“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

2 weeks 4 days geleden

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Robby Pipeleers

Thanatopraxie is voor veel mensen onbekend terrein. Robby kreeg echter al heel jong voeling met deze wereld. Zijn overgrootouders reden met hun kar kisten naar de begraafplaats, en de nicht van Robby’s vader was begrafenisondernemer. Daar keek hij als kind erg naar op.

Robby: “De Amerikaanse lijkwagen, het plechtige van een begrafenis … Al op mijn zesde wist ik: in deze sector wil ik werken. Toen ik als klein jongetje mijn overleden grootvader zag, vond ik dat iets magisch. Ik wilde op ontdekking gaan. Tja, wat kan ik zeggen? Het zit in mijn genen.”

Hardnekkig taboe

Toch hangt er rond het beroep van begrafenisondernemer een groot taboe. Volgens Robby komt dat omdat de technieken vroeger volledig anders waren dan nu.

“Vroeger werden mensen thuis opgebaard of op een koude granieten tafel in een lijkenhuis gelegd. Het gevolg? Het ontbindingsproces treedt snel in werking, waardoor je het lugubere van de dood heel bewust meemaakt.

“Er hangt nog steeds een groot taboe rond de dood. Jammer, want het kan ook iets heel moois zijn.”

Nu wordt een lichaam zo behandeld dat je de ontbinding één tot twee weken uitstelt. We injecteren een product in het bloedvatensysteem, gemengd met kleurstof en formaldehyde, waardoor de overledene er bij de begrafenis nog heel goed uitziet. Nabestaanden zijn dankzij mijn werk heel opgelucht dat ze op een fatsoenlijke manier afscheid kunnen nemen. Na een lange periode in het ziekenhuis zien ze tijdens het groeten eindelijk weer de persoon zoals hij was.”

Een gezond evenwicht

Robby volgde zelf een opleiding thanatopracteur en airbrush-make-up, maar leerde vooral al doende. Hij deed ervaring op in Parijs, Cannes en Nice en geeft intussen al een tiental jaar les in de opleiding post-mortale make-up en restauraties bij SyntraPXL. 

“Ik breng de cursisten allerlei technieken bij en probeer hen voor te bereiden op de echte job. Toekomstige begrafenisondernemers of thanatopracteurs moeten weten dat dit absoluut geen 9 to 5-job is. Je moet vaak ’s nachts opstaan en ook met de mentale belasting om kunnen.”

“Zo ingetogen als ik overdag als begrafenisondernemer ben, zo uitgelaten ben ik ’s avonds als dj. Vier het leven, dat is mijn motto.”

Met die mentale load heeft Robby zelf geen problemen.

“Voor mij is mijn job puur technisch. Ik zal steeds mijn best doen om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen. Ik kan het emotionele goed van me afzetten. Dat is echt iets waar je in groeit. Voor mij betekent de dood ook echt het einde. Ik geloof niet dat er daarna nog iets is of dat je terugkomt. Maar als je goed je best doet en goed leeft, is dat ook niet nodig, toch?”

Robby heeft overigens een uitstekende uitlaatklep: na zijn werkuren is hij al een dertigtal jaar actief als dj. Samen met duiken vormt dat een mooi tegengewicht voor zijn job. 

“Mensen laten dansen is iets heerlijks om te doen. Meer dan andere mensen besef ik hoe kostbaar het leven het is. Mijn levensmotto is dan ook: profiteer, geniet, lééf!”

Wil jij ook helpen om nabestaanden een waardig afscheid te geven?

Volg dan de opleiding post-mortale make-up en restauraties. In vijf sessies leer je hoe je met de juiste producten en technieken de perfecte post-mortale make-up aanbrengt. 

Schrijf je nu in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!

lente
Artikel

Dé 10 opleidingen die jou lentekriebels geven