Eén starter per week dankzij "Maak werk van je zaak"

8 years 2 months geleden

GENK - Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF sinds oktober 2013 de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Ine Heyligen is de 100e Limburgse starter binnen het project. Zij baat de foodtruck ‘Ine Quizine’ uit.

Ine Quizine Foodtruck

Sinds de start van het project in oktober 2013 startte gemiddeld 1 onderneming per week op dankzij de coaching en begeleiding door SYNTRA Limburg. Het project loopt al 30 maanden, en ondertussen zijn er 512 Limburgse werkzoekenden in begeleiding, waarvan ondertussen 104 zaken effectief opgestart zijn. Kortom, 1 op 5 startte met een eigen zaak! In Vlaanderen volgden 1751 werkzoekenden een begeleiding bij SYNTRA, waarvan 463 een eigen zaak startten. Dit komt neer op 26%.

Het project

Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Deze samenwerking biedt deelnemers de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te behalen, een businessplan op te stellen en aan hun ondernemerscompetenties te werken. De deelnemers krijgen bovendien begeleiding van een startersadviseur van SYNTRA om zo de drempels naar het ondernemerschap stap voor stap weg te werken. Het eerste succesvolle project werd in juli 2015 verlengd met 2,5 jaar met subsidies vanuit het ESF, VDAB, SYNTRA Vlaanderen en Agentschap Innoveren en Ondernemen. Voor Vlaanderen werd een budget van van 1.615.000 euro vrijgemaakt voor 1500 extra begeleidingen, waarvan 40% verzorgd wordt door het Europees Sociaal Fonds (ESF) en 60% bestaat uit Vlaamse Cofinanciering. Tot en met december 2017 zal SYNTRA Limburg de coördinatie van dit project op zich nemen.

Van idee tot start

Na een positieve beoordeling van de plannen door de VDAB-consulent worden deze besproken met een startersadviseur van SYNTRA: Nathalie Vanhoonacker, Nico De Wil, of An Cox. In een persoonlijk gesprek wordt het ondernemersidee grondig geanalyseerd. Het businessplan wordt uitgespit en hervormd tot een haalbaar, realistisch doel. Daarnaast worden andere vaardigheden en competenties aangeleerd of verder verfijnd. Hiervoor kan men gebruik maken van een ‘menukaart’ waar een opleidingsbudget van 500 euro tegenover staat. Deelnemers kiezen een opleiding en vullen op die manier eventuele leemtes op.

Volgens startersadviseur Nathalie Vanhoonacker van SYNTRA Limburg, ligt het succes van het project vooral in de verstandhouding met de kandidaat-ondernemer. "Wij proberen steeds op dezelfde golflengte te geraken als de kandidaten opdat we ons kunnen inleven in hun businessideeën, hun verwachtingen kennen en hun problemen aanvoelen. Op die manier kunnen we hen een eerlijke en goede begeleiding

aanbieden. Ze vinden bij ons een klankbord en hebben nooit het gevoel alleen te staan”, aldus Vanhoonacker.

100e starter

Ine Heyligen startte in april met een verse rondrijdende keuken ‘Ine Quizine’ waarin ze met haar marktwagen/foodtruck haar gasten lekkere soepen, frisse salades, kruidige pasta’s en originele wraps aanbiedt. Ine is enthousiast over de begeleiding van SYNTRA. Ze vertelt: “In het begin was er vooral twijfel. Zou het mij als alleenstaande mama wel lukken om het allemaal rond te krijgen? Ga ik die haalbaarheidsstudie wel afgewerkt krijgen? Tot laat in de uren heb ik zitten zwoegen. Dankzij de opleiding van SYNTRA, de steun van startersadviseur Nathalie en de andere docenten en mijn eigen opzoekingswerk heb ik de sprong gewaagd. Toen ik het attest met ‘geslaagd’ kreeg, ben ik meteen naar de bank gegaan. Daar wensten ze me proficiat met mijn schitterend uitgewerkt bedrijfsplan en nog meer: ik kreeg dadelijk een lening. Mijn vader heeft de aanpassingen aan de marktwagen gedaan. Met durf en steun van anderen is het me gelukt om aan dit succesverhaal te beginnen. Je vindt Ine Quizine op wekelijkse markten maar ook voor de catering van events of voor een gezonde lunch op het werk kan je bij mij terecht.” Ine Quizine staat voor huisbereide eenvoud met kraakverse producten. Heerlijke maar vooral eerlijke gerechten. Benieuwd? Surf naar www.inequizine.be

“Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Vlaams Cofinancieringsfonds en het Europees Sociaal Fonds” Meer info op www.maakwerkvanjezaak.be.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

HR factory
Nieuws

Hogeschool PXL, SyntraPXL en PXL-NeXT lanceren samen het unieke #HRFactory concept

Ben jij geïnteresseerd in HR en op zoek naar manieren om je te specialiseren of je carrière te starten in dit vakgebied? Kijk dan eens naar #HRFactory!

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.