Attest certificering klimaatregelsystemen van motorvoertuigen

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Attest certificering klimaatregelsystemen van motorvoertuigen

Elke garagehouder, hersteller of ontmantelaar van afgedankte voertuigen moet vanaf 4 juli 2010 een beroep doen op een gecertificeerd technicus om koelgassen van motorvoertuig-airco's terug te winnen. Dat certificaat bewijst dat de zogenaamde 'gefluoreerde broeikasgassen' op een milieuvriendelijke en correcte manier behandeld worden. Deze opleiding is dus goed voor het milieu én voor de portefeuille van de hersteller.

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

In detail

Om dit certificaat te behalen moet de kandidaat-technicus een opleiding volgen en slagen voor een bijhorend examen (zowel theorie als praktijk) in een erkend opleidingscentrum. SyntraPXL reikt het certificaat uit namens het Vlaams Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. De geldigheid van dit certificaat is van onbepaalde duur.

 

  • de technicus die koeltechnische handelingen verricht en die zich degelijk wil voorbereiden op het examen
  • garagehouders/herstellers – sector mobiliteit

De gecertificeerde technicus is in staat en is gemachtigd om alle taken horende bij de terugwinning van gefluoreerde broeikasgassen uit klimaatregelsystemen in bepaalde motorvoertuigen - zoals beschreven in het BVR - correct te kunnen uitvoeren.

  • Elementaire kennis van de hoofdbepalingen van de Europese verordeningen en richtlijnen (842/2006, 2006/40/EC, 307/2008)
  • Elementaire kennis van de werking van klimaatregelsystemen op motorvoertuigen
  • Elementaire kennis van het gebruik en de eigenschappen van de gefluoreerde gassen, gebruikt als koelmiddel in klimaatsystemen op motorvoertuigen; de impact van de uitstoot van deze gassen op het milieu (ordegrootte van hun global warming potential in verhouding tot de klimaatswijzigingen)
  • Kennis van de geldende procedures om gefluoreerd koelmiddel terug te winnen
  • Omgaan met koelmiddelcilinders
  • Aansluiten en afkoppelen van een terugwinningstoestel aan de daarvoor voorziene aansluitingen op een klimaatregelsysteem met gefluoreerd koelmiddel op een motorvoertuig; gebruiken van een terugwinningsapparaat
  • Lekdetectie

Kmo-portefeuille

Thema: Beroepsspecifieke competentie - Gereglementeerd beroep in België

De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.

Netto verschuldigd bedrag voor:

* middelgrote ondernemingen

** kleine ondernemingen

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.