Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg bundelen de krachten

3 years 3 months geleden

In Limburg slaan Hogeschool PXL en SYNTRA Limburg de handen in elkaar voor een unieke alliantie op gebied van opleiding en onderwijs. De fysieke campussen in Hasselt liggen al op een boogscheut van elkaar, maar nu zullen ze dus ook inhoudelijk sterk gaan samenwerken. Als pionier in Vlaanderen zetten ze samen grote stappen om volop in te zetten op toekomstgerichte werkkrachten en levenslang leren.

syntrapxl-pers

Twee organisaties met eenzelfde kerntaak: inzetten op levenslang leren. Het is onder andere dit doel dat deze Limburgse opleidingsverstrekkers samenbracht. Philippe Bijnens, voorzitter SYNTRA Limburg, bevestigt deze taak: “Het doel van deze strategische alliantie is het bundelen van de krachten rond levenslang leren, om zo samen het verschil te kunnen maken voor de regio.” Door recente ontwikkelingen op gebied van digitalisering, doorgedreven professionalisering en een stijgende vraag naar specialisatie op de werkvloer is er meer dan ooit nood om deze stap te zetten. Ook Gouverneur Jos Lantmeeters ziet een enorme winst voor Provincie Limburg: “Ik ben ervan overtuigd dat alle Limburgers hier wel bij varen. Levenslang leren is niet nieuw maar vandaag nog meer een noodzaak voor iedereen!”

Vlot schakelen tussen opleidingen

Naast de focus op levenslang leren, gaan de partners werken aan de afstemming van het aanbod en worden er samen nieuwe initiatieven opgestart. Frank Smeets, voorzitter PXL, is alvast overtuigd dat de samenwerking nieuwe kansen biedt voor alle studenten: “Het wederzijds afstemmen van de voltijdse dagopleidingen van SYNTRA Limburg en de graduaatsopleidingen van Hogeschool PXL bijvoorbeeld, zal het vlot schakelen tussen deze opleidingen vergemakkelijken.” De ondernemersdrive van beide partners zorgt voor een ongekende dynamiek waardoor ook nieuwe ideeën snel hun weg naar buiten zullen vinden. Zo zijn er al gezamenlijke trajecten in ontwikkeling binnen de drone-wereld, E-sports, facility management en vastgoed.

SyntraPXL

Dat deze alliantie menens is, blijkt uit de verdere stappen die SYNTRA Limburg zal zetten. “De samenwerking wordt gesymboliseerd in een nieuwe naam voor SYNTRA Limburg: SyntraPXL. Alle activiteiten die we vroeger onder SYNTRA Limburg organiseerden zullen we dus vanaf nu onder de SyntraPXL-vlag organiseren”, maakt Dirk Vanstipelen, directeur SYNTRA Limburg, duidelijk. En bij een nieuwe naam hoort natuurlijk een nieuw logo dat vanaf nu gebruikt zal worden. 

Ben Lambrechts, directeur Hogeschool PXL, is trots dat deze samenwerking met nieuwe naam tot stand kwam: “Hogeschool PXL streeft naar maximale ontwikkelingskansen voor iedereen in onze regio door het maximaal kunnen behalen van onderwijskwalificaties op alle niveaus. We zijn er dan ook van overtuigd dat door deze samenwerking met Syntra, de professionele competenties van iedereen uit de doelgroep kunnen verhoogd worden via onder meer een afgestemd, geïntegreerd en verruimd aanbod levenslang leren.”

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.