Schilder Timmy Bours pakt uit met eigen verfspoelwatermachine

1 year 7 months geleden

“We moeten niet alleen verontwaardigd zijn over 3M, maar ook meer en meer in eigen boezem kijken." Maaseikenaar Timmy Bours (39) runt al 7 jaar een schildersbedrijf in Neeroeteren maar werd zich de laatste jaren meer en meer bewust van het feit dat hij mee de oorzaak was van vervuiling van het drinkwater. Daarom besloot hij het roer om te gooien.

schilder

Na een moeilijke jeugd besloot Timmy Bours zich op latere leeftijd via het Genkse SyntraPXL om te scholen tot schilder. Met succes want de Maaseikenaar leidt al sinds 7 jaar het succesvolle schildersbedrijf Tiboss. Maar toen hij meer en meer las over hoe schildersbedrijven bijdragen tot milieuvervuiling besloot hij de handen uit de mouwen te steken. “Door een gebrek aan informatie lozen schilders en schildersbedrijven hun verfspoelwater nog vaak in de riool”, steekt Timmy Bours (39) van wal. “Met bestanddelen als acryl ook wel microplastics genoemd, titaniumdioxiden, pigmenten en zware metalen is het meer dan duidelijk dat verfspoelwater ver weg moet blijven van zeeën, oceanen en drinkwater.”

Microplastics

“Een Zwitsers onderzoeksbureau Environmental Action concludeerde onlangs in een rapport dat verf de grootste veroorzaker is van vervuiling van water met microplastics”, gaat Bours verder. “Verf en coatings dragen meer bij aan het probleem dan producten waarvan dat al langer bekend was, zoals textiel en plastic producten. Bij microplastics gaat het om deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter in doorsnede. Waterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort kleine deeltjes niet uit het water halen, en ze komen steeds meer in het milieu voor. Het Zwitserse instituut Environmental Action komt nu met cijfers dat de allergrootste veroorzaker van microplastics verven en coatings zijn. Ze zijn dat over de hele wereld, en het meeste in Zuid-oost Azië, de onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat daar zowel veel nieuwbouw als sloop van zeeschepen is. Toch is scheepsverf niet de belangrijkste bron. Dat zijn de ‘decoratieve coatings’ verven zoals die door schilders en door particulieren gebruikt worden.”

Spoelen en filteren

“Daarom creëerde ik Clean Water Global. Via deze reinigingsmachine zuiveren we het verfspoelwater via een spoel- en filtersysteem tot drinkwater en het residu tot plamuur en andere bouwstoffen. Per 10 liter verfspoelwater rekenen we € 7 aan”, gaat Bours verder. “Na die verwerking reiken we certificaten uit die het bewijs leveren voor de schilders bij eventuele toekomstige controles. Ons reinigingsmachine staat in onze vestiging in Neeroeteren. Momenteel heb ik nog geen patent aangevraagd, maar ik geloof erin dat we met dit idee van de grond geraken. We zijn dan ook naar investeerders op zoek om te kunnen doorgroeien.”

Word zelf schilder dankzij SyntraPXL

Tijdens deze opleiding word je praktijkgericht opgeleid tot een erkend aannemer schilderwerken die de te behandelen oppervlakken, zowel binnen als buiten, voorbereidt en schildert met de juiste kennis en expertise. Materiaalkennis en gereedschappen komen uitgebreid aan bod. Tijdens een eerste gedeelte van de opleiding krijg je een breed basispakket schilderstechnieken aangeboden. In een tweede deel word je voorbereid op het zelfstandige beroep van professioneel aannemer schilderwerken.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL