Bedrijfsbeheer van essentieel belang bij start als zelfstandige

Ga naar alle opleidingen
Peter van Rosmalen
Bedrijfsbeheer

HAMONT-ACHEL - Papier gemaakt van landbouwafval. Met dat duurzame en milieuvriendelijke product wil Peter van Rosmalen uit Hamont-Achel West-Europa veroveren. Sterker nog! Daarvoor is hij op zijn 56ste voor het eerst als zelfstandige gestart. “De cursus Bedrijfsbeheer bij SYNTRA Neerpelt bood mij de perfecte ondernemingskennis om die kans te wagen. Vooral het boekhoudkundige aspect heeft me heel veel geleerd”, beklemtoont Peter.

Ga naar alle opleidingen

De cursus Bedrijfsbeheer’ bij SYNTRA Neerpelt bood mij de perfecte ondernemingskennis om die kans te wagen. Vooral het boekhoudkundige aspect heeft me heel veel geleerd

In de afgelopen 15 jaren als Sales Manager bij een groothandel in o.a. duurzame producten heeft Peter de kans gekregen veel over duurzaamheid te leren. Wat bijna iedereen echter belangrijk vindt is het optimaal en efficiënt gebruik van onze grondstoffen. 

“Afval is grondstof’ is een veelgehoorde kreet. Peter bewijst dat afval gebruiken praktijk is: “Iedereen associeert papier produceren met massa’s bomen die voor de bijl moeten gaan. Nu kan het echter veel milieuvriendelijker. De techniek is er om papier van landbouwafval te produceren. Van graangewassen bijvoorbeeld gaat maar 20 procent naar de productie van voedingswaren. De rest wordt als afval van de hand gedaan, maar dat gedeelte leent zich wel perfect voor de productie van papier en karton. Die eindproducten zijn van dezelfde kwaliteit als de klassieke varianten, maar de impact van de alternatieve techniek op het milieu is maar half zo groot. Met ‘duurzaamheid’ als ordewoord in de huidige maatschappij ligt hier een oneindige markt voor dit papier open.” Met dat potentieel in het commerciële achterhoofd heeft Peter van Rosmalen voor het eerst de stap naar een bestaan als zelfstandige gezet. “Bij SYNTRA Neerpelt heb ik de opleiding ‘Bedrijfsbeheer’ gevolgd, in versnelde versie: twee avonden in de week en zaterdagvoormiddag. 3,5 maanden duurt die opleiding. Van boekhouden heb ik het meest opgestoken.

Voor een degelijk beheer kan je niet om een grondige kennis en interpretatie van de cijfers heen. Ook het onderricht in regels en wetgeving heeft me heel wat wijzer gemaakt en dan heb ik de lesgevers nog de kleren van het lijf gevraagd over exportwetgeving. 

"Ik beschik over het alleenrecht voor de verkoop van dergelijk papier in België, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. SYNTRA zelf heeft al tests met het nieuwe papier gedaan en toont grote interesse in deze duurzame ontwikkeling. Je ziet: een SYNTRA-opleiding is voor alles goed.”