Modernste zwembad van Europa opent in technologiecampus.

5 years 3 months geleden

SYNTRA Limburg pakt komende maandag uit met een Europese primeur. Op de T2-campus in Genk opent dan namelijk een klimaatneutraal, hoogtechnologisch zwembad. Dit binnenbad krijgt vanaf september een centrale plaats binnen heel wat tech-opleidingen, maar het is de bedoeling dat elke SYNTRA-cursist mee profiteert. Volgens projectverantwoordelijke A. Visser is de timing perfect voor dit initiatief: ”Dit zwembad is een hoogtechnologisch wonder van 2 miljoen euro en het verbruikt helemaal geen energie. Dit is een gedroomde locatie voor veel nieuwe opleidingen.”

T2-campus zwembad

Springplank naar de toekomst

De springplank naar de toekomst mag je letterlijk nemen. Vanaf september staat het modernste zwembad van Europa centraal in de opleidingen rond hernieuwbare energie en sanitair. “Maar ook onze drone-opleidingen kunnen hiermee uitgebreid worden. Onderwaterdrones en reddingsdrones worden in de toekomst immers big business,” aldus Visser. “Daarnaast is het vanzelfsprekend dat onze eigen cursisten in het nieuwe zwembad hun gezondheid op peil kunnen houden als ze dat wensen. Dat is een win-win-situatie die we niet konden laten liggen.”

Modernste zwembad ter wereld?

Volgens experts is dit zonder twijfel het modernste zwembad van Europa. Vlaanderen staat al enkele jaren bekend als één van de wereldspelers op het vlak van zwemtechnologie. Zwembadbouwer Willy Naesens was adviseur tijdens de bouw van het Genkse techbad. Hij is alvast in zijn nopjes: “Dit plaatst Genk op de kaart in heel Europa en ver daarbuiten. Ik heb vorige week al samen met Marie-Jeanne enkele testbaantjes kunnen trekken. Een ongelofelijke ervaring. Dit ís de toekomst; dit móet je gezien hebben.”

Maandag tussen 12u00  en 13u00 kan je je aanmelden voor een gratis zwemnamiddag! Vergeet je badjas niet!

Haatwee-oo

Een zwembad op een technologiecampus is uiteraard geen standaard bad. Samen met 5 experten vanuit verschillende vakgebieden ontwikkelde SYNTRA Limburg een zwembad vol hoogtechnologische snufjes en energiezuinige oplossingen. Op het dak van de T2-campus staat onder meer een helofytenfilter (filter op basis van waterplanten) die regenwater opvangt en filtert tot zwemwaardig water. Dit water belandt uiteindelijk via een complex buizensysteem in het zwembad. De temperatuur wordt constant op 27 graden gehouden dankzij drie zonnepanelen op het dak. Van chloor is trouwens geen sprake, want het water wordt constant gezuiverd door nanotechnologie. Dankzij de ontwikkeling van een gepatenteerde zwembadfilter is chloor (of andere chemische zuivering) overbodig. Als kers op de taart is er een afdeksysteem voorzien waardoor het zwembard volledig toe te dekken is met de bestaande vloertegels. Lopen over water was nog nooit zo dichtbij.

Een frisse duik voor de examens

Wat doet een zwembad op een technologiecampus? Projectverantwoordelijke A.Visser: “Het zwembad is hier niet de ster van de show maar wel de technologie erachter. Via Europees projectgeld krijgen onze cursisten de kans om mee te werken aan de zwembadtechnologie van morgen. Daarnaast biedt het zwembad een enorme meerwaarde voor de cursisten. Zij kunnen namelijk het volledige jaar gratis gebruik maken van het zwembad. Stress voor het examen? Geen probleem, een frisse duik en je kan er weer zorgeloos tegenaan.”

Gratis zwemmen op de openingsdag!

Het zwembad opent officieel op maandag 1 april. Normaal is het zwembad enkel toegankelijk voor cursisten en medewerkers, maar aanstaande maandag willen we iedereen die daar behoefte aan heeft de kans geven om een technologiebad te nemen. Kom tussen 12u00  en 13u00 naar de T2-campus in Genk met jouw badjas en handdoek. De eerste 100 bezoekers mogen de hele namiddag baantjes trekken. Bommetjeuh!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.