet SyntraPXL met ’t Vliegertje een eerste stap naar een groter project. Samen met projectpartners Welzijnsregio Noord-Limburg en Gezinsbond, ziet Patrick de Locht ook het ruimer kader: ”Wij pionieren hier met een proefproject. We zijn uiteraard verheugd voor de kansen die we op korte termijn kunnen creëren, maar we zien het groter. We zouden leerdrempels moeten kunnen wegnemen in heel Vlaanderen. Daar willen we mee helpen. Er komt gericht onderzoek tijdens dit specifieke project, met inzet op materiële ondersteuning en netwerkversterking voor eenoudergezinnen. Een uitbreiding van dit project over heel Vlaanderen is een droom.”

 

Niet enkel voor opleiding

Het is geen verplichting om een opleiding te volgen om gebruik te kunnen maken van opvang, gesteund door dit project. Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds: ”Ook beroep doen op de kinderoppasdienst (occasionele opvang aan huis) om bijvoorbeeld te gaan solliciteren, is perfect mogelijk. We weten dat armoede de oorzaak is van ongelijkheid in gezondheid en een belemmering voor de toekomstkansen van kinderen. De periode van 0 tot en met 3 jaar is bepalend voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Dankzij initiatieven zoals dit kunnen kinderen met gelijke kansen hun leven starten.“

Wil je zelf kinderen opvangen?

Heb je na het lezen van dit artikel zelf interesse in een job in de kinderopvang? Check dan zeker onze opleiding 'Kinderbegeleider baby's en peuters'.

Bekijk hier de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL