Welkom bij B-Sportunity!

1 year 2 months geleden

Elk jaar organiseren de cursisten van de opleiding sport- en eventmanager als eindproject een event: B-Sportunity. Met namen als Lawrence Visser en Carl Berteele was de talkshow ook dit jaar een groot succes!

sprekers B-Sportunity

Met acht zijn ze: de cursisten sport- en eventmanager die donderdag 11 mei lichtjes zenuwachtig klaarstaan voor hun grote event. Place to be is de congreszaal van Circuit Zolder, een toplocatie met uitzicht op het circuit zelf. In de zaal is alles piekfijn in orde: de stoelen staan netjes gerangschikt, het Mexicaanse buffet staat uitgestald, de bar is geopend.

Die avond komen er zes sprekers en twee centrale gasten op het podium schitteren. Twee van die centrale sprekers hebben afgehaakt, en dus worden er in allerijl twee nieuwe sprekers gezocht – én gevonden. Helemaal zoals het in het echt ook vaak gebeurt, beaamt moderator en docent Eric Dupain.

“Natuurlijk loopt er op zo’n avond het een en ander mis.”

Eric Dupain: “Een jaar lang stomen we onze cursisten klaar voor het echte werk. We focussen daarbij op drie grote pijlers: sportmanager, organisator van evenementen en ondernemerschap. Als eindproef is er dit event, waarbij iedereen kan aantonen welke kennis hij of zij heeft opgedaan én die meteen in de praktijk kan omzetten. Daarbij gaat er uiteraard het een en ander mis. Vanavond was er onder andere een probleem met de micro’s, maar de cursisten hebben voor elke tegenslag een oplossing gezocht door het hoofd koel te houden.”

Laat de show beginnen!

De sfeer zit meteen goed als de twee centrale gasten het podium op worden geroepen. Ex-profwielrenner Marc Wauters en sportjournalist Carl Berteele – de stem op de motor tijdens de grote wielerklassiekers – hebben geenszins last van piepende micro’s. Alles verloopt vlot, en na een korte babbel is het tijd voor de eerste gasten.

Het openingstopic van de avond is agressie in sport, iets waar topscheidsrechter Lawrence Visser en handballer Jeroen De Beule heel wat over te zeggen hebben. “Voetbal is emotie”, aldus Lawrence Visser. “En voor die emotie moet ruimte zijn. Het is de taak van de scheidsrechter om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.” Jeroen De Beule vervolgt dat er veel afhangt van wat er op het spel staat. Hoe belangrijker de match, hoe hoger de spanning kan oplopen.

“Voetbal is emotie. Het is onze taak als scheidsrechter om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.”

Na een vakkundig teken van een van de cursisten dat de tijd voor het eerste deel erop zit, stappen Jelle Bogaerts en Andy Jaenen het podium op. E-sports zijn een minder gekende maar bijzonder interessante sporttak, zo blijkt. De 19-jarige Jelle Bogaerts is zomaar even de eerste speler in de tweemans FIFA-ploeg van STVV, terwijl Andy Jaenen zich actief voor de racesport inzet. Zo’n racesimulator leunt heel dicht aan bij het echte racen, en wie wil kan tijdens de pauze de proef op de som nemen: Andy heeft ervoor gezorgd dat er in de inkomhal zo’n uitdagende simulator klaarstaat.

Als de dorst gelest en de racesimulator uitvoerig getest is, is het tijd voor het laatste topic van de avond. Ex-Red Flame Heleen Jaques en ex-Rode Duivel Bart Goor vertellen vol verve over het leven na een sporterscarrière, waar vaak nog een hele nieuwe wereld wacht.

Opgelucht ademhalen

Als de talkshow erop zit en iedereen aan de bar nog gezellig napraat, halen de cursisten opgelucht adem. Het is gelukt! De avond was een succes, met boeiende onderwerpen en voldoende interactie. Helemaal zoals het hoort.

Cursiste Rani Tophoven is tevreden: “Ik heb eerst de bachelor sportmanagement geprobeerd, maar vond die veel te theoretisch. Bij deze opleiding gingen we meteen heel praktisch aan de slag, met deze avond als slotstuk. Nu, de aanloop hiernaartoe ging niet zonder slag of stoot. We lopen allemaal stage en moesten dus vaak ’s avonds laat nog overleggen en knopen doorhakken. Het was niet altijd makkelijk om dan gemotiveerd te blijven. Als je bovendien twee dagen voor het event hoort dat twee sprekers niet kunnen komen, is dat echt even zweten.”

“De aanloop naar dit event ging niet zonder slag of stoot.”

“De opleiding heeft ons goed voorbereid – het draaiboek en financiële plaatje zaten goed – maar er zijn nu eenmaal dingen waar je onderweg pas tegenaan botst. Ik denk wel dat ik voor ons allemaal kan spreken als ik zeg dat we hier enorm veel uit geleerd hebben. We zijn als cursisten ook allemaal goed terechtgekomen. Ik volg nu stage bij kvc Westerlo, de anderen bij onder meer STVV of OHL. Dat zijn toch allemaal grote namen.”

Ook zin in deze opleiding?

25 september begint een nieuw cursusjaar.

Schrijf je hier in!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.