1400 nieuwe ondernemingen op 2 jaar dankzij Jumpstarters

1 year 10 months geleden

Jumpstarters, het begeleidingstraject van Stebo en Syntra PXL voor kandidaat ondernemers, heeft 1.400 nieuwe ondernemers opgeleverd in twee jaar tijd. Dat werd woensdag 21 september bekendgemaakt tijdens de uitreiking van Jumpstarters Awards.

jumpstarters

"Jumpstarters gaf me inzicht in de haalbaarheid van mijn ondernemersidee, getuigt Hava Yavuz van Eva Home. ‘Ik start zeker op met meer vertrouwen en kennis van zaken", vult Steven Nagels van Innervate aan. En dat is wat Jumpstarters precies beoogt: dat kleine duwtje in de rug bij de opstart als ondernemer. In een persoonlijke begeleiding op maat wordt het ondernemersidee actief verkend en de haalbaarheid in kaart gebracht. 18 Jumpstarters-adviseurs begeleidden sinds 2020 ondertussen al meer dan 2.000 kandidaat ondernemers. En dat werd in de kijker gezet door minister Jo Brouns met de uitreiking van 2 Jumpstarters Awards.

Jumpstarters?

Jumpstarters is een begeleidingstraject voor kandidaat ondernemers dat zich richt tot werkzoekenden, nieuwkomers, kwetsbare werknemers en inactieven. Jumpstarters biedt een persoonlijke begeleiding op maat om het ondernemersidee actief te verkennen en de haalbaarheid ervan in kaart te brengen op basis van een persoonlijk actie- en ondernemersplan. Het traject bestaat uit een verkennende en begeleidende fase van maximaal 12 maanden. Al dan niet via outreach acties worden de kandidaat-ondernemers door VDAB of GTB doorverwezen naar Jumpstarters. De Jumpstarters adviseur bekijkt in de verkennende fase samen met de kandidaat ondernemer wat zijn of haar begeleidingsnoden zijn. Op basis van dit actieplan kan de kandidaat ondernemer doorstromen naar de begeleidende fase. Centraal in de begeleidende fase staan de haalbaarheid van onderneming én onderneming en wordt aan de opstart van de onderneming gewerkt. In de begeleidende fase is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de menukaart: hier staan meer dan 200 gespecialiseerde verdiepingssessies op vermeld waaruit de ondernemer samen met de Jumpstarters adviseur kan kiezen. Jumpstarters is erkend als prestarterstraject voor de Transitiepremie en is gratis voor de deelnemer.

Award Jumpstarters

Sinds september 2020 begeleidde Jumpstarters al meer 2.000 kandidaat ondernemers in het onderzoeken van de haalbaarheid van hun ondernemersdroom. Op 21 september overhandigde minister Jo Brouns de ‘Jumpstarters Award Innovatie’ en de ‘Jumpstarters Award Digitalisering’ om de 2.000e Jumpstarters te vieren. Hava Yavuz van ‘Eva Home’ ontving de Jumpstarters Award Digitalisering. Hava importeert producten m.b.t. woondecoratie uit Turkije en verkoopt deze wereldwijd via haar webshop. Hava ontving voorheen een leefloon van het OCMW. Met Jumpstarters bracht ze haar ondernemersidee en ondernemerscompetenties in kaart. Ze onderzocht de haalbaarheid onder begeleiding van een Jumpstarters adviseur en besloot de sprong te wagen. Steven Nagels van ‘Innervate’ ontving de Jumpstarters Award Innovatie. Steven ontwikkelde een 3D ultra-stretchable technologie, die toelaat om elektronische circuits te maken die kunnen rekken als een elastiek. Innervate werd geselecteerd voor de Innovatiesteun van VLAIO. Steven brengt nu de haalbaarheid van Innervate in kaart en timmert aan de weg naar opstart als bedrijf.

Jumpstarters in cijfers

Jumpstarters bereikt en begeleidt evenveel vrouwen als mannen in het verwezenlijken van hun ondernemersdroom. 38% van de kandidaat ondernemers is tussen de 30 en 40 jaar, 30% tussen de 40 en 50 jaar en 18% tussen de 50 en 60 jaar. 14% van de Jumpstarters is inburgeraar. 50% is niet hoger geschoold en 9% heeft een arbeidsbeperking. Bijna 65% van de kandidaat ondernemers is meer dan een half jaar werkzoekend en 35% zelfs meer dan een jaar. Uitstroomcijfers geven aan dat bijna 70% van de kandidaat ondernemers ook effectief opstart als ondernemer na de begeleiding binnen Jumpstarters.

Heb jij zelf een ondernemersdroom?

Ben je werkzoekend, werk je deeltijds of word je bedreigd door ontslag? Wil je de draad terug oppikken of ben je nieuw in ons land? Jumpstarters biedt je een persoonlijke begeleiding om jouw ondernemersidee actief te verkennen en de haalbaarheid ervan in kaart te brengen op basis van een persoonlijk actieplan en een ondernemersplan.

Jouw onderneming start hier

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

HR factory
Nieuws

Hogeschool PXL, SyntraPXL en PXL-NeXT lanceren samen het unieke #HRFactory concept

Ben jij geïnteresseerd in HR en op zoek naar manieren om je te specialiseren of je carrière te starten in dit vakgebied? Kijk dan eens naar #HRFactory!

basiskennis bedrijfsbeheer
Nieuws

2 op de 3 ondernemers is onvoldoende voorbereid

Een eigen, succesvol bedrijf oprichten is meer dan geluk of toevallig het gat in de markt vinden. Je goed voorbereiden en een goeie start nemen is nog veel belangrijker. 2 op de 3 ondernemers falen namelijk in hun opzet.

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg.