10 opleidingen waarmee jij in 2024 zeker bent van een job

3 months geleden

Elk jaar stelt de VDAB een lijst samen van knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen waarvoor de vacatures maar moeilijk ingevuld geraken. Dit jaar prijken er vooral veel technische beroepen op de lijst, maar ook in andere sectoren is er een tekort aan goed opgeleid personeel. Met deze tien boeiende opleidingen vind jij binnen no time een job!

knelpuntberoepen

10. Houtskeletbouwer

Houtskeletbouw is een ecologische en snelle manier van bouwen, waarbij de basisconstructie voornamelijk bestaat uit hout en van hout afgeleide materialen. Deze manier van bouwen vraagt specifiek vakmanschap dat de docent van deze opleiding je op een grondige manier zal bijbrengen. Met een gezonde mix van theorie en praktijk leer je alles over de opbouw van een houtskelet. Twee volle dagen doe je praktijkervaring op bij een werkplekbedrijf.

School je om tot expert in de houtskeletbouw!

267 vacatures

9. IT support engineer

Deze algemene opleiding is ideaal om je eerste stappen in de ICT-wereld te zetten. Als IT Support Engineer ben je verantwoordelijk voor het technisch ondersteunen van computer- en softwaregebruikers. Je leert IT-problemen herkennen en oplossen, technische vragen beantwoorden en hoe communiceren met klanten op een professionele en effectieve manier. Dit is zonder twijfel een beloftevolle job met veel doorgroeimogelijkheden.

School je om tot IT support engineer!

648 vacatures

8. Onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties

De strenge bouwvoorschriften op het vlak van energiezuinigheid maken van de klassieke cv-installateur een echte raadgever op het vlak van zuinige en ecologische verwarmingstypes. Als medewerker in de HVAC-sector bereken, monteer, bevestig en plaats je alle elementen van een centrale verwarmingsinstallatie. In deze opleiding leer je elementen monteren, plaatsen en onderhouden volgens de laatste veiligheidsvoorschriften.

School je om tot onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties!  

676 vacatures

7. Automecanicien

Goede techniekers zijn erg gegeerd in de autosector. In de opleiding automecanicien vergaar je theoretische en praktische kennis om onderhoudsmecanicien van personenwagens te worden. Na een jaar extra dagonderwijs kan je een attest polyvalent mecanicien personenwagens behalen.

School je om tot automecanicien!

1061 vacatures

6. Koeltechnieker

In de opleiding koeltechnicus leer je allerhande koelinstallaties zoals airco’s, koel- en vrieskasten op punt stellen of gebruiksklaar maken. Ook onderhoud, herstellingen en koelmiddelen zullen geen geheimen meer voor jou hebben. Aan het einde van de opleiding is er een eindproef voor het behalen van een certificaat waarmee je onmiddellijk aan de slag kan als gecertificeerd koeltechnieker. Je kan zelfs je eigen koeltechnisch bedrijf oprichten.

School je om tot koeltechnieker!

1267 vacatures

5. Kinderbegeleider baby's en peuters

De kinderopvang ligt onder vuur. Er is in de sector een grote nood aan goed opgeleide en gemotiveerde mensen. In de tweejarige opleiding kinderbegeleider baby’s en peuters krijg je onder meer les rond EHBO, samenwerken met ouders, ontwikkeling van baby’s en peuters, spel en tijdsindeling. Na de opleiding krijg je een bewijs van beroepskwalificatie en kan je als zelfstandig begeleider of in een groepsopvang aan de slag.

School je om tot kinderbegeleider!

1504 vacatures

4. Elektricien

In deze opleiding leer je hoe je elektrische installaties in een nieuwbouw installeert en in bestaande gebouwen aanpast of herstelt. Op basis van een grondplan leer je een volledige elektrische huisinstallatie opbouwen tot en met het aansluiten en bedraden van een zekeringkast. Je maakt sleuven door in muren te slijpen en te kappen, je legt kanalisatie, je plaatst rails en legt kabels en buizen. Verder leer je hoe je schakelingen toepast in gebouwen. Denk daarbij aan lichtschakelingen, parlofonie, videofonie, telefonie of tv- en kabeldistributie.

School je om tot elektricien!

4886 vacatures

3. Accountant-boekhouder

Boekhouden saai? Helemaal niet! Als jij graag met cijfers werkt en een zwak hebt voor de financiële administratie en organisatie van een onderneming, ga je een boeiende carrière als boekhouder tegemoet. De werkzekerheid is bijzonder hoog: veel cursisten hebben al een jobaanbieding op zak nog voor ze afstuderen.

School je om tot accountant-boekhouder!

5317 vacatures

2. Werfleider

Voor de job van werfleider zijn er niet alleen te weinig werkzoekenden, ze hebben vaak ook niet de juiste kwalificaties. Nochtans zijn heel wat bouwfirma’s op zoek naar een gedegen werfleider. In onze driejarige opleiding vergaar je alle kennis die nodig is om de functie van zelfstandig coördinator of werfleider te vervullen tijdens alle fasen van een (nieuw-)bouwproject.

School je om tot werfleider!

5692 vacatures

1. Onderhoudsmecanicien

Goed geschoolde technici zijn steeds moeilijker te vinden. In de opleiding onderhoudsmonteur leer je zelfstandig en rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften preventief onderhoud voorbereiden en uitvoeren. Verbindingstechnieken, lagers, koppelingen en pneumatica hebben binnenkort geen geheimen meer voor jou.

School je om tot onderhoudsmecanicien!

7886 vacatures

 

 

Nog niet helemaal je ding gevonden?

Ontdek nog meer opleidingen naar een knelpuntberoep

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL