Welkom bij B-Sportunity!

11 months geleden

Elk jaar organiseren de cursisten van de opleiding sport- en eventmanager als eindproject een event: B-Sportunity. Met namen als Lawrence Visser en Carl Berteele was de talkshow ook dit jaar een groot succes!

sprekers B-Sportunity

Met acht zijn ze: de cursisten sport- en eventmanager die donderdag 11 mei lichtjes zenuwachtig klaarstaan voor hun grote event. Place to be is de congreszaal van Circuit Zolder, een toplocatie met uitzicht op het circuit zelf. In de zaal is alles piekfijn in orde: de stoelen staan netjes gerangschikt, het Mexicaanse buffet staat uitgestald, de bar is geopend.

Die avond komen er zes sprekers en twee centrale gasten op het podium schitteren. Twee van die centrale sprekers hebben afgehaakt, en dus worden er in allerijl twee nieuwe sprekers gezocht – én gevonden. Helemaal zoals het in het echt ook vaak gebeurt, beaamt moderator en docent Eric Dupain.

“Natuurlijk loopt er op zo’n avond het een en ander mis.”

Eric Dupain: “Een jaar lang stomen we onze cursisten klaar voor het echte werk. We focussen daarbij op drie grote pijlers: sportmanager, organisator van evenementen en ondernemerschap. Als eindproef is er dit event, waarbij iedereen kan aantonen welke kennis hij of zij heeft opgedaan én die meteen in de praktijk kan omzetten. Daarbij gaat er uiteraard het een en ander mis. Vanavond was er onder andere een probleem met de micro’s, maar de cursisten hebben voor elke tegenslag een oplossing gezocht door het hoofd koel te houden.”

Laat de show beginnen!

De sfeer zit meteen goed als de twee centrale gasten het podium op worden geroepen. Ex-profwielrenner Marc Wauters en sportjournalist Carl Berteele – de stem op de motor tijdens de grote wielerklassiekers – hebben geenszins last van piepende micro’s. Alles verloopt vlot, en na een korte babbel is het tijd voor de eerste gasten.

Het openingstopic van de avond is agressie in sport, iets waar topscheidsrechter Lawrence Visser en handballer Jeroen De Beule heel wat over te zeggen hebben. “Voetbal is emotie”, aldus Lawrence Visser. “En voor die emotie moet ruimte zijn. Het is de taak van de scheidsrechter om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.” Jeroen De Beule vervolgt dat er veel afhangt van wat er op het spel staat. Hoe belangrijker de match, hoe hoger de spanning kan oplopen.

“Voetbal is emotie. Het is onze taak als scheidsrechter om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.”

Na een vakkundig teken van een van de cursisten dat de tijd voor het eerste deel erop zit, stappen Jelle Bogaerts en Andy Jaenen het podium op. E-sports zijn een minder gekende maar bijzonder interessante sporttak, zo blijkt. De 19-jarige Jelle Bogaerts is zomaar even de eerste speler in de tweemans FIFA-ploeg van STVV, terwijl Andy Jaenen zich actief voor de racesport inzet. Zo’n racesimulator leunt heel dicht aan bij het echte racen, en wie wil kan tijdens de pauze de proef op de som nemen: Andy heeft ervoor gezorgd dat er in de inkomhal zo’n uitdagende simulator klaarstaat.

Als de dorst gelest en de racesimulator uitvoerig getest is, is het tijd voor het laatste topic van de avond. Ex-Red Flame Heleen Jaques en ex-Rode Duivel Bart Goor vertellen vol verve over het leven na een sporterscarrière, waar vaak nog een hele nieuwe wereld wacht.

Opgelucht ademhalen

Als de talkshow erop zit en iedereen aan de bar nog gezellig napraat, halen de cursisten opgelucht adem. Het is gelukt! De avond was een succes, met boeiende onderwerpen en voldoende interactie. Helemaal zoals het hoort.

Cursiste Rani Tophoven is tevreden: “Ik heb eerst de bachelor sportmanagement geprobeerd, maar vond die veel te theoretisch. Bij deze opleiding gingen we meteen heel praktisch aan de slag, met deze avond als slotstuk. Nu, de aanloop hiernaartoe ging niet zonder slag of stoot. We lopen allemaal stage en moesten dus vaak ’s avonds laat nog overleggen en knopen doorhakken. Het was niet altijd makkelijk om dan gemotiveerd te blijven. Als je bovendien twee dagen voor het event hoort dat twee sprekers niet kunnen komen, is dat echt even zweten.”

“De aanloop naar dit event ging niet zonder slag of stoot.”

“De opleiding heeft ons goed voorbereid – het draaiboek en financiële plaatje zaten goed – maar er zijn nu eenmaal dingen waar je onderweg pas tegenaan botst. Ik denk wel dat ik voor ons allemaal kan spreken als ik zeg dat we hier enorm veel uit geleerd hebben. We zijn als cursisten ook allemaal goed terechtgekomen. Ik volg nu stage bij kvc Westerlo, de anderen bij onder meer STVV of OHL. Dat zijn toch allemaal grote namen.”

Ook zin in deze opleiding?

25 september begint een nieuw cursusjaar.

Schrijf je hier in!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Robby Pipeleers
Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!

lente
Artikel

Dé 10 opleidingen die jou lentekriebels geven