Theesommelier

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Theesommelier

In Japan maken ze er een uitgebreide spirituele ceremonie van, terwijl de Russen zich rond de samowar scharen om gezellig bij te praten. De Britse lady's kunnen niet zonder hun afternoon-tea, daar waar in Marokko het thee schenken hoofdzakelijk een mannenzaak is.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Na water, is thee de op één na meest gedronken drank ter wereld. Thee is niet alleen heel lekker en divers, maar het schenken gaat ook vaak gepaard met een ritueel. In deze cursus neemt gecertificeerd theesommelier Pasqualina Taapken, eigenares en uitbater van het welbekende Teastation in Hasselt, je mee in de wondere wereld van de thee.

Naast de barista's, zijn ook theesommeliers in opmars in de horeca.

Er valt veel te vertellen over thee. De historiek, de oorsprong en toekomst van deze populaire drank, de soorten, de ceremoniële of rituele connotatie in bepaalde culturen, ... kortom achter ieder kopje thee zit een verhaal.

Elke thee heeft zijn unieke smaak. Je leert thee proeven op een professionele manier. Je degusteert verschillende soorten en smaken en leert de verschillen te (her)kennen. Witte thee, groene thee, zwarte thee, oolongs en donkere theesoorten, theebuiltjes versus echt goede thee ... Het komt allemaal aan bod in deze interactieve workshops.

 

Hoe zet je het perfecte kopje thee? We bespreken de verschillende zetmethodes, basistechnieken en basisbenodigdheden, welke watertemperatuur per theesoort en ... je gaat zelf aan de slag.

Na deze cursus heb je de nodige kennis vergaard over thee en ben je bedreven in het zetten en proeven van thee waardoor je aan de slag kan als theesommelier.

 

Voor horeca-opleidingen kan je annuleren tot 7 dagen vóór de startdatum. Nadien is geen terugbetaling mogelijk, noch voor het inschrijvingsgeld, noch voor de grondstoffen (zie Algemene voorwaarden | SyntraPXL).

  • Barista's die zich willen verdiepen in thee
  • Horecaondernemers en/of hun medewerkers
  • Iedereen die als theesommelier aan de slag wil

Programma

Ontdek het volledige programma in detail

Deze opleiding op maat van je bedrijf? Vragen over deze opleiding?

• Workshop 1:

Introductie: wat is thee - wat is een theesommelier - hoe proef je thee? 
In deze introductiesessie beginnen we met de basis. Wat is thee en waarom is het één van de meest gedronken dranken ter wereld ? Waarom is het zo populair? Welke rol en de meerwaarde heeft de theesommelier? Je krijgt ook een eerste proefsessie, zowel van builtjesthee als van een echte goede thee. Proef je het verschil? Welke thee is de beste? En vanwaar komt dit verschil?

• Workshop 2:

Witte thee en tea pairing
Witte thee neemt in bekendheid toe. Je bespreekt het productieproces, de soorten en hoe ze uit elkaar te houden (visueel en al proevend). Je leert kwaliteitsvolle witte thee te herkennen en “fragiele” witte thee te zetten. Na het proeven veranderen we heel even van onderwerp: het effect van 2 soorten kaas en 2 soorten chocolade in combinatie met een bepaalde thee. Lekker of afschuwelijk?

• Workshop 3:

Groene thee
Hier kunnen we weken over praten! Zo veel soorten groene thee en zo veel verschillende productiemethodes. We bespreken de meest voorkomende: de Chinese en de Japanse thee. Wat is het verschil? Hoe worden we soms voor de gek gehouden als we groene thee kopen? Je gaat uiteraard ook zelf weer aan de slag tijdens het zetten en proeven.

• Workshop 4:

Zwarte thee
Hierbij denken we spontaan aan de thee die we als kind van onze grootouders kregen - als we ons eens wat minder goed in ons vel voelden, of gewoon omdat het traditie was. We kennen allemaal de builtjes uit de supermarkt. Hoog tijd om naast de klassieke zwarte thees enkele hele speciale soorten te (her)ontdekken. Wist je trouwens dat er enkele prachtige legendes bij bepaalde zwarte theesoorten horen?

• Workshop 5: 

Oolong en donkere thee
Ken je oolongs en donkere theesoorten of hoor je het in Keulen donderen? Ontdek met je neus en met je smaakpapillen deze geneugten. We werken ook een groot misverstand rond donkere thees de wereld uit ...

• Workshop 6:

Introductie tot kruideninfusies
Thee is meer dan thee. Vandaag de dag zijn kruiden- en fruitinfusies misschien wel populairder dan de klassieke thees. Je proeft dan ook enkele belangrijke soorten.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.