Schilder Timmy Bours pakt uit met eigen verfspoelwatermachine

1 jaar geleden

“We moeten niet alleen verontwaardigd zijn over 3M, maar ook meer en meer in eigen boezem kijken." Maaseikenaar Timmy Bours (39) runt al 7 jaar een schildersbedrijf in Neeroeteren maar werd zich de laatste jaren meer en meer bewust van het feit dat hij mee de oorzaak was van vervuiling van het drinkwater. Daarom besloot hij het roer om te gooien.

schilder

Na een moeilijke jeugd besloot Timmy Bours zich op latere leeftijd via het Genkse SyntraPXL om te scholen tot schilder. Met succes want de Maaseikenaar leidt al sinds 7 jaar het succesvolle schildersbedrijf Tiboss. Maar toen hij meer en meer las over hoe schildersbedrijven bijdragen tot milieuvervuiling besloot hij de handen uit de mouwen te steken. “Door een gebrek aan informatie lozen schilders en schildersbedrijven hun verfspoelwater nog vaak in de riool”, steekt Timmy Bours (39) van wal. “Met bestanddelen als acryl ook wel microplastics genoemd, titaniumdioxiden, pigmenten en zware metalen is het meer dan duidelijk dat verfspoelwater ver weg moet blijven van zeeën, oceanen en drinkwater.”

Microplastics

“Een Zwitsers onderzoeksbureau Environmental Action concludeerde onlangs in een rapport dat verf de grootste veroorzaker is van vervuiling van water met microplastics”, gaat Bours verder. “Verf en coatings dragen meer bij aan het probleem dan producten waarvan dat al langer bekend was, zoals textiel en plastic producten. Bij microplastics gaat het om deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter in doorsnede. Waterzuiveringsinstallaties kunnen dit soort kleine deeltjes niet uit het water halen, en ze komen steeds meer in het milieu voor. Het Zwitserse instituut Environmental Action komt nu met cijfers dat de allergrootste veroorzaker van microplastics verven en coatings zijn. Ze zijn dat over de hele wereld, en het meeste in Zuid-oost Azië, de onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat daar zowel veel nieuwbouw als sloop van zeeschepen is. Toch is scheepsverf niet de belangrijkste bron. Dat zijn de ‘decoratieve coatings’ verven zoals die door schilders en door particulieren gebruikt worden.”

Spoelen en filteren

“Daarom creëerde ik Clean Water Global. Via deze reinigingsmachine zuiveren we het verfspoelwater via een spoel- en filtersysteem tot drinkwater en het residu tot plamuur en andere bouwstoffen. Per 10 liter verfspoelwater rekenen we € 7 aan”, gaat Bours verder. “Na die verwerking reiken we certificaten uit die het bewijs leveren voor de schilders bij eventuele toekomstige controles. Ons reinigingsmachine staat in onze vestiging in Neeroeteren. Momenteel heb ik nog geen patent aangevraagd, maar ik geloof erin dat we met dit idee van de grond geraken. We zijn dan ook naar investeerders op zoek om te kunnen doorgroeien.”

Word zelf schilder dankzij SyntraPXL

Tijdens deze opleiding word je praktijkgericht opgeleid tot een erkend aannemer schilderwerken die de te behandelen oppervlakken, zowel binnen als buiten, voorbereidt en schildert met de juiste kennis en expertise. Materiaalkennis en gereedschappen komen uitgebreid aan bod. Tijdens een eerste gedeelte van de opleiding krijg je een breed basispakket schilderstechnieken aangeboden. In een tweede deel word je voorbereid op het zelfstandige beroep van professioneel aannemer schilderwerken.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
nieuwe cursisten
Artikel

Ready for take off! Deze cursisten vliegen het nieuwe opleidingsjaar in

Artikel

3 straffe bierkenners: deel 1

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Artikel

Niet ditchen, wel switchen! Van Hogeschool PXL naar SyntraPXL … en terug

Een opleiding bij SyntraPXL kan een perfect alternatief zijn voor een studie aan de hogeschool, bewijst Kean Bernaerts. Hij ruilde zijn eerste jaar ergotherapie aan Hogeschool PXL in voor de opleiding sales- en accountmanager bij SyntraPXL om zich daarna nog verder te specialiseren bij … Hogeschool PXL!

Artikel

Expert aan het woord: docente permanente make-up Esther Vernhout

Wie zich inschrijft voor een opleiding permanente make-up bij SyntraPXL krijgt les van niemand minder dan Esther Vernhout, een bijzonder gedreven docente met internationale ervaring en een groot hart voor haar beroep.

Artikel

In goede handen

Rina Gubanski zet zich via haar vzw ’n witte Roos dagelijks in voor kankerpatiënten. Ze biedt hun kosteloos een herbalanceringsmassage aan, die zowel mentaal als fysiek enorm heilzaam kan zijn. Daarnaast brengt ze als docente binnen SyntraPXL zo veel mogelijk mensen de techniek van deze massage bij. Een gesprek!

programmeren
Artikel

Programmeren kan je leren