Blockchain in een digitale notendop

5 years 1 month geleden

Veilig gegevens overdragen via internet is één van de grootste digitale uitdagingen. Dagelijks komen we in aanraking met het online raadplegen en uitwisselen van gegevens. Veilige en snelle betalingen, een transparante voedselketen met details over de oorsprong van het voedsel, medische gegevens vertrouwelijk raadplegen, data op een veilige manier delen tussen jouw apparaten… Blockchain kan een oplossing bieden in elk van deze gevallen, maar wat is blockchain eigenlijk?

Blockchain in een notendop

Neen, het is niet gewoon Bitcoin

Als je blockchain hoort, leg je als snel de link met Bitcoin. Het klopt inderdaad dat blockchain de technologie is achter Bitcoin maar er zijn oneindig veel mogelijkheden om deze technologie in te zetten. Blockchain is een systeem waarbij men verschillende soorten gegevens kan verwerken en uitwisselen over heel de wereld. Deze gegevens kunnen heel divers zijn zoals contracten, vertrouwelijke informatie, overschrijvingen, privégegevens, gevoelige documenten, enzoverder. Wat blockchain bijzonder maakt, is de afwezigheid van een centraal orgaan dat alles regelt. In plaats daarvan is iedereen binnen het systeem collectief verantwoordelijk voor de correcte en veilige verwerking van gegevens.

Blockchain for dummies

Klinkt dit nog steeds als Chinees voor jou? We leggen het kort uit in de afbeelding hieronder. Persoon A wil graag gevoelige informatie zenden naar persoon B en gebruikt hiervoor blockchain. De transactie van de gegevens wordt online voorgesteld als een blok. Dit blok wordt uitgestuurd naar iedereen in het blockchain-netwerk. Als deelnemer van het netwerk ben je automatisch controleur, je hoeft hier echter zelf geen actie te ondernemen. De controle gebeurt automatisch door jouw computer. Tijdens heel dit proces blijft de inhoud zelf afgeschermd voor de andere gebruikers, enkele de transactie is zichtbaar. Zodra de transactie is goedgekeurd door het netwerk wordt dit in een blok gegoten. Dit nieuw blok wordt toegevoegd aan een transparant logboek ‘the ledger’. Als laatste stap voegt men dit blok toe aan de bestaande blok-keten en kan men geen aanpassingen meer doen. Uiteindelijk komen de gegevens aan bij persoon B en enkel hij kan de gevoelige informatie lezen. Fraude is hier zo goed als onmogelijk. Omdat er geen centraal controlepunt bestaat, moet een fraudeur zich doorheen een hele keten van blokken werken voordat er geknoeid kan worden met de oorspronkelijke gegevens.

Heb je na dit kort stukje over blockchain interesse om je hier verder in te verdiepen en zoek je een eerste opstapje? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Schrijf je dan snel in voor onze opleiding Blockchain voor beginners.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
online les syntra limburg
Nieuws

SYNTRA Limburg richt alle pijlen op online leren

Event

Young BIM Bouwkundig Tekenaars pitchen hun werk

Op woensdag 26 juni 2019 stellen de cursisten digitaal technisch tekenaars alsook de eerst afgestudeerden BIM bouwkundig tekenaars hun projecten voor aan juryleden, ondernemers, architecten en geïnteresseerden. Bouwaanvragen alsook 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot zijn skills. 

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Artikel

De eerste officiële Blockchain-opleiding van Vlaanderen start in de T2-campus

De eerste gecertificeerde blockchain-developer training van Vlaanderen gaat binnenkort van start. Op 18 september 2018 organiseert SYNTRA Limburg samen met Accenture/TheLedger een niet te missen opleiding op dé nieuwe tech-hotspot van Limburg: onze T2-campus. In deze opleiding leer je een nuttige toepassing maken met behulp van blockchaintechnologie. Als opleidingscentrum dat voortdurend vernieuwt en innoveert, gelooft SYNTRA Limburg heel hard in dit verhaal: Blockchain is geen hype, maar heeft weldegelijk een toekomst! Bekijk ook zeker het filmpje van docent Karim Grini.

Artikel

Een goedbetaalde job zonder stress?

Associeer jij een goedbetaalde job ook automatisch met veel stress,  hoge werkdruk en vervelende overuren? Dat hoeft niet per se, volgens de internationale financiële nieuwswebsite Businessinsider. Die publiceert jaarlijks een lijstje met de minst en meest stressy jobs van het moment. Wij zochten er 5 uit waar in ons land momenteel ook veel vraag naar is.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes