Voltijdse dagopleiding Apotheekassistent

€ 1395.00 incl.
€ 1152.89 excl. BTW

Voltijdse dagopleiding Apotheekassistent

Denk jij ook nog dat de apotheek is het werkterrein is van koele en afstandelijke pillendraaiers, die met hun raadselachtige wetenschappelijke kennis drankjes fabriceren en hun duistere apothekersgeheimen angstvallig bewaken? Wel dan, think again! Tegenwoordig is de apotheekassistent vaak het goed opgeleide en klantvriendelijke eerste aanspreekpunt. Veel sociaal contact en nauwkeurig werken zijn sleuteltermen voor dit beroep.

Wil je leren hoe geneesmiddelen in het lichaam werken om een correct advies te kunnen geven? Wil je zelf bereidingen zoals capsules, poeders of zalfjes kunnen maken? Ben je klantvriendelijk, zorgvuldig en nauwkeurig? Dan is de opleiding tot apotheekassistent je op het lijf geschreven.

€ 1395.00 incl.
€ 1152.89 excl. BTW

In detail

Deze opleiding bereidt jou voor op werk in de farmaceutische sector. Als apotheekassistent moet je ordelijk, hygiënisch en met grote verantwoordelijkheidszin kunnen werken. Je leert het voorraadbeheer van geneesmiddelen en het verwerken van bestellingen. Daarnaast leer je zelf bereidingen zoals zalfjes, poeders of capsules maken. Ook duidelijk communiceren en omgaan met klanten zit in het lessenpakket.

Diverse apothekersverenigingen werkten mee aan de ontwikkeling van deze opleiding en zo stemt ze dan ook volledig overeen met de doelstellingen zoals geformuleerd in het KB 05.02.1997 van het Ministerie van Volksgezondheid.

 

Op basis van diploma HSO kunnen vrijstellingen verleend worden voor de vakken fysica en scheikunde indien deze dezelfde inhoud en minstens evenveel uren omvatten. Voor bepaalde richtingen - bijvoorbeeld kunstonderwijs - zal dit niet het geval zijn en zijn geen vrijstellingen mogelijk. Om vrijstellingen te behalen mag het diploma HSO max. 6 jaar geleden behaald zijn.

Voor hogere studies (zoals verpleegkunde, geneeskunde, ...) kan farmacologie en anatomie vrijgesteld worden. We kijken altijd welke vakken en inhouden al zijn afgelegd. Op basis van deze regel kunnen we dan vrijstellingen verlenen.

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten. Hou er echter rekening mee dat door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt ingepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

Wist je dat je bij SyntraPXL ook op kot kan? Ontdek hier meer.

 • Je hebt interesse in de wetenschappelijke wereld of werkt al in een apotheek en wil je regulariseren.
 • Je interesse voor leerstof met wetenschappelijke inhoud (biologie, chemie, ...) is zeker aanwezig en je beschikt over de nodige portie enthousiasme om hierover bij te leren. 
 • Je hebt een diploma hoger secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO of BSO mét specialisatiejaar). 
 • Voor aanvang van de opleiding bezorg je een kopie van het behaalde diploma HSO aan de campus.
 • Je hebt zeker interesse voor leerstof met wetenschappelijke inhoud (biologie, chemie, ...) en je beschikt over de nodige portie enthousiasme om hierin bij te leren. 

De opleiding apotheekassistent (farmaceutisch-technisch assistent) VDO duurt 1 cursusjaar. Daarnaast is er ook 300 uur werkplekleren voorzien. 

We voorzien voor de start van de opleiding een intakegesprek. Na je inschrijving ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Programma:

 • Toegepaste wetenschappen - 52u
 • Algemene anatomie en fysiologie - 41u
 • Endocriene anatomie en fysiologie - 23u
 • Deontologie, wetgeving en communicatie - 24u
 • Farmacologie - 100u
 • Algemene galenica - 24u
 • Galenische bereidingsvormen - 104u
 • Parafarmacie - 20u
 • Industriële bereidingsvormen en homeopathische bereidingen - 20u
 • Plantkunde en toxicologie - 24u
 • Werkplekleren - 300u
 • Eindwerkbegeleiding - 8u

Ondernemerschap maakt GEEN deel uit van dit lessenpakket. Je kan er wel voor kiezen om dit vrijwillig te volgen. Neem in dat geval contact op met de campus om de mogelijkheden te bespreken.
Als je ervoor kiest om Ondernemerschap toe te voegen aan je programma en dat met succes afrondt, wordt je getuigschrift automatisch omgezet in een diploma. 

