Gespecialiseerd voetverzorger

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Gespecialiseerd voetverzorger

Voetproblemen kunnen invloed hebben op het dagelijks leven en leiden tot ongemak en pijn. Als gespecialiseerd voetverzorger kun je mensen helpen om deze problemen op te lossen en weer mobiel en comfortabel te zijn.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Onze opleiding tot gespecialiseerd voetverzorger biedt je de kans om je te specialiseren in voetzorg en om je kennis en vaardigheden te vergroten op het gebied van voetproblemen, anatomie en fysiologie. Je leert hoe je voetproblemen kunt diagnosticeren, hoe je behandelingen kunt uitvoeren en hoe je cliënten kunt begeleiden bij het verbeteren van hun voetgezondheid.

Tijdens de opleiding bestuderen we de verschillende aspecten van voetverzorging, waaronder huid- en nagelproblemen, verzorging van diabetische voeten, behandeling van vervelende voetproblemen zoals likdoorns en ingegroeide nagels en voetmassage. Je leert hoe je deze behandelingen op een veilige en effectieve manier kunt uitvoeren en hoe je cliënten kunt begeleiden bij het bereiken van hun doelen.

Onze docenten zijn zeer ervaren en gepassioneerd en delen graag hun kennis en ervaring met de studenten. Na afloop van de opleiding ontvang je een erkend certificaat waarmee je aan de slag kunt als gespecialiseerd voetverzorger.

Dus waar wacht je nog op? Word de gespecialiseerd voetverzorger die mensen helpt om een comfortabel en mobiel leven te leiden en start vandaag nog met onze opleiding!

Er komt een nieuw koninklijk besluit (KB) aan dat het beroep van gespecialiseerde voetverzorger regelt in de toekomst. Afhankelijk van de goedkeuring van dit KB, kunnen er bijkomende voorwaarden zijn om te starten als gespecialiseerd voetverzorger voor de cursisten die nu gaan starten met de opleiding. Via deze link vind je laatste informatie terug: 2021-02b_aanvullend_advies_avis_complementaire_0.pdf (belgie.be)

Voor deze opleiding maak je gebruik van professionele startpakketten met zorgvuldig geselecteerde materialen en producten, samengesteld door onze docenten en leveranciers. Zodra je bent ingeschreven, ontvang je informatie over hoe je dit startpakket direct bij de leverancier kunt aanschaffen. De kostprijs van deze startpakketten vind je onder 'Andere kosten - optioneel' Houd er rekening mee dat je naast het startpakket ook een budget moet voorzien voor de aankoop van klein materiaal zoals handdoeken, hoeslaken, tissues, wattenschijfjes en -stokjes, farmaceutische producten, kommetjes e.d. 

Tijdens de opleiding dien je meermaals modellen te voorzien. In het begin van het cursusjaar krijg je een overzicht wanneer je deze modellen moet meenemen. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding en bepaalt ook voor een groot deel jouw slaagkansen: door te werken met echte modellen leer je je toekomstig beroep in de praktijk over te zetten.

Er zijn vrijstellingen mogelijk. Via deze link kan je je aanvraag indienen: Vrijstellingen aanvragen | SyntraPXL

Dit traject bevat mogelijk E-content waardoor je thuis vanachter je PC op een zelfstandige manier de lesstof kan instuderen. Je kan daarbij rekenen op e-coaching.

Gezien alle communicatie via Teams en mail gebeurt, is een minimale kennis van digitale skills vereist.

Houd er rekening mee dat er lesmomenten gepland kunnen worden die afwijken van de vaste lesmomenten.

De volgende modules komen aan bod:

  • elementaire voetverzorgingstechnieken
  • algemene anatomie en fysiologie (via e-learning)
  • bijzondere voetverzorgingstechnieken
  • huidaandoeningen en behandelmethoden
  • nagelaandoeningen en behandelmethoden
  • basis en gevorderde praktijksessies
  • orthoplastie
  • nagelregulatietechnieken
  • interdisciplinaire voetverzorging en risicovoeten
  • stage

Wat is nu het verschil tussen pedicure - medische pedicure - gespecialiseerde voetverzorging en podologie?

Schoonheidsspecialistes en esthetische voetverzorgers verzorgen de voeten uitsluitend met het oog op het welzijn van de klant  – hygiëne – of op de verfraaiing van het uiterlijke, het esthetische.

De gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger kan een bijkomende opleiding volgen waardoor hij zich tevens bekwaamt in het screenen, verzorgen en opvolgen van cliënten/patiënten met diabetes. De gespecialiseerde voetverzorgers genezen en voorkomen aandoeningen van de nagels en de tenen zoals, infecties, mycose (schimmel), voetwonden, ingegroeide nagels, likdoorns, kloven, pijnlijke drukpunten, … (ook bij diabetespatiënten) door toepassing van podologische technieken. Ze werken meer en meer samen met huisartsen, chirurgen, fysiotherapeuten en dermatologen die een absoluut vertrouwen hebben in de kwaliteit van hun verzorging. Bij de ziekenfondsen krijgen de gespecialiseerd voetverzorgers een erkenning voor de terugbetaling van pedicurebehandelingen.

Podologen zijn paramedici die de verzorging van risicovoeten en risicopatiënten voor hun rekening nemen. Zij voeren voetverzorgingen uit waarbij teenafwijkingen, epidermische en dermische letsels van de voet kunnen worden behandeld. Ook het toepassen van biomechanica en zooltherapie ligt in hun bevoegdheid: podologen ontwerpen ook steunzolen.

Ook artsen (huisartsen, dermatologen, chirurgen,…) behandelen patiënten met voetproblemen door middel van medische technieken en producten.

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijns voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, dermatologen en artsen, maar ook met de orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg.

Alle meest gestelde vragen Contacteer onze klantendienst

Is de opleiding erkend in NL?
De opleiding is niet erkend door de NL branchevereniging (PRO VOET), je kan uiteraard de opleiding nog steeds volgen.
Moet ik zelf voor modellen zorgen?
Dit is een zeer praktijkgerichte opleiding. Er wordt verwacht dat je dus regelmatig modellen meeneemt. De data waarop je iemand moet meenemen worden steeds op voorhand door de docente gecommuniceerd
Ik heb reeds mijn eigen materialen. Moet ik het pakket opnieuw aankopen?
Wij raden je aan om het starterspakket aan te kopen omdat zo alle cursisten met hetzelfde materiaal werken. Mocht je dit materiaal al in bezit hebben dan kan je best dit meenemen naar de les zodat je samen met de docent kan kijken of er nog iets aangekocht dient te worden.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.