Hans volgde de langlopende opleiding Glazenier: “Niet twijfelen, gewoon doen!”

Ga naar alle opleidingen
Hans Martens
Glazenier

Hans Martens startte zijn onderneming, Doorzigt, terwijl hij bij SYNTRA Limburg de opleiding Glazenier volgde. Docent Jos Vos daagde hem uit, verruimde zijn blik en tilde hem als het ware naar een hoger niveau. Vandaag kan Hans zich helemaal uitleven in zijn passie. Hij creëert eigen moderne ontwerpen in glas en lood en toont met verrassend en bijzonder werk zijn interpretatie op de glaskunst aan de wereld.

Ga naar alle opleidingen
  • Waarom volg je de opleiding Glazenier bij SYNTRA Limburg?

“Dit dateert van de tijd dat ik wat ruimte in mijn agenda kreeg en de zoektocht naar ‘Wat wil ik precies?’ startte. Ik ben altijd een creatief persoon geweest. Na het voorstel van mijn dochter om deze opleiding nader te bekijken en een gesprek met docent Jos Vos waarin hij me overtuigde om de opleiding bij SYNTRA Limburg te volgen, ben ik gestart.”

De docent heeft de unieke kracht om mensen uit de dagen in hun creativiteit.

  • Wat heeft de docent, Jos Vos, dan precies gedaan of gezegd om je te overtuigen?

“Jos heeft me doen inzien dat glazenier een ambacht is waar je ver mee kan komen. Hij gaf me het vertrouwen dat er diep gegraven zou worden om mijn creativiteit naar boven te laten komen. Dit gaat dus veel verder dan het idee van een hobby als glazenier, dat ik eerst had.”

  • Hoe heeft de opleiding Glazenier jou geholpen in je professionele loopbaan?

“Tijdens het volgen van de opleiding besefte ik dat ik meer moest oefenen om de techniek van deze ambacht onder de knie te krijgen. Vermits dit thuis praktisch niet mogelijk was, ben ik op zoek gegaan naar een atelier. Via de Stadsfabriekjes, creatieve (maak)bedrijfjes in Genk, ben ik terecht gekomen in mijn eerste eigen atelier. Dit atelier was uiteraard betalend, waardoor ik meteen beroepsmatig aan de slag ben gegaan met glaswerk onder de naam 'Doorzigt'.”

Glas en lood ouderwets? Nee hoor, ik ga voor eigen moderne ontwerpen met een sexy uitstraling!

  • Op welke manier ga je aan de slag met Doorzigt?

“Enerzijds werk ik op maat en ontwerp ik stukken op vraag, voor een bepaalde plek of een gelegenheid. Anderzijds, en daar ligt mijn passie, creëer ik zelf. Glas en lood geven al snel een ouderwetse uitstraling. Ik ga voor eigen moderne ontwerpen met een sexy uitstraling. In mijn creaties wil ik mijn interpretatie op glas en lood, vlakglas en glaskust aan de wereld tonen. De specifieke fuse-techniek in combinatie met deze moderne uitstraling maken mijn werk verrassend en bijzonder.”

  • Hoe ervaar je de lessen?

“De lessen zijn voor mij telkens een moment om naar uit te kijken. Als ik eens een mindere dag heb, geeft de les mij een creatieve boost. Tijdens de les leren we ook heel veel van elkaar en Jos ziet het als een missie ons uit te dagen.”

  • Kan je iets vertellen over je klasgenoten?

“Als je 3 jaar samen een opleiding volgt, bouw je vanzelfsprekend hechte vriendschappen op. Daarnaast staat het lessenpakket ons toe (buitenlandse) uitstappen te maken, waardoor deze relaties alleen nog maar versterkt worden. De groep is een combinatie van jong en oud, creatief en nog creatiever en verschillende persoonlijkheden door elkaar. Een fijn gezelschap dus, waarmee we zelfs tijdens de vakantie activiteiten organiseren.”

  • Hoe valt de combinatie studeren/werken mee voor jou?

“Mijn onderneming is gegroeid uit het volgen van de opleiding Glazenier. Dit maakt de motivatie om ermee bezig te zijn natuurlijk eens zo groot. Aan de hand van een strikte planning combineer ik mijn hoofdberoep, Doorzigt en het volgen van de opleiding.”

  • Wat heb je bij SYNTRA geleerd dat je altijd zal bijblijven?

“Denk out of the box en wees niet te snel tevreden over je kunnen! Kijk ook naar elkaars werk. Iedereen heeft zijn specifieke kwaliteit waar we veel van kunnen leren.”

Emoties tillen je naar een hoger niveau en hebben een positieve invloed op je creativiteit en de kwaliteit van je werk

  • Vertel eens een leuke SYNTRA-anekdote!

“Jos Vos heeft me van de ‘juweeltjes en kommetjes uit glas’-gedachte naar een uitdagendere, bredere visie gebracht. Zijn directe aanpak wanneer je blijft hangen in het ouderwetse kan soms confronterend zijn. Hier komen emoties bij kijken, zelfs tot tranen toe! Maar, deze emoties tillen je creativiteit dan weer naar een hoger niveau, waardoor je nog kwalitatiever te werk gaat.”

  • Wat raad je mensen aan die in jouw voetsporen willen treden?

“Volg de opleiding! Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet. Je zal leren en groeien. Niet twijfelen, gewoon doen. Ook al wil je niets beroepsmatig ondernemen na het volgen van de opleiding, de totaalbeleving maakt dit een unieke ervaring!”