In goede handen

2 weken 4 dagen geleden

Rina Gubanski zet zich via haar vzw ’n witte Roos dagelijks in voor kankerpatiënten. Ze biedt hun kosteloos een herbalanceringsmassage aan, die zowel mentaal als fysiek enorm heilzaam kan zijn. Daarnaast brengt ze als docente binnen SyntraPXL zo veel mogelijk mensen de techniek van deze massage bij. Een gesprek!

Rina Gubanski

Dag Rina. Je hebt in 2006 vzw ’n witte Roos opgericht, waarmee je kosteloos herbalanceringsmassages en gelaatsverzorgingen geeft aan kankerpatiënten. Wat bracht je daartoe?

“Ik heb altijd een schoonheidssalon gehad – nog steeds, trouwens. Daar geef ik onder andere zwangerschapsmassages, maar onder mijn cliënteel zitten ook een aantal kankerpatiënten. Ik vroeg me af: hoe kan ik iets betekenen voor de angst en alle andere emoties die deze mensen doorstaan? Ik heb toen een heel zachte massagetechniek ontwikkeld die het lichaam in diepe ontspanning brengt.

Toen mijn techniek op punt stond, ben ik ermee naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt gegaan en heb ik gevraagd of ik de massage gratis op de oncologische afdeling mocht aanbieden. Het was voor mij heel belangrijk dat er geen vergoeding voor gevraagd werd, want ik weet hoeveel patiënten het financieel moeilijk hebben. Geld mocht absoluut geen drempel zijn.

Toen mijn werk zich begon rond te spreken en er steeds meer vraag naar kwam, ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligers. Intussen zijn er een kleine veertig mensen actief in onze vzw. Niet gek, als je weet dat we in dertien verschillende ziekenhuizen of organisaties aanwezig zijn. Ik heb alle vrijwilligers zelf de massagetechniek aangeleerd – al dan niet via SyntraPXL. Je kan je voorstellen dat hier veel tijd en energie in kruipt, maar ik doe het enorm graag.”

Hoe kan een herbalanceringsmassage mensen met kanker helpen?

“Zenuwvezels zijn in staat om heel snel prikkels te geleiden. Door een zachte massagetechniek kan je die vezels prikkelen. Daardoor ontstaat er een diepe staat van ontspanning. Hoe langzamer en zachter we werken, hoe meer het lichaam en de geest ontspannen, waardoor angst en stress afneemt. Hoe minder angst en stress iemand heeft, hoe beter het immuunsysteem in balans blijft.”

“Een herbalanceringsmassage brengt je lichaam in een diepe staat van ontspanning, zodat je als kankerpatiënt even die angst kan loslaten”

Waar kunnen mensen met kanker zo’n massage krijgen?

“Naast het Jessa Ziekenhuis in Hasselt ligt het Centrum voor Aanvullende Oncologische Ondersteuning 02+, ook wel Huis 9 genoemd. In Huis 9 zijn er wellnessruimtes waar je als kankerpatiënt één keer per maand gratis een herbalanceringsmassage van het hele lichaam of een wellness-gelaatsverzorging kan krijgen.

Opgenomen patiënten kunnen aan bed een massage krijgen. Dan kom ik of een van onze vrijwilligers op bezoek in je ziekenhuiskamer. Het aanbod is trouwens niet beperkt tot kankerpatiënten. Op de afdeling hematologie in het Jessa Ziekenhuis is er een aparte ruimte voor massages aan patiënten op deze afdeling. Toekomstige moeders, mensen met een burn-out of chronisch zieken kunnen er ook baat bij hebben. Een volledige lijst van alle plekken waar we aanwezig zijn, vind je op de website.”

Je werkt ook als docente bij SyntraPXL. Wat geef je precies en hoe lang doe je dat al?

