Glazenwasser wordt schoenhersteller

Ga naar alle opleidingen
Peter Neven
Schoenhersteller

Glazenwasser Peter Neven koos voor een radicale verandering van carrière en studeerde afgelopen jaar bij SYNTRA voor schoenhersteller.

Ga naar alle opleidingen

In zijn vorige beroep legde hij duizenden kilometers af per auto om overal ramen te wassen. Bovendien was er het grillige karakter van het Belgische klimaat. “Ja, ik wilde iets anders. Iets voor alle weersomstandigheden. En omdat ik vroeger altijd al gefascineerd was door het werk van de schoenmaker als ik er mijn paar schoenen naartoe bracht, ben ik aan de opleiding bij SYNTRA begonnen.”

Ja, ik wilde iets anders. Iets voor alle weersomstandigheden. En omdat ik vroeger altijd al gefascineerd was door het werk van de schoenmaker als ik er mijn paar schoenen naartoe bracht, ben ik aan de opleiding bij SYNTRA begonnen

Straf om te weten: uit recente cijfers blijkt dat er tegenwoordig in ons land nog 2 schoenmakers zijn voor 5 gemeenten. Het dreigt een knelpuntberoep te worden. En toch is er meer werk voor goede schoenherstellers: de mensen denken in crisistijden twee keer na voor ze nieuwe schoenen kopen en brengen een paar liever binnen om te laten herstellen. Een van de struikelblokken om als zelfstandig schoenmaker te starten, is de investering die je moet doen om je atelier uit te rusten. “Inderdaad, mijn volledige uitrusting heb ik gelukkig tweedehands kunnen krijgen. Ik heb alles kunnen overnemen van een collega die ermee stopte.

Tijdens de opleiding werkte ik bij een schoenmaker en nog voor ik klaar was op SYNTRA, ben ik zelf gestart. ” Peter heeft nu veel meer de kans om thuis te zijn en geniet daar echt van. “Klanten komen dankzij mond-tot-mondreclame bij mij terecht. Ik herstel hoofdzakelijk dames- en herenschoenen, maar bij uitbreiding alles wat met leder te maken heeft. Ook paardentuig, bijvoorbeeld.” Over zijn leerervaring bij SYNTRA is Peter enthousiast. In de theorievakken kwam het volledige lederbewerkingsproces aan bod. “Het was echt schitterend, maar je moet ook nog veel oefenen buitenuit. Ik heb veel gehad aan docent Erik Auwerx, die een zaak heeft in Diepenbeek. Een schoenmaker in hart en nieren.”