Hou er rekening mee dit een intensieve opleiding is.

Samenstelling prijs

Inschrijvingsprijs
€ 1152.89 excl. BTW
€ 1395.00 incl.
+ Handboeken
€ 47.17 excl. BTW
€ 50.00 incl.
+ Grondstoffen
€ 123.97 excl. BTW
€ 150.00 incl.
Totaalprijs inclusief kosten
€ 1324.03 excl. BTW
€ 1595.00 incl.
Andere kosten - optioneel
€ 65.00 incl.

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar vanaf september tot 250 euro (*) bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

 • ODB-nummer: ODB-Z00486
 • Officiële opleidingsnaam : Farmaceutisch-technisch assistent ODB-Z00486
 • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Kmo-portefeuille

Thema: Beroepsspecifieke competentie - Gereglementeerd beroep in België

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.

 • MO* € 1059.22
 • KO** € 926.82

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen

** kleine ondernemingen

Alle meest gestelde vragen Contacteer onze klantendienst

Ik ben van Nederland. Kan ik mijn stage ook in Nederland doen?
Doordat de wetgeving van Nederland anders is dan die van België kan de stage niet doorgaan in Nederland.
Ik ben zwanger. Mag ik deelnemen aan de opleiding?
Je kan deelnemen aan deze opleiding.
Ik heb mijn diploma behaald en zou graag in Nederland werken. Kan dit?
Wie in een Europees land een gezondheidszorgberoep wil uitoefenen met een Belgisch diploma, heeft een gelijkwaardigheidsattest of conformiteitsattest nodig. Daarmee toont u aan dat uw opleiding voldoet aan de Europese richtlijnen voor dat beroep. Je kan dit aanvragen bij Zorg en Gezondheid.
Kan ik na de opleiding onmiddellijk starten als farmaceutisch-technisch assistent?
In principe niet, tenzij de werkgever dit met u overeengekomen is. U hoeft dus niets aan te vragen wanneer u in Vlaanderen een diploma voor een paramedisch beroep behaalt. Uw gegevens worden in dat geval via een databank automatisch aan Zorg en Gezondheid bezorgd. Zorg en Gezondheid levert op basis van die gegevens uw erkenning automatisch af. U ontvangt een erkenningsbewijs per post (op uw officieel adres). Na het afleveren van uw erkenning, verwittigen wij de federale overheid, die u dan automatisch het visum zal versturen.
Kom ik in aanmerking voor vrijstellingen?
Er kunnen vrijstellingen aangevraagd worden voor de vakken fysica en scheikunde op basis van je diploma HSO. Deze moet wel dezelfde inhoud en minstens evenveel uren omvatten. Voor specifieke richtingen zoals kunstonderwijs kan je geen vrijstelling aanvragen. Het diploma HSO mag maximaal 6 jaar geleden behaald zijn, anders telt deze niet meer mee voor een vrijstelling. Wat betreft de diploma’s met hogere studies zoals verpleegkundige, arts, … kan er een vrijstelling aangevraagd worden voor farmacologie en anatomie. Er wordt hier wel gekeken naar de vakken en inhouden die reeds afgelegd zijn. Op basis van deze regel kunnen dan vrijstellingen verleend worden. Als je graag een vrijstelling wil aanvragen kan dat na je inschrijving via volgende link: Vrijstellingen aanvragen | SyntraPXL
Mag ik mijn stageplek vrij kiezen? Kan dit ook in een ziekenhuisapotheek of labo?
Je kan de stageplaats vrij kiezen. Deze dient wel goedgekeurd te worden door de docent die de stages opvolgt. De stages mogen enkel doorgaan in een apotheek. Het is mogelijk om de stage te doen in een ziekenhuisapotheek, maar er gaat een sterke voorkeur uit naar een gewone apotheek. Dit omdat je hier het meest zal leren.
Waarvoor zijn de andere kosten?
De andere kosten worden gespendeerd aan de schort. Meer info hierover ontvang je na inschrijving per mail.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.