14 opleidingen waarmee je in 2022 zeker bent van een job

2 years 8 months geleden

Wil je snel een job vinden? Zeker zijn dat je werkgever je bij jouw vertrek écht mist? Kijk dan eens naar deze opleidingen, want met een knelpuntberoep heb je altijd zekerheid op werk. Maar waarom zijn werknemers voor deze beroepen erg gewild op de arbeidsmarkt? Je denkt vast dat de baan niet leuk is of veel overuren vereist. Gelukkig is dat vaak niet het geval.  

Veel knelpuntberoepen vereisen zeer specifieke kennis, opleidingen of attesten. En daar loopt het meestal mis op de arbeidsmarkt. Veel sollicitanten hebben goesting in deze jobs, maar ontbreken de juiste kennis of ervaring. Omscholen is dus de boodschap! Want met de juiste vaardigheden ben je zeker van een gouden toekomst.

Ontdek 14 knelpuntopleidingen

 

knelpunt-syntrapxl

Boekhouder 

Elk jaar stijgt de vraag naar bekwame en gespecialiseerde boekhouders. Als boekhouder moet je tegenwoordig heel wat vaardigheden in huis hebben. Je moet niet alleen kennis hebben van de snel veranderende fiscale regels. Je moet ook kunnen werken met geavanceerde boekhoudpakketten. De tijden van de saaie boekhouder zijn dus voorgoed voorbij!

School je om tot boekhouder!

Kapper 

Je zou het misschien niet denken, maar ook aan kappers is er een kwalitatief tekort. Want deze beauty professionals moeten niet alleen beroepskennis hebben, maar ook creatief en sociaalvaardig zijn. Check jij al deze vakjes af? Dan is het misschien wel tijd voor een carrière in de beautysector!

School je om tot kapper! 

Aannemer schilderwerken 

Elk jaar kiezen steeds minder jongeren ervoor om schilder te worden. Dat is jammer, want als schilder heb je één van de mooiste jobs binnen de bouwsector. Zie je het helemaal zitten om dit tekort aan afwerkingsprofessionals in te vullen? Dan is deze opleiding de ideale start.

School je om tot schilder!

Kinderbegeleider baby’s en peuters 

Wil je kinderbegeleider worden? Dan moet je eerst een erkende opleiding volgen én goedgekeurd worden door Kind en Gezin. Het tekort aan kinderbegeleiders is dan ook te wijten aan strenge toelatingsvoorwaarden. Laat je dat niet afschrikken, want wie toegelaten wordt, geniet van een boeiende job in de opvangsector.

School je om tot kinderbegeleider!

Autodiagnosetechnicus 

Onze auto’s zitten tegenwoordig vol met elektronica. Toch kunnen weinig automonteurs die nieuwe toepassingen ook effectief herstellen. De vraag naar in elektronica geschoolde autotechnici is dus groot. Een ideale kans om je bij te scholen!

School je om tot autodiagnosetechnicus!

Lasser 

Goed lassen vereist veel vakkennis. Er is dan ook een kwalitatief tekort aan ervaren lassers in België. Maar wie doorbijt en een krak wordt in zijn vak, heeft voor de rest van zijn leven een goedbetaalde job. 

School je om tot lasser!

Aannemer dakbedekking 

Dakwerker is een knelpunt omwille van de arbeidsomstandigheden. Werken op hoogte en tijdens warm of koud weer kunnen sommige mensen afschrikken. Maar wie toch voor deze job kiest, wordt daar rijkelijk voor beloond. Dakdekkers blijven één van de meest gevraagde en bestbetaalde vakmannen in de bouwsector. 

School je om tot dakwerker!

Assistent werfleider 

Bouwbedrijven zijn dringend op zoek naar werknemers met de juiste kennis en vaardigheden om leiding te nemen over de werf. Een ideale kans om je als vakman bij te scholen. Want een bouw coördineren, vraagt een gedegen basiskennis in alle stappen van het bouwproces.

School je om tot werfleider!

Koelmonteur 

De vraag naar verwarmings- en koelingssystemen is groot. Toch is er een tekort aan installateurs om deze systemen te plaatsen. Hier verhogen de nieuwe computergestuurde systemen vooral de drempel tot de job. Je moet je regelmatig bijscholen nieuwe onderhoud- en installatieprocedures. 

School je om tot koelmonteur!

Elektronicamonteur 

De integratie van domotica, internet en hernieuwbare energiebronnen zorgen voor een revolutie in de elektrosector. Momenteel zijn weinig Belgische elektronicamonteurs geschoold in deze nieuwe materie. Een ideale kans dus om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt. 

School je om tot elektronicamonteur!

IT developer 

Developers zijn al jaren zeer gewild op de arbeidsmarkt. Het programmeren van moderne computersystemen is uitdagend omwille van de grote techniciteit en de snelle ontwikkelingen, maar de tijd van de eenzame computerfreak is al lang verleden tijd. Commercialiteit en communicatieve skills zijn tegenwoordig een must binnen de sector. Het tekort is zo groot dat bedrijven zelfs regelmatig naar buitenlandse werknemers grijpen. 

School je om tot C# developer!

School je om tot Frontend Developer!

School je om tot Python Developer!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?