Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Kuiper

De Belgische wijnbouw zit in stijgende lijn, en de vraag naar houten vaten dus ook... Maar ook het aantal bierbrouwerijen groeit en verschillende biersoorten krijgen een rijping op eikenhouten vaten.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Het vak kuiper is een eeuwenoude ambacht. Hoewel het manueel vervaardigen van houten vaten praktisch niet meer wordt gedaan omwille van de dure kostprijs aan werkuren, is er wel meer en meer vraag naar het herstellen en onderhouden van bestaande vaten. In de opleiding tot kuiper leer je dus in theorie hoe een vat gefabriceerd wordt en tijdens de praktijklessen leer je het herstellen en onderhouden van een vat. Je leert duigen vervaardigen en vervangen, hoe je de metalen banden correct plaatst en herstelt en hoe je vervangduigen het best kan bewaren. Maar niet alvorens we je alles hebben bijgebracht over de kennis van het hout zelf en de invloed op verschillende soorten dranken.

De opleiding bespreekt het handmatig vervaardigen van houten vaten maar spitst zich vooral toe op het herstellen en restaureren van bestaande houten vaten en foeders.

Tijdens de eerste les zal de docent uitleg geven over gebruik van werkmateriaal en de aanschaf van een eigen werkkoffer.  De aankoop van een eigen werkkoffer is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aanbevolen.  De indicatieve prijs voor zo een standaard basis werkkoffer is ongeveer 175€.

 

Meubelmakers, houtbewerkers of schrijnwerkers die extra services willen aanbieden en iedereen die zich wil bekwamen in de ambacht van het kuipen. Freelance kuipers worden geregeld ingehuurd voor opdrachten in het buitenland.

Programma opleiding kuiper:

Basis houtbewerking (44u)

Houtsoorten (24u)

Ambacht en ondernemerschap (28u)

Constructie en herstelling van vaten (64u)

Eindproef Kuiper (5u)

 

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar vanaf september tot 250 euro (*) bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

  • ODB-nummer: ODB-Z00451
  • Officiële opleidingsnaam : Kuiper
  • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Alle meest gestelde vragen Contacteer onze klantendienst

Heb je ook machines nodig?
• vooral handgereedschap. verschillende types van schaven en een freesmachine. Dat zijn de belangrijkste. • voor het bevestigen van de metalen ringen: drijvers en een stevige hamer.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.