Op de computer een optimaal interieur uittekenen

Ga naar alle opleidingen
Katrien Vandevelde
Interieurarchitect

GINGELOM - Na haar studies architectuur en industrieel ingenieur bouwkunde volgde Katrien Vandevelde (29) uit Gingelom bij SYNTRA de opleiding ‘Kleuradviseur’. Met haar veelzijdige vorming en ervaring doceert ze nu in de SYNTRA-opleiding ‘Interieurstylist’ het vak ‘Digitale Tekentechnieken’.

Ga naar alle opleidingen

“De opleiding ‘Kleuradviseur’ vormde de perfecte vervolmaking bij mijn voorafgaande studies”, beklemtoont Katrien, die nu als (interieur)architecte voor een bureau actief is. “Kleuradvies in de bouw verlenen betekent voor een ruimte die kleur(en) kiezen die perfect bij de rest van de aankleding passen. Het is een opleiding van een jaar en een avond in de week, maar met mijn vooropleiding mocht ik meteen in de module van de tweede jaarhelft stappen. Het is een erg praktijkgerichte vorming. In het korte theoretische luik gaat de aandacht onder meer naar de drie primaire kleuren en de secundaire kleuren als samenstellingen daarvan. Ook de werkwijze voor de uitvoering van een opdracht komt aan bod: naar de klant gaan, in een kennismakingsgesprek peilen naar de wensen en dan opmeten.  Daarna is het tijd voor het echte werk: effectief kleuradvies verlenen. Dat begint in één ruimte om met een complete woning te eindigen. Voor het kiezen van de juiste kleuren spelen verscheidene elementen een rol: bouwstijl en sfeer van de woning, functie van de ruimte, lichtinval, meubels…

"Het plaatje moet in zijn geheel kloppen, niet alleen voor één ruimte, ook voor de hele woning.”

Aansluitend bij het digitaal tekenen doceert Katrien ook fotostyling. Dat is de inrichting van een interieur met het oog op een fotoshoot met daarbij het optimaliseren van de kwaliteit van de beelden met een digitaal fotobewerkingsprogramma.