Medical Management Assistant

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Medical Management Assistant

Heb je tijdens een dokters- of ziekenhuisbezoek al eens opgemerkt wie de touwtjes in handen heeft aan het onthaal en op het secretariaat? Juist, de medisch secretaresse (m/v) is duidelijk de administratieve en organisatorische spil van dokterspraktijken, ziekenhuizen, mutualiteiten, gezondheidscentra, medische laboratoria of woonzorgcentra.

Spreekt deze rol jou ook aan? Belangstelling voor de medische wereld, maar ook voor administratieve taken? Nauwkeurig, stressbestendig en discreet? Check dan zeker deze avondopleiding Medical Management Assistant van 1 jaar die vervolgt op de basisopleiding Office Assistant.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Je bent administratief sterk en leert de medische wereld beter kennen zodat jij de patiënten kunt ondersteunen. Je kan goed met patiënten om (die vaak onzeker, bang en daardoor wel eens moeilijk kunnen zijn) en helpt soms met het klaarmaken van instrumenten en materiaal voor geneeskundige behandelingen. In het boeiend beroep van medisch secretaresse zijn je dagen nooit hetzelfde.

Onderschat de studielast thuis na de cursusuren niet: bv. de vakken anatomie en medische terminologie vereisen herhaling, herhaling, herhaling en zelfstudie! Naast de lesuren moet je ook een stage doorlopen van 160u. Deze stage kan indien gewenst nog lopen tot aan de herfstvakantie. Op die manier willen we tegemoet komen aan cursisten die hun stage naast hun (fulltime) job moeten doen.

SyntraPXL is een duurzame organisatie. Wij drukken geen lesmateriaal af, maar de cursisten vinden alle cursusteksten en aanvullende documentatie op de SYNTRA-cloud. 

Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten in je cursistenportaal. Als de coronamaatregelen het toelaten, vindt het grootste deel van de lessen op de campus plaats. Sommige lessen zullen ook online gegeven worden.
Je houdt er best rekening mee dat wijzigingen in het lessenrooster kunnen gebeuren door onvoorziene omstandigheden. Het is dus mogelijk dat een inhaalles gepland wordt op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.

Je hebt de opleiding Office assistant met succes afgerond en wilt graag een medische vervolopleiding volgen. Of je hebt een bachelor- of masterdiploma dat minder van 5 jaar oud is (waarmee je aantoont dat je de basiskennis van een office assistant bezit) en wilt rechtstreeks instappen in deze opleiding.

Om toegelaten te worden tot de opleiding Office Assistant beschik je bij voorkeur over een diploma Hoger Secundair Onderwijs (HSO). Indien niet voldaan is aan de voorwaarde diploma HSO, kan je een gemotiveerde aanvraag indienen (motivatiebrief, eventueel gekoppeld aan intakegesprek), waaruit blijkt dat je het instapniveau reeds op een andere manier bereikt hebt.

Naast de verplicht toelatingsvoorwaarden verwachten we ook: 

 • een grondige kennis van de Nederlandse taal (niveau B1 van het Europees referentiekader);
 • een basiskennis Frans en Engels (niveau A1 van het Europees referentiekader);
 • een praktische basiskennis en -vaardigheid ICT en dactylo. 

Om toegelaten te worden tot het 2de jaar 'Medical Management Assistant' heb je de opleiding 'Office Assistant' met succes afgerond of beschik je over een bachelor of master, niet ouder dan 5 jaar, waarin de verschillende aspecten uit de opleiding Office Assistant aan bod kwamen. 

Je hebt geen medische voorkennis nodig.

De opleiding 'Medical Management Assistant' duurt 1 jaar waarin je tijdens 2 avonden les volgt. 
Daarnaast loop je tijdens dit jaar ook een verplichte praktijkstage van 160 uur. Dankzij de docenten en stagebegeleiders die met beide voeten in het werkveld staan, krijg je hier een opleiding met een allerbeste prijs/kwaliteit verhouding!  

Voor deze opleiding kan je rechtstreeks inschrijven indien je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet óf als je de opleiding Office assistant met succes gevolgd hebt.

 • Anatomie, fysiologie, pathologie en hygiëne E-leren – 54u
 • Organisatie van het medisch secretariaat en deontologie – 44u
 • Medische terminologie en instrumentarium – 32u
 • Riziv- reglementering,  gezondheidszorg en medische registratie – 32u
 • Digitale trends en ontwikkeling in de zorgsector – 20u
 • Frans en Engels voor het medisch secretariaat – 20u
 • Eindwerkbegeleiding Medical management assistant- 8u
 • Werkplekleren (stage): 160u
 • Eindproef

Aandachtspunt:

Op sommige stageplaatsen moeten de stagiair(e)s ingeënt zijn tegen Hepatitis B. Het is daarom aangeraden om voor de start van de opleiding een medisch onderzoek te ondergaan. De stageperiode kan desgewenst doorlopen tot na de zomervakantie (uiterlijk tot aan de herfstvakantie). 


 

Besparingen

Bespaar dankzij opleidingscheques elk jaar vanaf september tot 250 euro (*) bij SyntraPXL. Meer informatie over opleidingscheques.

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof. Meer info & voorwaarden.

Digitale opleidingscheques

Je kan opleidingscheques aanvragen voor deze opleiding. Hiervoor heb je volgende gegevens nodig. De aanvraag gebeurt via het WSE-loket

 • ODB-nummer: ODB-Z00594
 • Officiële opleidingsnaam : Medisch secretaresse - Medical Management assistant
 • Opleidingsverstrekker: Agentschap Innoveren en Ondernemen

Kmo-portefeuille

Thema: Personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen

** kleine ondernemingen

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.