Meester-florist en een eigen zaak

Ga naar alle opleidingen
Steven Blavier
Florist

“Ik heb spijt dat mijn opleiding gedaan is, ik heb er enorm veel bijgeleerd. Maar het is een droom van mij om ooit zelf les te geven bij SYNTRA. Mensen warm maken voor mijn vak, dat lijkt me fijn.” Steven Blavier (33) volgde drie jaar lang de opleiding florist bij SYNTRA. Nu mag hij de titel meester-florist dragen.

Ga naar alle opleidingen

“Ik wilde dat diploma halen, zodat ik het achter de hand heb, want samen met mijn man Kurt Tilkin heb ik een eigen zaak.” Steven is eigenaar van een bloemenwinkel en een plantenkwekerij in Gingelom, de zaken gaan goed. “We kweken alle perkgoed zelf, evenals chrysanten. Ik heb vroeger tuinbouwschool gedaan en wilde die kennis blijven toepassen.” En toch koos Steven aanvankelijk voor een andere job: hij werkte in de verkoop bij Colruyt.

Later kreeg ik de kans gerant te worden van een bloemenwinkel. Terwijl ik daar geen enkele ervaring mee had. Maar na een stoomcursus van de eigenaar heb ik na drie weken een winkel geopend.

Allerheiligen

“Later kreeg ik de kans gerant te worden van een bloemenwinkel. Terwijl ik daar geen enkele ervaring mee had. Maar na een stoomcursus van de eigenaar heb ik na drie weken een winkel geopend.” Ook sinds de positieve ervaringen bij SYNTRA, is Steven van plan bij te blijven leren. “Zeker, elk jaar studeer ik iets bij. Alles verandert, net als in de modewereld. Dus je moet bijblijven. Het is ook hard werken. In oktober komen er weer 10.000 plantjes binnen op de kwekerij en tegen Allerheiligen maakt Steven ieder jaar zo’n 900 grafstukken klaar. “En alles moet tot in de puntjes in orde zijn. Anders mag het hier niet buiten.”