T2-campus opent gloednieuw e-mobility lab

3 years 10 months geleden

T2-campus pakt, samen met SYNTRA Limburg, VDAB en EducaThor, deze maand uit met een splinternieuw micro e-mobility lab. Dankzij een samenwerking met Shimano Benelux en een duidelijke focus op technologie kwam dit state-of-the-art lab tot stand. De innovatieve opleidingscampus in het Thor Park zet zo in op één van de meest duurzame ontwikkelingen van nu én de toekomst en boort daarmee een nichemarkt in België aan. SYNTRA-cursisten kunnen voor het eerst proeven van dit lab in november tijdens de opleiding 'Technicus elektrische steps, fietsen en scooters'

Opening mircro e-mobility lab

Partnership en innovatie

Het state-of-the art micro e-moblity lab biedt tal van mogelijkheden voor opleidingen omtrent diverse licht elektrische voertuigen, zoals de e-step, e-bike of e-scooter. Het lab zal dan ook gebruikt worden voor verschillende opleidingstrajecten van SYNTRA Limburg, VDAB en EducaThor. Ook externe organisaties kunnen terecht in deze gloednieuwe ruimte. Geïnteresseerde bedrijven krijgen namelijk de mogelijkheid om de moderne apparatuur in te schakelen voor trainingsdoeleinden van zowel lange als korte duur. Jan Rombouts, Chief Innovation Officer van T2-campus: “Met de ontwikkeling van het e-mobility lab spelen we proactief in op de steeds toenemende vraag naar vaktechnici binnen deze revolutionaire markt."

De doorgedreven samenwerking met Shimano Benelux – toeleverancier van kwalitatieve fietsonderdelen – is alvast een mooi voorbeeld van hoe T2-campus en het bedrijfsleven de handen in elkaar slaan. Shimano Benelux speelde immers een grote rol bij de totstandkoming van het e-mobility lab en zal er op structurele basis merkgebonden opleidingen voor de Belgische markt organiseren. Lieven Bisschop, Country Manager van Shimano Benelux: “De opkomst van e-bikes maakt dat de nood aan technisch geschoold personeel in de werkplaats hoger is dan ooit tevoren. Via het T2-trainingcenter beogen we niet alleen de technische kennis van retailers uit de fietsindustrie aanzienlijk op te schroeven om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen, maar willen we tegelijkertijd ook nieuwe en jonge mensen enthousiasmeren voor onze bloeiende industrie.”

De opkomst van e-bikes maakt dat de nood aan technisch geschoold personeel in de werkplaats hoger is dan ooit tevoren

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kijkt alvast fier naar Limburg en T2-campus als koplopers in innovatie en opleidingen: “Er is in Vlaanderen een groeiende populariteit van e-mobility, maar ook de deeleconomie blijft aan belangrijkheid winnen. Deelauto’s, -fietsen, -steps of –scooters… We zullen ze steeds vaker in het straatbeeld zien. Om dit te faciliteren zetten we vanuit Vlaanderen – in samenwerking met lokale besturen – komende jaren sterk in op combimobiliteit en goed ontsloten mobiliteitsknooppunten, waar de pendelaar vlot kan schakelen tussen verschillende vervoersmiddelen. Dergelijke modal shift vraagt gespecialiseerde technici, waar T2-campus alvast proactief op inspeelt.”

Opleiding in micro e-mobility

Wie niet kan wachten om het e-mobility lab te ontdekken kan zich alvast inschrijven voor de opleiding ‘Technicus elektrische steps, fietsen en scooters’ bij SYNTRA Limburg. Startende in november 2020 worden cursisten via dit traject opgeleid om elektrisch aangedreven tweewielers te onderhouden en te herstellen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.