SyntraPXL-docent Dirk Noben maakt 100% groene batterijeninstallatie op T2-campus in Genk

2 months 1 week geleden

De innovatieve T2-campus in Genk is een pareltje rijker. Docent en technisch adviseur Dirk Noben bouwde er deze indrukwekkende batterijeninstallatie. De installatie is niet alleen leerrijk, maar ook 100% groen én circulair. De energie voor al deze batterijen komt immers uit de zonnepanelen op het dak van de T2-campus.

Dirk Noben

“Dit systeem is opgezet om cursisten het verschil tussen ‘on grid’ en ‘off grid’ te tonen. ‘On grid’ is elektriciteit die is gekoppeld aan het net, zoals de thuisbatterij die je rechts ziet hangen. ‘Off grid’ betekent níét aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat is bijvoorbeeld een batterij om een chalet of mobilhome mee op te laden.”

Door de handige opstelling van Dirk kunnen cursisten de verschillende types van energieopslag vergelijken. Zo hangt er aan deze wand onder meer een zoutwaterbatterij, een lithiumbatterij, een vrachtwagenbatterij en een typische thuisbatterij.

"Deze batterijeninstallatie is niet alleen een handig hulpmiddel voor cursisten, het zorgt er ook voor dat de T2-campus op een groene manier wordt verwarmd"

“De twaalf panelen op ons dak leveren genoeg stroom voor het dagelijks verbruik van een gezin van vier personen. Cursisten ondervinden hier hoe je het aantal panelen optimaal kan afstemmen op je verbruik en hoe je daarvoor de verschillende batterijen kan inschakelen”, legt Dirk uit.

En dat is nog niet het einde van het verhaal. De stroom die overdag via de zonnepanelen wordt opgewekt en in Dirks batterijeninstallatie wordt opgeslagen, is gekoppeld aan een aantal warmtepompen. Zo wordt ook ’s avonds de campus op een groene manier verwarmd. Circulaire energie in een notendop!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL