Technologietweeling pakt uit met XR-opleiding op de T2-campus

Ga naar alle opleidingen
Mark Duisters
XR-development

SyntraPXL in Genk ontpopt zich zo langzamerhand steeds overtuigender als voortrekker, als het op nieuwe technologieën aankomt. “Cursisten uit het hele land vinden al geruime tijd hun weg naar Genk, als ze zich op dit vlak willen bekwamen”, zegt Jos Cielen, Business Developer IT en Multimedia bij SyntraPXL. “In 2009 zijn we als eerste in Vlaanderen gestart met meerdere éénjarige opleidingen rond gaming, animatie en 3D.” Dit jaar starten docent Mark Duisters en zijn tweelingbroer Bart Duisters (31), bekend als de technologietweeling van SyntraPXL met een unieke XR-opleiding in Vlaanderen.

Ga naar alle opleidingen

De docenten van SyntraPXL hebben sindsdien een enorm kapitaal aan ervaring opgebouwd. Hun opleidingen evolueren jaarlijks, net als de toegepaste technologie waarover ze het hebben. Hoe snel dat gaat bleek enkele weken geleden in America’s Got Talent. Oud-leering Chris Umé sloeg de hele wereld met verstomming aan de hand van een act, tot stand gebracht met deepfake-technologie, waarin het leek dat de juryleden zelf het operanummer Nessun Dorma brachten. “De beste act die ik ooit gezien heb”, zei Simon Cowell achteraf.

Aan het bord: de technologietweeling Mark en Bart Duisters (31). Ze maken bij de lessen gebruik van de software die ze al ontwikkelden voor de gaming-opleidingen. In de opleiding XR-development worden cursisten wegwijs gemaakt doorheen de Metaverse. “Ze worden ondergedompeld in Extended Reality, de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (MR)”, vertelt docent Mark Duisters. “Daarbij is een VR-bril nodig, maar ook met smartphone en tablet raken we al ver met de nieuwste toepassingen.”

Virtual en Augmented Reality worden in de industrie steeds vaker ingezet

Toekomstkansen

“Virtual en Augmented Reality worden in de industrie steeds vaker ingezet. Werknemers kunnen een machine in VR leren bedienen, zonder dat het echte apparaat op de fabrieksvloer moet stilgelegd worden voor de opleiding. Ze kunnen kan het zelfs vanop afstand leren. In de chemische industrie, waar strenge veiligheidsprotocollen gelden, kan een virtueel model dienen om nieuwe werknemers wegwijs te maken, om procedures te testen. Wij steken die opleiding in een gameconcept. Een ideaal huwelijk, denken we.”

Vanuit de bedrijfswereld klinkt de roep naar XR-ontwikkelaars jaar na naar luider. “Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de grotere toekomstkansen dankzij de Metaverse”, zegt Jos Cielen. “Vanaf 1 januari gaat bovendien de taxshelter voor de game-industrie van kracht. Dat geeft Vlaanderen de kans een belangrijke draaischijf in game-ontwikkeling te worden. Ook daar zijn dus vele, creatieve ontwikkelaars nodig.”

Zelf interesse in de opleiding XR-developer?

XR of Extended Reality de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) of Mixed Reality (MR). Extended Reality toepassingen worden steeds meer mainstream - ik kijk naar jou, metaverse. Je hebt niet altijd een VR-bril nodig, ook met je smartphone en tablet kan je al sterke AR/MR-toepassingen maken, waar 3D-modellen overgaan in realiteit. Wil je er alles van weten? Zet met deze innovatieve dagopleiding een flinke stap in een nieuw werkveld. Unity developers: unite!

Bekijk de opleiding hier