Welkom bij B-Sportunity!

2 weken 4 dagen geleden

Elk jaar organiseren de cursisten van de opleiding sport- en eventmanager als eindproject een event: B-Sportunity. Met namen als Lawrence Visser en Carl Berteele was de talkshow ook dit jaar een groot succes!

sprekers B-Sportunity

Met acht zijn ze: de cursisten sport- en eventmanager die donderdag 11 mei lichtjes zenuwachtig klaarstaan voor hun grote event. Place to be is de congreszaal van Circuit Zolder, een toplocatie met uitzicht op het circuit zelf. In de zaal is alles piekfijn in orde: de stoelen staan netjes gerangschikt, het Mexicaanse buffet staat uitgestald, de bar is geopend.

Die avond komen er zes sprekers en twee centrale gasten op het podium schitteren. Twee van die centrale sprekers hebben afgehaakt, en dus worden er in allerijl twee nieuwe sprekers gezocht – én gevonden. Helemaal zoals het in het echt ook vaak gebeurt, beaamt moderator en docent Eric Dupain.

“Natuurlijk loopt er op zo’n avond het een en ander mis.”

Eric Dupain: “Een jaar lang stomen we onze cursisten klaar voor het echte werk. We focussen daarbij op drie grote pijlers: sportmanager, organisator van evenementen en ondernemerschap. Als eindproef is er dit event, waarbij iedereen kan aantonen welke kennis hij of zij heeft opgedaan én die meteen in de praktijk kan omzetten. Daarbij gaat er uiteraard het een en ander mis. Vanavond was er onder andere een probleem met de micro’s, maar de cursisten hebben voor elke tegenslag een oplossing gezocht door het hoofd koel te houden.”

Laat de show beginnen!

De sfeer zit meteen goed als de twee centrale gasten het podium op worden geroepen. Ex-profwielrenner Marc Wauters en sportjournalist Carl Berteele – de stem op de motor tijdens de grote wielerklassiekers – hebben geenszins last van piepende micro’s. Alles verloopt vlot, en na een korte babbel is het tijd voor de eerste gasten.

Het openingstopic van de avond is agressie in sport, iets waar topscheidsrechter Lawrence Visser en handballer Jeroen De Beule heel wat over te zeggen hebben. “Voetbal is emotie”, aldus Lawrence Visser. “En voor die emotie moet ruimte zijn. Het is de taak van de scheidsrechter om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.” Jeroen De Beule vervolgt dat er veel afhangt van wat er op het spel staat. Hoe belangrijker de match, hoe hoger de spanning kan oplopen.

“Voetbal is emotie. Het is onze taak als scheidsrechter om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.”

Na een vakkundig teken van een van de cursisten dat de tijd voor het eerste deel erop zit, stappen Jelle Bogaerts en Andy Jaenen het podium op. E-sports zijn een minder gekende maar bijzonder interessante sporttak, zo blijkt. De 19-jarige Jelle Bogaerts is zomaar even de eerste speler in de tweemans FIFA-ploeg van STVV, terwijl Andy Jaenen zich actief voor de racesport inzet. Zo’n racesimulator leunt heel dicht aan bij het echte racen, en wie wil kan tijdens de pauze de proef op de som nemen: Andy heeft ervoor gezorgd dat er in de inkomhal zo’n uitdagende simulator klaarstaat.

Als de dorst gelest en de racesimulator uitvoerig getest is, is het tijd voor het laatste topic van de avond. Ex-Red Flame Heleen Jaques en ex-Rode Duivel Bart Goor vertellen vol verve over het leven na een sporterscarrière, waar vaak nog een hele nieuwe wereld wacht.

Opgelucht ademhalen

Als de talkshow erop zit en iedereen aan de bar nog gezellig napraat, halen de cursisten opgelucht adem. Het is gelukt! De avond was een succes, met boeiende onderwerpen en voldoende interactie. Helemaal zoals het hoort.

Cursiste Rani Tophoven is tevreden: “Ik heb eerst de bachelor sportmanagement geprobeerd, maar vond die veel te theoretisch. Bij deze opleiding gingen we meteen heel praktisch aan de slag, met deze avond als slotstuk. Nu, de aanloop hiernaartoe ging niet zonder slag of stoot. We lopen allemaal stage en moesten dus vaak ’s avonds laat nog overleggen en knopen doorhakken. Het was niet altijd makkelijk om dan gemotiveerd te blijven. Als je bovendien twee dagen voor het event hoort dat twee sprekers niet kunnen komen, is dat echt even zweten.”

“De aanloop naar dit event ging niet zonder slag of stoot.”

“De opleiding heeft ons goed voorbereid – het draaiboek en financiële plaatje zaten goed – maar er zijn nu eenmaal dingen waar je onderweg pas tegenaan botst. Ik denk wel dat ik voor ons allemaal kan spreken als ik zeg dat we hier enorm veel uit geleerd hebben. We zijn als cursisten ook allemaal goed terechtgekomen. Ik volg nu stage bij kvc Westerlo, de anderen bij onder meer STVV of OHL. Dat zijn toch allemaal grote namen.”

Ook zin in deze opleiding?

25 september begint een nieuw cursusjaar.

Schrijf je hier in!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotograaf
Artikel

Dé 10 opleidingen die jou in zomerstemming brengen

Artikel

10 opleidingen waarmee jij in 2023 zeker bent van een job

Elk jaar stelt de VDAB een lijst samen van zogenaamde knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen waarvoor werkgevers maar moeilijk kandidaten vinden. Je denkt nu misschien dat het om fysiek zware jobs of jobs met veel overuren gaat, maar dat is zeker niet altijd het geval. Volg een van deze tien boeiende opleidingen en jij bent binnen no time aan de slag!

Nieuws

Hogeschool PXL, SyntraPXL en PXL-NeXT lanceren samen het unieke #HRFactory concept

Ben jij geïnteresseerd in HR en op zoek naar manieren om je te specialiseren of je carrière te starten in dit vakgebied? Kijk dan eens naar #HRFactory!

Artikel

1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

Jumpstarters, het begeleidingstraject van Stebo en Syntra PXL voor kandidaat ondernemers, heeft 1.400 nieuwe ondernemers opgeleverd in twee jaar tijd. Dat werd woensdag 21 september bekendgemaakt tijdens de uitreiking van Jumpstarters Awards.

Artikel

Rechter Ellen hangt haar toga aan de haak voor een job als meubelstoffeerder

Na een herseninfarct moest de Nederlands-Limburgse rechter Ellen Driessen (54) drie jaar geleden haar toga opbergen. Ze schoolde zich om en is vandaag aan de slag als meubelstoffeerder bij een bekend designmeubelmerk in Pelt.

Artikel

Limburger Chris Umé brengt King of Rock-‘n-Roll weer tot leven in Las Vegas