“Ik geef wellness-gelaatsverzorging bij mensen met kanker en zorgvragers, massage bij mensen met kanker en rouw zorg herbalanceringsmassage. Allemaal opleidingen waarmee ik mensen wil helpen om kankerpatiënten en zorgvragers zo goed mogelijk bij te staan. Ik geef intussen toch al zo’n vijftien jaar met veel plezier les.”

“Er kruipt veel tijd in mijn werk als vrijwilliger, maar ik ben dankbaar dat ik op deze manier iets kleins kan betekenen”

Haal je veel voldoening uit je werk?

“Heel veel. Ik zou het niet meer kunnen missen. Gisteren nog had ik een mevrouw aan de lijn die vroeg of ik alsjeblieft nog een extra keer bij haar moeder kon langsgaan. Ik heb wat moeten schuiven in mijn agenda, maar ben uiteindelijk de volgende dag nog naar haar kamer gegaan voor een ontspannende herbalanceringsmassage. De dankbaarheid die ik daarvoor krijg, is enorm fijn. Bovendien voelde ik haar angst letterlijk afnemen onder mijn handen. Dat geeft me het gevoel dat ik iets zinvols doe. Natuurlijk kom ik veel schrijnende verhalen tegen en stap ik weleens huilend in de auto. Maar toch ben ik vooral dankbaar dat ik op deze manier iets kleins kan betekenen.”

Ben je ook vaak een luisterend oor?

“Absoluut, maar ik probeer dat ook af te bakenen. Ik begin altijd met een intakegesprek, een eerlijke babbel waarin vaak veel emoties loskomen. Maar dat mag niet té lang duren. Als masseur praat je met je handen en probeer je dankzij de massage een mooi ontspanningsmoment te creëren. Die mindset probeer ik tijdens de opleiding bij te brengen, maar ik merk dat het iets is wat je vooral door ervaring leert.”

Wil jij ook iets betekenen voor mensen met kanker?

Schrijf je dan snel in voor een van onze opleidingen!

Wellness-gelaatsverzorging bij mensen met kanker en zorgvragers

specifiek voor schoonheidsspecialisten.

Massage bij mensen met kanker

specifiek voor schoonheidsspecialisten, masseurs, zorg- en verpleegkundigen.

Rouw zorg herbalanceringsmassage

kan ook door geïnteresseerden zonder voorkennis worden gevolgd.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Tommy Goukens
Artikel

3 straffe bierkenners: deel 1

Artikel

Niet ditchen, wel switchen! Van Hogeschool PXL naar SyntraPXL … en terug

Een opleiding bij SyntraPXL kan een perfect alternatief zijn voor een studie aan de hogeschool, bewijst Kean Bernaerts. Hij ruilde zijn eerste jaar ergotherapie aan Hogeschool PXL in voor de opleiding sales- en accountmanager bij SyntraPXL om zich daarna nog verder te specialiseren bij … Hogeschool PXL!

Artikel

Expert aan het woord: docente permanente make-up Esther Vernhout

Wie zich inschrijft voor een opleiding permanente make-up bij SyntraPXL krijgt les van niemand minder dan Esther Vernhout, een bijzonder gedreven docente met internationale ervaring en een groot hart voor haar beroep.

Artikel

Programmeren kan je leren

Oké, jij wil programmeren. Een goede beslissing, want als developer mag je rekenen op een bijzonder hoge werkzekerheid. Een snelle zoektocht op Google zal je echter leren dat er een heleboel verschillende programmeertalen zijn. Welke is nu het best geschikt? En wat als je helemaal geen zin hebt in een tweejarige opleiding?

Artikel

Ik wil starten in de IT!

Als er één sector is waarin je altijd een job vindt, is het de IT. Maar de informaticawereld is veelomvattend. Ga je voor netwerkbeheerder of wil je toch eerder programmeren? En welke programmeertaal is dan het meest geschikt? SyntraPXL heeft een aantal opleidingen die je niet alleen een uitstekende basis bieden, maar je ook helpen een doordachte keuze te maken voor de toekomst. Een overzicht!

summerschool opleidingen
Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing