Lesgeven in de woonkamer: hoe sta je digitaal voor de klas?

3 years 5 months geleden

Ook in 2021 staat SYNTRA docent Luc Van Eyck voorlopig nog voor een lege klas, want ook zijn toekomstige BIM-tekenaars volgen deze week vanuit hun woonkamer les. “En dat is toch wel even wennen”, vertelt Luc, want om online les te geven moet je geen techneut zijn maar wel innovatief. 

 

lesgeven-digitaal-syntra-limburg

De grootste verandering ligt natuurlijk voor de hand: we zitten niet meer in de klas. “Als docent mis je die mimiek van je cursisten toch wel”, legt Luc uit, “als ze voor je zitten, zie je onmiddellijk wie er extra hulp nodig heeft. Je merkt heel snel aan gezichtsuitdrukkingen wie er niet mee is.” 

Hoe ga je als docent daarmee om? Wat blijkt: innovatief zijn is de sleutel tot online lesgeven. Want ook al ziet Luc zijn cursisten niet meer voor hem. Hij heeft nieuwe manieren gevonden om digitaal zijn cursisten bij te staan.  

“De begeleiding is veel intensiever”, legt Luc uit. “Ik neem regelmatig de schermen over van mijn cursisten, zodat ik kan kijken hoe ver ze staan met opdrachten en waar ik kan bijsturen. Ook communiceren we veel meer dan vroeger. Elke klas heeft een WhatsApp-groep waarin cursisten vragen kunnen stellen.” Die chatgroepen vallen alvast in de smaak. “En staan vaak tot in de late avond roodgloeiend”, voegt Luc toe. 

Online lesgeven brengt ook opportuniteiten met zich mee. “Vooral dat schermdelen is echt een meerwaarde in de les”, benadrukt Luc. “Nu kan ik via mijn computer het scherm en zo de opdrachten van cursisten tonen en kan iedereen daaruit leren. Zoiets krijg je in de klas veel moeilijker nagemaakt als docent.” 

Ook voor de ‘stille’ cursisten blijken chatberichten veel laagdrempeliger te zijn dan het stellen van vragen in de klas. Zo stuurt Luc via Zoom regelmatig ook zelf privéberichten naar zijn cursisten om te kijken of ze extra hulp nodig hebben. 

Of Luc ook na corona online lessen zal geven? “Zeker en vast, maar in de functie van de opleiding”, legt Luc uit. “Beginnende BIM-tekenaars begeleid ik liefst vanuit de klas, maar als ze eenmaal vertrokken zijn, mogen cursisten van mij zeker de keuze maken tussen de campus of online lessen.” 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.