Miss Limburg volgt via duaal leren de opleiding tandprothesetechnicus bij SyntraPXL

3 months 4 weeks geleden

Sinds 16 september draagt de Rekemse Guinevère Engelen met trots de titel van Miss Limburg. Doordeweeks verruilt ze haar kroontje echter voor een witte laboratoriumjas, want dan werkt Guinevère als tandprothesetechnicus bij MDL-Euregio in Maasmechelen.

Guinevère Engelen

Via duaal leren kunnen jongeren tussen de 15 en 25 jaar op de werkvloer een beroep aanleren. Eén dag per week gaan ze naar school, de andere vier dagen vertoeven ze op de werkplek. In het geval van Guinevère is dat het tandtechnisch labo MDL-Euregio in Maasmechelen, een innoverend bedrijf gespecialiseerd in de productie en herstelling van tandprothesen en alle mogelijke varianten.

"Stilzitten achter de boeken is niks voor mij. Ik wil iets dóén. Als tandprothesetechnicus heb ik echt het gevoel dat ik iets voor anderen kan betekenen"

Esthetisch en praktisch

Guinevère zit intussen in haar derde en laatste jaar en heeft dus al heel wat kennis opgedaan. “Deze job is erg veelzijdig”, vertelt ze. “Ik kan in één week met zoveel verschillende dingen bezig zijn. Afdrukken vullen met gips, afdruklepels en beetplaten maken, kroon- en brugwerk doen, digitale protheses maken of 3D-printen, ... Ik werk dus niet alleen manueel maar ook met de computer.”

De opleiding bleek een goeie match voor Guinevère. “Op de middelbare school voelde ik mij niet op m’n plek. Ik ben graag creatief bezig. Stilzitten achter de boeken is niets voor mij. Ik wil iets dóén. Bij MDL-Euregio kan ik helemaal mezelf zijn. Ik bezorg mensen weer een mooie glimlach en help hen om weer te kunnen praten of eten. Dat geeft me een goed gevoel. Ja, ik ben heel dankbaar voor wat ik de afgelopen jaren heb bijgeleerd.”

Het gouden kroontje

Nu Guinevère in haar laatste jaar zit, is er nog een extra uitdaging bij gekomen. Als Miss Limburg heeft ze immers heel wat activiteiten in haar agenda staan. Maar die blijken goed te combineren met de opleiding, vertelt Guinevère enthousiast.

“SyntraPXL en MDL-Euregio steunen mij hier volop in. Als ik voor een activiteit als Miss Limburg niet naar school of mijn werkplek kan gaan, is daar begrip voor. Als miss vind ik het ook belangrijk om me voor het goede doel in te zetten. Onlangs heb ik samen met de cursisten van de bakkersopleiding van SyntraPXL honderd kilo speculaas gebakken. Die verkoop ik op de campus in Hasselt, op de markt in Lanaken en deur aan deur in mijn dorp Rekem. De opbrengst gaat naar Pelicano, een organisatie die zich inzet voor kinderen in armoede. Fijn toch, dat ik dit mooie project met de hulp van SyntraPXL kan verwezenlijken?” besluit Guinevère.

Duaal leren, iets voor jou?

Als je een duaal leren-opleiding volgt, kom je één dag naar school (campus Genk of Hasselt) en ga je vier dagen werken op je werkplek. Je ontvangt een leervergoeding van de werkgever. SyntraPXL heeft opleidingen duaal leren van één tot drie jaar.

Het grootste voordeel van duaal leren is de hoge kans op tewerkstelling. Naast je officieel attest (getuigschrift of diploma secundair onderwijs) krijg je een pak werkervaring mee. Daardoor ben je een aantrekkelijke partij voor werkgevers.

Een greep uit het aanbod van maar liefst 55 opleidingen duaal leren:

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL