10 opleidingen waarmee jij in 2024 zeker bent van een job

1 maand geleden

Elk jaar stelt de VDAB een lijst samen van knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen waarvoor de vacatures maar moeilijk ingevuld geraken. Dit jaar prijken er vooral veel technische beroepen op de lijst, maar ook in andere sectoren is er een tekort aan goed opgeleid personeel. Met deze tien boeiende opleidingen vind jij binnen no time een job!

knelpuntberoepen

10. Houtskeletbouwer

Houtskeletbouw is een ecologische en snelle manier van bouwen, waarbij de basisconstructie voornamelijk bestaat uit hout en van hout afgeleide materialen. Deze manier van bouwen vraagt specifiek vakmanschap dat de docent van deze opleiding je op een grondige manier zal bijbrengen. Met een gezonde mix van theorie en praktijk leer je alles over de opbouw van een houtskelet. Twee volle dagen doe je praktijkervaring op bij een werkplekbedrijf.

School je om tot expert in de houtskeletbouw!

267 vacatures

9. IT support engineer

Deze algemene opleiding is ideaal om je eerste stappen in de ICT-wereld te zetten. Als IT Support Engineer ben je verantwoordelijk voor het technisch ondersteunen van computer- en softwaregebruikers. Je leert IT-problemen herkennen en oplossen, technische vragen beantwoorden en hoe communiceren met klanten op een professionele en effectieve manier. Dit is zonder twijfel een beloftevolle job met veel doorgroeimogelijkheden.

School je om tot IT support engineer!

648 vacatures

8. Onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties

De strenge bouwvoorschriften op het vlak van energiezuinigheid maken van de klassieke cv-installateur een echte raadgever op het vlak van zuinige en ecologische verwarmingstypes. Als medewerker in de HVAC-sector bereken, monteer, bevestig en plaats je alle elementen van een centrale verwarmingsinstallatie. In deze opleiding leer je elementen monteren, plaatsen en onderhouden volgens de laatste veiligheidsvoorschriften.

School je om tot onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties!  

676 vacatures

7. Automecanicien

Goede techniekers zijn erg gegeerd in de autosector. In de opleiding automecanicien vergaar je theoretische en praktische kennis om onderhoudsmecanicien van personenwagens te worden. Na een jaar extra dagonderwijs kan je een attest polyvalent mecanicien personenwagens behalen.

School je om tot automecanicien!

1061 vacatures

6. Koeltechnieker

In de opleiding koeltechnicus leer je allerhande koelinstallaties zoals airco’s, koel- en vrieskasten op punt stellen of gebruiksklaar maken. Ook onderhoud, herstellingen en koelmiddelen zullen geen geheimen meer voor jou hebben. Aan het einde van de opleiding is er een eindproef voor het behalen van een certificaat waarmee je onmiddellijk aan de slag kan als gecertificeerd koeltechnieker. Je kan zelfs je eigen koeltechnisch bedrijf oprichten.

School je om tot koeltechnieker!

1267 vacatures

5. Kinderbegeleider baby's en peuters

De kinderopvang ligt onder vuur. Er is in de sector een grote nood aan goed opgeleide en gemotiveerde mensen. In de tweejarige opleiding kinderbegeleider baby’s en peuters krijg je onder meer les rond EHBO, samenwerken met ouders, ontwikkeling van baby’s en peuters, spel en tijdsindeling. Na de opleiding krijg je een bewijs van beroepskwalificatie en kan je als zelfstandig begeleider of in een groepsopvang aan de slag.

School je om tot kinderbegeleider!

1504 vacatures

4. Elektricien

In deze opleiding leer je hoe je elektrische installaties in een nieuwbouw installeert en in bestaande gebouwen aanpast of herstelt. Op basis van een grondplan leer je een volledige elektrische huisinstallatie opbouwen tot en met het aansluiten en bedraden van een zekeringkast. Je maakt sleuven door in muren te slijpen en te kappen, je legt kanalisatie, je plaatst rails en legt kabels en buizen. Verder leer je hoe je schakelingen toepast in gebouwen. Denk daarbij aan lichtschakelingen, parlofonie, videofonie, telefonie of tv- en kabeldistributie.

School je om tot elektricien!

4886 vacatures

3. Accountant-boekhouder

Boekhouden saai? Helemaal niet! Als jij graag met cijfers werkt en een zwak hebt voor de financiële administratie en organisatie van een onderneming, ga je een boeiende carrière als boekhouder tegemoet. De werkzekerheid is bijzonder hoog: veel cursisten hebben al een jobaanbieding op zak nog voor ze afstuderen.

School je om tot accountant-boekhouder!

5317 vacatures

2. Werfleider

Voor de job van werfleider zijn er niet alleen te weinig werkzoekenden, ze hebben vaak ook niet de juiste kwalificaties. Nochtans zijn heel wat bouwfirma’s op zoek naar een gedegen werfleider. In onze driejarige opleiding vergaar je alle kennis die nodig is om de functie van zelfstandig coördinator of werfleider te vervullen tijdens alle fasen van een (nieuw-)bouwproject.

School je om tot werfleider!

5692 vacatures

1. Onderhoudsmecanicien

Goed geschoolde technici zijn steeds moeilijker te vinden. In de opleiding onderhoudsmonteur leer je zelfstandig en rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften preventief onderhoud voorbereiden en uitvoeren. Verbindingstechnieken, lagers, koppelingen en pneumatica hebben binnenkort geen geheimen meer voor jou.

School je om tot onderhoudsmecanicien!

7886 vacatures

 

 

Nog niet helemaal je ding gevonden?

Ontdek nog meer opleidingen naar een knelpuntberoep

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Eddy Debauve
Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!

Nieuws

SyntraPXL-docent Dirk Noben maakt 100% groene batterijeninstallatie op T2-campus in Genk

De innovatieve T2-campus in Genk is een pareltje rijker. Docent en technisch adviseur Dirk Noben bouwde er deze indrukwekkende batterijeninstallatie. De installatie is niet alleen leerrijk, maar ook 100% groen én circulair. De energie voor al deze batterijen komt immers uit de zonnepanelen op het dak van de T2-campus.

Artikel

Dé 10 opleidingen die jou lentekriebels geven

Toegegeven: de lente lijkt soms nog ver weg. Gelukkig zijn er naast een stralend zonnetje nog andere manieren om in de voorjaarsstemming te geraken. Je inschrijven voor een van deze tien opleidingen, bijvoorbeeld!

Artikel

De wondere wereld van Arduino

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

sso wijzigingen syntrapxl
Nieuws

Veilig en vereenvoudigd: de overgang naar SSO bij SyntraPXL