Voltijdse dagopleiding Apotheekassistent

€ 1225.00 incl.
€ 1012.40 excl. BTW

Voltijdse dagopleiding Apotheekassistent

De apotheek is zeker niet het werkterrein van koele en afstandelijke pillendraaiers, die met hun raadselachtige wetenschappelijke kennis drankjes fabriceren en hun duistere apothekersgeheimen angstvallig bewaken. Tegenwoordig is de apotheekassistent vaak het goed opgeleide, klantvriendelijke uithangbord. Veel sociaal contact en nauwkeurig werken zijn sleuteltermen voor dit beroep.

Wil je leren hoe geneesmiddelen in het lichaam werken om goed advies te kunnen geven? Wil je zelf bereidingen zoals capsules, poeders of zalfjes kunnen maken? Ben je klantvriendelijk, zorgvuldig en nauwkeurig? Dan is de opleiding tot apotheekassistent je op het lijf geschreven.

€ 1225.00 incl.
€ 1012.40 excl. BTW

In detail

Deze opleiding bereidt jou voor op werk in de farmaceutische sector. Als apotheekassistent moet je ordelijk, hygiënisch en met grote verantwoordelijkheidszin kunnen werken. Je leert het voorraadbeheer van geneesmiddelen en het verwerken van bestellingen. Daarnaast zal je zelf bereidingen zoals zalfjes, poeders of capsules leren maken. Ook duidelijk communiceren en omgaan met klanten zit in het lessenpakket.

Deze opleiding werd i.s.m. diverse apothekersverenigingen ontwikkeld en stemt volledig overeen met de doelstellingen zoals geformuleerd in het KB 05.02.1997 van het Ministerie van Volksgezondheid.

 

Op basis van diploma HSO kunnen vrijstellingen verleend worden voor de vakken fysica en scheikunde indien deze dezelfde inhoud en minstens evenveel uren omvatten. Voor bepaalde richtingen, bijvoorbeeld kunstonderwijs zal dit niet het geval zijn en zijn er geen vrijstellingen mogelijk. Om vrijstellingen te behalen mag het diploma HSO max 6 jaar geleden behaald zijn.

Wat betreft hogere studies (zoals verpleegkunde, artsen...) kan farmacologie en anatomie vrijgesteld worden. Regel is dat altijd gekeken wordt welke vakken en inhouden reeds zijn afgelegd. Op basis van deze regel kunnen dan vrijstellingen verleend worden.

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten.
Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster.
Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

Wist je dat je bij SyntraPXL ook op kot kan? Ontdek hier meer.

De opleiding richt zich vooral tot mensen met interesse in de wetenschappelijke wereld en of degene die al in de apotheek werken en zich willen regulariseren.

Hierbij is je interesse voor leerstof met wetenschappelijke inhoud (biologie, chemie, ...) zeker aanwezig en beschik je over nodige portie enthousiasme hieromtrent bij te leren. 

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een diploma van hoger secundair onderwijs vereist (ASO, TSO, KSO of BSO mét specialisatiejaar). 
Voor aanvang van de opleiding bezorg je een kopie van het behaalde diploma HSO aan de campus.

Hierbij is je interesse voor leerstof met wetenschappelijke inhoud (biologie, chemie, ...) zeker aanwezig en beschik je over nodige portie enthousiasme hieromtrent bij te leren. 

 

De opleiding apotheekassistent (farmaceutisch-technisch assistent) VDO duurt 1 cursusjaar. Daarnaast is er ook 300 uur werkplekleren voorzien. 

Voor de start van de opleiding is er een intakegesprek voorzien. Na je inschrijving ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Programma:

 • Toegepaste wetenschappen - 52 uur
 • Algemene anatomie en fysiologie - 41 uur
 • Endocriene anatomie en fysiologie - 23 uur
 • Deontologie, wetgeving en communicatie - 24 uur
 • Farmacologie - 100 uur
 • Algemene galenica - 24 uur
 • Galenische bereidingsvormen - 104 uur
 • Parafarmacie - 20 uur
 • Industriële bereidingsvormen en homeopatische bereidingen - 20 uur
 • Plantkunde en toxicologie - 24 uur
 • Werkplekleren - 312 uur
 • Eindwerkbegeleiding - 8 uur
 • Ondernemerschap - 92 uur: tijdens de lessen ondernemerschap stimuleren we je ondernemingszin. Gedurende  ½ dag tot 1 dag per week scherpen we je ondernemende vaardigheden aan. De lespakketten worden op maat van jouw opleiding samengesteld en bestaan oa uit personal branding, digitale marketing en financiële inzichten. Je neemt de modules zelfstandig door en onder begeleiding van je docent.Dit traject bevat meerdere e-modules waardoor je thuis vanachter je PC op een zelfstandige manier de lesmodule(s) kan instuderen. Je kan daarbij rekenen op e-coaching. 

Hou er rekening mee dat de opleiding een intensieve opleiding is.

Samenstelling prijs

Inschrijvingsprijs
€ 1012.40 excl. BTW
€ 1225.00 incl.
+ Handboeken
€ 47.17 excl. BTW
€ 50.00 incl.
+ Grondstoffen
€ 123.97 excl. BTW
€ 150.00 incl.
Totaalprijs inclusief kosten
€ 1183.54 excl. BTW
€ 1425.00 incl.
Andere kosten - optioneel
€ 65.00 incl.

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar vanaf september tot 250 euro (*) bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

 • ODB-nummer: ODB-Z00486
 • Officiële opleidingsnaam : Farmaceutisch-technisch assistent
 • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Kmo-portefeuille

Thema: Beroepsspecifieke competentie - Gereglementeerd beroep in België

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.

 • MO* € 946.83
 • KO** € 828.48

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen

Mark
Hiemeleers

Veerle
Van Espen

Annelies
Janssens

Petra
Foulon

Peter
Redant

Henricus
Schrooten

Marieke
Baens

Yvonne
Loijson

Nele
Putman

Laura
Jageneau

Ine
Lenaers

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.