Sabine Hoeven heeft eigen kinderopvang

Ga naar alle opleidingen
Sabine Hoeven
Kinderopvang

GENK – Ondanks haar vorming in orthopedagogie en een eigen kinderopvang koos Sabine Hoeven (41) uit Genk toch nog voor een opleiding ‘verantwoordelijke kinderopvang’bij SYNTRA. “Die bijkomende vorming vormde de perfecte aanloop om een tweede vestiging te starten. Ik leerde ook hoe ik zo’n groepsopvang optimaal kan beheren,” vertelt Sabine, organisator van groepsopvang Goed Gemutst.

Ga naar alle opleidingen

Ondanks haar achtergrond in de orthopedagogie ging de Genkse bijna 20 jaren geleden aan de slag in de grafische sector. “Als vertegenwoordiger van grootformaatprinters doorkruiste ik heel Vlaanderen. Met de vele uren en jaarlijks 85.000 km op de teller kon ik mijn dochters niet de vereiste aandacht schenken. Ik gooide het roer om en ben in 2009 thuis gestart met dagopvang van kindjes tot 3 jaar. De verbouwing van een dubbele garage leverde plaats op voor 7 kindjes. Met het bouwen van een nieuwe vleugel verhoogde de capaciteit tot 17.” Om voort te groeien voelde Sabine de nood aan bijkomende vorming. De tweejarige opleiding ‘verantwoordelijke kinderopvang’ bij SYNTRA Genk was op haar maat geknipt.“Je kan die op verschillende tijdstippen volgen.

Het theoretische deel bestaat uit drie luiken. Op het pedagogische vlak ging het over stromingen in de pedagogie, omgaan met kinderen, personeel en ouders. In het verzorgende luik heb ik heel wat geleerd over ziektebeelden, hygiëne, veiligheid en kwaliteitszorg. Het  bedrijfseconomische gedeelte was heel interessant en leerrijk met recht, bedrijfsbeheer, fiscaliteit en boekhouden. In het eerste jaar lag de nadruk op verzorgen, begeleiden en opvoeden van kinderen in de opvang. In het tweede jaar verschoof het accent naar het ondernemerschap als organisator van groepsopvang. Voor de 200 uren praktijk kon ik gelukkig bij een collega in het Genkse terecht. De combinatie van mijn eigen dagverblijf overdag met de stage ’s avonds was natuurlijk niet van de poes, maar ik was wel erg gemotiveerd.”

Met die extra vorming stond Sabine stevig in haar schoenen voor de opening van een tweede vestiging: “In 2013 ging die nieuwbouw voor 34 kindjes open, heel centraal, vlakbij het stedelijk zwembad van Genk, ideaal.” Sabine krijgt nu de hulp van 11 medewerksters, op een persoon voor onderhoud en logistiek na allemaal kinderverzorgsters. “Één van hen is nu mijn rechterhand. Zij heeft ook met succes de SYNTRA-opleiding gevolgd. Na 12 jaren werken in een supermarkt betekende dit werk met kinderen voor haar ook de gedroomde nieuwe uitdaging.”